Ομιλία Κουσουρνά για το ΕΣΥ στη Βουλη στις 20/7/2010

Eμμανουήλ Χρύσης - Sent from my BlackBerry® smartphone


From: Στάθης ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ - Βουλευτής Δωδ/σου <kousourn@otenet.gr>
Date: Wed, 21 Jul 2010 13:56:11 +0300
To: Βαρβάρα Μπογδάνου ΡΟΔΙΑΚΗ<barbara@rodiaki.gr>; 'ΒΗΜΑ ΚΩ'<btko@hol.gr>; <contact@dimokratiki.gr>; damianos<damianos@dimokratiki.gr>; Μανώλης Χρύσης 2<emmanuelhrisis@gmail.com>; <grizagrammi@gmail.com>; 'ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ'<gzachariadis@in.gr>; 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ'<info@dimokratiki.gr>; ΓΝΩΜΗ<info@gnominews.gr>; <info@rodiaki.gr>; 'Η ΡΟΔΙΑΚΗ'<irodiaki@otenet.gr>; 'ΜΑΣΤΗΣ ΛΟΥ'<loukas@rodiaki.gr>; 'Μαστής Μ.'<mastism@otenet.gr>; Μαρία Κυριώτη ΠΡΟΟΔΟΣ<mkyprioti@yahoo.gr>; ΚΑΒΟΥΚΛΗΣ<news@rhodes.com.gr>; 'ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ'<nisiotik@otenet.gr>; 'ΠΑΓΚΩΑΚΗ'<pagoaki@otenet.gr>; 'ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ'<proodoka@otenet.gr>; ΠΡΟΟΔΟΣ<proonews@otenet.gr>; Δράση<idrasi@otenet.gr>; Νικήτας Οικονόμου<nikitasoiko@gmail.com>
Cc: Στάθης Κουσουρνάς - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ<kousournas@gmail.com>
Subject: Ομιλία Κουσουρνά για το ΕΣΥ στη Βουλη στις 20/7/2010

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ

Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 

Ρόδος,  21/7/2010

                                                                                               

ΠΡΟΣ :

                                                                                                Μ.Μ.Ε. Δωδ/σου

 

 

Στη Βουλή την Τρίτη 20 Ιουλιου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, μίλησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Στάθης Κουσουρνάς. Η ομιλία του βουλευτή είχε ως εξής :

 

 

"

Συζητούμε σήμερα για το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό την υγεία και το όχημα που οδηγεί την δημόσια υγεία το ΕΣΥ. Όλοι είμαστε χρήστες του ΕΣΥ και κατανοούμε την ανάγκη για αναβάθμιση και βελτίωση του. Και το ΕΣΥ θέλει τη θεραπεία του. Το νομοσχέδιο είναι μέρος της συνταγής θεραπείας του. Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση η κατασπατάληση των πόρων του ΕΣΥ, καθώς και παθογένειες που υφίστανται από την ίδρυση του, αλλά περισσότερο η εγκατάλειψη του ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ έφεραν την υγεία σε οριακό σημείο.

Η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κατασπατάληση πόρων στις προμήθειες, οι ατελέσφορες προσπάθειες μηχανοργάνωσης οι αδιαφανείς προσλήψεις είναι θέματα που θέλουν ρύθμιση και όλα αυτά σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, με κοινωνία που απαιτεί υψηλής ποιότητας, υπηρεσίες υγείας.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες επιρρίπτοντας ευθύνες προς κάθε κατεύθυνση. Δυστυχώς υπάρχει και στο χώρο της υγείας ισοπεδωτική λογική, γι’ αυτό θέλω να κάνω ένα διαχωρισμό, πρέπει να προστατέψουμε το νοσοκομειακό γιατρό και όλο το προσωπικό του ΕΣΥ.

Εξοστρακίζοντας τα μελανά σημεία διαφθοράς που υπάρχουν, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κοπιαστικό και συνεχή αγώνα  των δημοσίων λειτουργών, με ατελείωτες ώρες δουλειάς κάτω από αντίξοες συνθήκες με αποδοχές που πολύ λίγο αντικατοπτρίζουν την πραγματική εργασία και προσφορά τους. Το προσωπικό αποτελεί την ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας κρατώντας το ζωντανό.

Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στο σημερινό νομοσχέδιο αλλά να αναγνωρίσουμε τη συνολική προσπάθεια του σχεδίου δράσης για την υγεία. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με τις προμήθειες και τα φάρμακα και λαμβάνει μέριμνα για κάθε πτυχή του αγαθού που ονομάζουμε υγεία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κατόρθωσε παρά την στροφή  προς την ιδιωτική υγεία, να εκτοξεύσει το χρέος των νοσοκομείων. Τα στοιχεία από το 2009 μιλούν ξεκάθαρα. Το πολύ μικρό ποσοστό ασθενών που αντιμετωπίστηκαν σε απογευματινά ιατρεία, απέδωσαν πολλαπλάσια των πρωινών ιατρείων διαμορφώνοντας μια δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί. Με το θεσμό του ολοήμερου νοσοκομείου αξιοποιούμε την δυναμική αυτή, δίνοντας παράλληλα στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ την δυνατότητα για μερική αυτοχρηματοδότηση, που είναι κίνητρο αποδοτικότερης και αποτελεσματικότερης λειτουργίας αλλά και περιορισμού των αλόγιστων δαπανών. Δημιουργούμε τις συνθήκες για ένα ανταγωνιστικό, ευέλικτο και σύγχρονο σύστημα υγείας για κάθε πολίτη που δεν θα χρειάζεται να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα. Διαφυλάττουμε τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων με ειδικές προγραμματικές συμβάσεις. Ανοίγουμε το δρόμο για μια δημόσια ενιαία πρωτοβάθμια υγεία με ισότιμη πρόσβαση στη υγεία για όλους τους πολίτες. Το πρώτο βήμα έγινε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Επαναφέρουμε και αναβαθμίζουμε τον θεσμό των επικουρικών γιατρών. Δίνουμε κίνητρα για την στελέχωση της περιφέρειας τόσο οικονομικά όσο και ανέλιξης. Μεριμνούμε ώστε να καλύψουμε κάθε ανάγκη ειδικά στις νησιώτικες περιοχές και σε άλλες προβληματικές περιοχές. Και όλα αυτά με τρόπο διαφανή και αξιοκρατικό, απαγκιστρωμένο από την κομματική επιρροή του παρελθόντος και τον παραγοντισμό.

Κυρία Υπουργέ.

Είδα στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που διανείματε, οτι προσθέτετε στη παράγραφο 2 του άρθρου 5 και άλλη ειδικότητα που μπορεί να προσληφθεί ως επικουρικό προσωπικό. Νομίζω πως πρέπει να προστεθεί και η ειδικότητα ΔΕ κλιβανέων. Για να μπορούν να στελεχωθούν οι μονάδες υγείας με επικουρικό προσωπικό πρέπει να αυξηθεί το ποσό του προϋπολογισμού που διατίθεται για αυτό το σκοπό.

Επίσης οι υγειονομικές ζώνες που υφίστανται δημιουργούν προβλήματα και πρέπει να επανεξετασθούν. Σύμφωνα με αυτές τις ζώνες νησιά όπως το Καστελόριζο, η Κάσος, η Κάρπαθος, η Χάλκη κ.α. είναι στη Β΄ Ζώνη αντί στη Γ΄ Ζώνη.

Στους πόρους που μπορούν να καλύψουν τις επικουρικές προσλήψεις να είναι δυνατό να διατίθενται πόροι από δωρεές και κληροδοτήματα και σε Ν.Π.Δ.Δ. υγειονομικού χαρακτήρα. 

Θεσπίζουμε διατάξεις που αφορούν στη λογοδοσία των νοσοκομείων με τα ειδικά συμβούλια διαφάνειας και λογοδοσίας σε επίπεδο δήμου και περιφέρειας με ευρύτατη συμμετοχή φορέων. Ενισχύουμε το ρόλο του νοσοκομείου στη τοπική κοινωνία, καθιστώντας το παράλληλα υπεύθυνο για τις δράσεις που αναλαμβάνει σε επίπεδο οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών.

Θέλω να αναφερθώ σ’ ένα σημαντικό σημείο του σημερινού νομοσχεδίου που αφορά τη ρύθμιση της κάλυψης των μονίμων εργαζομένων, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων. Για πρώτη φορά με μια γενναία, καινοτόμα ρύθμιση εγκαταλείπουμε τις πελατειακές σχέσεις και τον κομματικό δάκτυλο στις προσλήψεις του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με την ετήσια κατάρτιση του κυλιόμενου πίνακα κατάρτισης μέσω του ΑΣΕΠ, διασφαλίζουμε την άμεση και διαφανή κάλυψη των αναγκών.

Κύριοι συνάδελφοι, η υγεία νοσεί. Εδώ θα είμαστε στις εκτελεστικές και υπουργικές αποφάσεις που θα θέσουν σε ισχύ τις παραπάνω διατάξεις. Εδώ θα είμαστε για να συζητήσουμε τα επόμενα νομοσχέδια που θα διαμορφώσουν το νέο σύστημα υγείας της χώρας μας. Εδώ θα είμαστε για να προστατέψουμε τους εργαζομένους στο ΕΣΥ που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα. Ξεκινήσαμε με τη συλλογική σύμβαση εργασίας και συνεχίζουμε σήμερα με το ξεκαθάρισμα του τοπίου των εφημεριών, με μέριμνα ένα ασφαλές καθεστώς εφημεριών, με γρήγορη και εξασφαλισμένη καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και πρόνοια για ειδικές περιπτώσεις.

Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και στην κοινωνική ιατρική, στην πρόνοια και κοινωνική φροντίδα. Το αποδεικνύουμε περίτρανα με την θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε επίπεδο φυσικών προσώπων και φορέων και με την ενοποίηση των δημοσίων φορέων πρόνοιας χωρίς να θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα των απασχολούμενων σε αυτά.

Πριν κλείσω την τοποθέτηση μου θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου να αντιμετωπισθούν τα μεγάλα προβλήματα υγείας στο νησιωτικό χώρο του Νομού μας. Πρώτη φορά διαπιστώνουμε ότι γίνεται σοβαρός σχεδιασμός τόσο για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όσο και την βελτίωση των κτηριακών υποδομών και την συμπλήρωση του εξοπλισμού.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να παρέχει το ΕΣΥ στις νησιωτικές προβληματικές περιοχές είναι πιο έντονο.

Οι μεγάλες αλλαγές και ανατροπές χρειάζονται χρόνο και υπομονή. Σαφώς και τα νοσοκομεία είναι ανέτοιμα στην πλειονότητα τους ειδικά στη περιφέρεια. Σαφώς και χρειάζεται αναλυτικός προγραμματισμός για την εφαρμογή των ρυθμίσεων, μηχανοργάνωση, ηλεκτρονική συνταγογράφιση, έλεγχοι αποδοτικότητας, επαναξιολόγηση και κοστολόγηση υπηρεσιών. Είναι στο χέρι μας να αποκτήσουμε ένα υγιές ΕΣΥ.

Σήμερα υπάρχει πολιτική βούληση αναβάθμισης της Δημόσιας υγείας που εκφράζεται μέσα από το Νομοσχέδιο, για αυτό το υπερψηφίζουμε.

"

 

 


 

Εθνικής Αντιστάσεως 83, 851 00 Ρόδος, Τηλ.:22410 27850, 22410 23220, Φαξ: 22410 27350

Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, τηλ.:210 3224630, 210 3706 103, 210 3706 303, Φαξ: 2103706 503

kousournas@gmail.com

 

                                         

Σχόλια