Λαϊκές εκφράσεις και τι σημαίνουν

Θέμα: Λαϊκές εκφράσεις και τι σημαίνουν ΙΙ


"Οι καιροί οι μενετοί"

Η φράση του Περικλή που παραδίδει ο Θουκυδίδης σημαίνει ότι οι ευκαιρίες δεν περιμένουν.

ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟ

Ειρωνικά χρησιμοποιούμενη σήμερα....
Το περιστατικό έγινε επί εποχής Όθωνα και συγκεκριμένα σε μια Πρωτοχρονιά , όταν ο Πλαπούτας ξαφνικά σε ένα τσάμικο , πέταξε το τσαρούχι του ψηλά και πέτυχε τον πολυέλαιο....Ο Κολοκοτρώνης λοιπόν , σαν ειρωνεία που έδειχνε το πόσο αντιβασιλικός ήταν , του είπε : " Σιγά....τον πολυέλαιο"
από τότε καθιερώθηκε ως ειρωνικό , για να δείξουμε κάτι το οποίο μας παρουσιάζεται ως σπουδαίο , αλλά στα μάτια μας φαίνεται μικρό.

ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΝΥΦΗ...
Στην παλιά Αθήνα του 1843, επρόκειτο να συγγενέψουν με γάμο δύο αρχοντικές οικογένειες: Του Γιώργη Φλαμή και του Σωτήρη Ταλιάνη.
Ο Φλάμης είχε το κορίτσι και ο Ταλιάνης το αγόρι.
Η εκκλησία, που θα γινόταν το μυστήριο, ήταν η Αγία Ειρήνη της Πλάκας. Η ώρα του γάμου είχε φτάσει και στην εκκλησία συγκεντρώθηκαν ο γαμπρός, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Μόνο η νύφη έλειπε. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα. Η κοπέλα, που δεν αγαπούσε το νεαρό Ταλιάνη, προτίμησε ν' ακολουθήσει τον εκλεκτό της καρδιάς της, που της πρότεινε να την απαγάγει.
Ο γαμπρός άναψε από την προσβολή, κυνήγησε την άπιστη να την σκοτώσει, αλλά δεν κατόρθωσε να την ανακαλύψει. Γύρισε στο σπίτι του παρ' ολίγο πεθερού του και του ζήτησε τα δώρα που είχε κάνει στην κόρη του.
Κάποιος όρος όμως στο προικοσύμφωνο έλεγε πως οτιδήποτε κι αν συνέβαινε προ ή μετά το γάμο μεταξύ γαμπρού και νύφης "δε θα ξαναρχούτο τση καντοχή ουδενός οι μπλούσιες πραμάτιες και τα τζοβαΐρια όπου ανταλλάξασι οι αρρεβωνιασμένοι". Φαίνεται δηλαδή, ότι ο πονηρός γερο - Φλαμής ήξερε από πριν, τι επρόκειτο να συμβεί γι' αυτό έβαλε εκείνο τον όρο. Κι έτσι πλήρωσε ο φουκαράς ο Ταλιάνης τα δώρα του άλλου.
Eμμανουήλ Χρύσης - Sent from my BlackBerry® smartphone

Σχόλια