Απαραίτητο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ


Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη ανάχωμα στη βαρβαρότητα | Πολιτική | Ειδήσεις
Ανέφερε ότι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε με το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος» και πρόσθεσε πως θα μπορούσε σήμερα να πει "ποτέ πια"στη βαρβαρότητα που φέρνει στον κόσμο η ανισότητα και η φτώχεια, εάν δεν αδικούσε τον εαυτό της. Όπως εκτίμησε, παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε μια τεχνοκρατική ελίτ και ένα θεσμικό παζάρι ανάμεσα στα ισχυρά μέλη της.“Το μέλλον δεν μπορεί να βασιστεί στα ίδια εργαλεία και τις ίδιες αντιλήψεις με εκείνες του παρελθόντος. Είναι ώρα να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης” τόνισε.


Όσον αφορά στην Ελλάδα, είπε ότι το όραμά του είναι να καταστεί πρωτοπόρος σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης. “Η Ελλάδα της 'πράσινης ανάπτυξης' μπορεί να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ, ένα τουρισμό ποιότητας, μια οικονομία που επενδύει στον άνθρωπο, στην Παιδεία και στην κοινωνική πρόνοια ως βασικά στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ανεότι το νέο μοντέλο θα δώσει την ευκαιρία νέων πρωτοβουλιών για την ειρήνη στην περιοχή, με την Ελλάδα που οραματίζεται να παίζει ενεργό ρόλο.

Κάνοντας αναφορά στους στόχους του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, μίλησε για:

1. Την "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για ένα επιχειρείν που θα σέβεται το περιβάλλον και τη στροφή στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τον ποιοτικό τουρισμό.
2. Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης και της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία και την έρευνα.
3. Τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
4. Τη συμμετοχή της Ελλάδας στα διεθνή δρώμενα, μιας Ελλάδας που διεκδικεί και διαπραγματεύεται.

Όπως, όμως, τόνισε, απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι ένα ευνομούμενο κράτος. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για κρίση των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών, λέγοντας ότι το γενικευμένο κλίμα διαφθοράς και αδιαφάνειας έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτεία. όπως είπε, δεν χρειάζεται ούτε ευρώ για την αντιμετώπιση της βαθύτατης πολιτικής κρίσης, αλλά πολιτική βούληση και δεσμεύτηκε ότι τη διαθέτει.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε "μπλε", "πράσινους" και "κόκκινους". "Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, βάσει στόχων και αξιών", τόνισε.


Ανέφερε ότι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε με το σύνθημα «Ποτέ πια πόλεμος»


Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου στην Πάτρα

Σχόλια