Ντροπή και αίσχος

Τραγικό θάνατο βρήκαν τρεις εργαζόμενοι στο υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της μαζικότατης διαδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον των νέων μέτρων. Σύμφωνα με την αστυνομία πρόκειται για τους Ζούλια Παρασκευή ετών 35, Παπαθανασοπούλου Αγγελική, ετών 32 και Τσακάλη Επαμεινώνδα, ετών 36.

Τρίωρο επεισοδίων, χημικών και πυρκαγιών...
Για το περιστατικό, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Γρηγόρης Μπαλάκος δήλωσε: “Στις 14.03, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο της Αθήνας, στη Σταδίου 23, άτομα που μετείχαν στη διαδήλωση επιτέθηκαν με μολότοφ στο κατάστημα της Marfin, με συνέπεια να εκδηλωθεί πυρκαγιά. Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα που ήταν στον 3ο όροφο.”
Ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Απόστολος Γεροκώστας προσέθεσε ότι οι δυνάμεις που ήταν σε μέτρα τάξεως έφτασαν με τη βοήθεια της αστυνομίας στο σημείο της πυρκαγιάς και διέσωσαν τέσσερις ανθρώπους. Εξαιτίας, όμως των πυκνών καπνών έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.
Αυτοψία στο κτίριο της τράπεζας, όπου βρέθηκαν οι τρεις νεκροί εργαζόμενοι, πραγματοποίησε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.
Κατά την αποχώρηση του από την τράπεζα, ο κ. Κουτσάφτης δήλωσε: «Βρέθηκαν τρία άτομα δύο γυναίκες, ένας άνδρας. Η μία γυναίκα προσπάθησε να πάει προς το μπαλκόνι, ο άνδρας κατέβαινε τις σκάλες του δευτέρου ορόφου και η τρίτη παγιδεύτηκε σε ένα πατάρι στον τελευταίο όροφο. Δεν φέρουν εγκαύματα, πέθαναν από ασφυξία, εισέπνευσαν τοξικά αέρια και καπνό. Πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο. Οι δύο γυναίκες είναι νεαρής ηλικίας». Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νεκροτομή.
Την προανάκριση για τον θάνατο των τριών ατόμων και τον εντοπισμό των δραστών ανέλαβε η Κρατική Ασφάλεια και από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ερευνάται το οπτικό υλικό από τις κάμερες των καταστημάτων της περιοχής.

Επεισόδια, πυρκαγιές και συλλήψεις
Ακολούθησαν επεισόδια και κομμάτι της πορείας που απωθήθηκε από χημικά και δακρυγόνα στην οδό Φιλελλήνων και στη συνέχεια στην οδό Βασιλίσσης Αμαλίας και από εκεί στην αρχή της Λεωφόρου Συγγρού.
Επίσης εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές τα παρακάτω κτίρια: Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15, το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζει τελωνειακές υπηρεσίες, στην οδό Αμαλίας 40 και ένα ακόμα κτίριο στην οδό Συγγρού 1.
Αρχικά η Πυροσβεστική είχε ανακοινώσει πως στο κτίριο της οδού Αμαλίας 40 στεγάζονταν η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε πως το κτίριο "στεγάζει Τελωνειακές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα την Δ17 - Δασμολογική Διεύθυνση, Δ18 - Διεύθυνση Τελωνειακών Οικονομικών Συστημάτων, Δ19 - Διεύθυνση Τελωνειακών Διαδικασιών και τη Διεύθυνση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης", καθώς επίσης και πως "στο κτίριο δεν υπήρχαν κρίσιμα αρχεία με στοιχεία φορολογουμένων από διασταυρώσεις, ούτε παλιά αρχεία του ΣΔΟΕ".
Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ΙΧΕ, ένα βαν εξωτερικών μεταδόσεων ξένου τηλεοπτικού δελτίου και κάδοι απορριμμάτων.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, την αντιμετώπιση των συμβάντων, συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα. Στο μεταξύ, από την αστυνομία έγινε γνωστό πως έγιναν 15 συλλήψεις και 70 προσαγωγές καθώς επίσης και 29 τραυματίες αστυνομικοί.

Εισβολή ανδρών της ομάδας Δέλτα στα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Λίγη ώρα αργότερα η ένταση μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια και στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε επιχείρηση σε όλη την περιοχή των Εξαρχείων. Κατά την επιχείρηση αυτή άνδρες της ομάδας "Δέλτα" που πάρκαραν τα μηχανάκια τους στην οδό Τσαμαδού και εισέβαλαν, όπως καταγγέλλει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στον πρώτο όροφο του Στεκιού Μεταναστών - Κοινωνικού Κέντρου της Τσαμαδού 13.
"Αφού βανδάλισαν το χώρο, ξυλοκόπησαν άγρια τους παρευρισκόμενους και τραυμάτισαν σοβαρά το μέλος του Δικτύου Μ. Λ. πάνω στην οποία έσπασαν μια τζαμαρία" αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τονίζοντας παράλληλα η "στο αίμα των αθώων προσπαθούν να βρουν άλλοθι για να θέσουν εκτός νόμου τις λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στα μέτρα ΔΝΤ - Ε.Ε. - κυβέρνησης".
Στη συνέχεια, αστυνομικές δυνάμεις παρουσία εισαγγελέα εκκένωσαν το κτίριο της οδού Ζαΐμη 11 που εδώ και χρόνια βρίσκεται υπό κατάληψη. Από το σημείο προσήχθησαν 11 άτομα.

Μιχ. Χρυσοχοΐδης : "Μαύρη ημέρα για την Δημοκρατία"
Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα και τον θάνατο των τριών υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως η χθεσινή ημέρα αποτελεί μια “μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία” ενώ εξέφρασε την οδύνη του και απηύθυνε συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των τριών νεκρών, ενώ τόνισε πως “ο μόνος τρόπος για να τεθούν οριστικά στο περιθώριο οι δυνάμεις της τυφλής βίας, που προσχηματικά και μόνο επικαλούνται την κρίση για να σπείρουν στο πέρασμά τους καταστροφή και πόνο, είναι η υπεύθυνη στάση όλων μας".

Ως άνθρωπος, πολίτης, δημοκράτης, σοσιαλιστής, συνδικαλιστής, κοινωνικοποιημένο άτομο και Χριστιανός, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε κομματική θέση και τοποθέτηση, καταδικάζω απερίφραστα την απαράδεκτη δολοφονία τεσσάρων ανθρώπων στο όνομα μιας διαμαρτυρίας. Τέτοια φαινόμενα αποτελούν ντροπή και ύβρη για την ανθρωπότητα ολόκληρη και τη χώρα μας. Ντροπή και αίσχος για τους φονιάδες.

Σχόλια