Ομιλία Κουσουρνά στη Βουλη στις 29/7/2010 για τo Ν/Σ για τις εκλογικές δαπάνες

Eμμανουήλ Χρύσης - Sent from my BlackBerry® smartphone


From: Στάθης ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ - Βουλευτής Δωδ/σου <kousourn@otenet.gr>
Date: Fri, 30 Jul 2010 15:07:26 +0300
To: 'ΒΗΜΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ'<vimapet@otenet.gr>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ<veniemast@yahoo.gr>; 'ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ'<tv12info@gmail.com>; Teris Xatzhiwannoy<terisxatz@gmail.com>; Ράπτης Νικόλαος<sxs2ep@dipe.dod.sch.gr>; Άννα Αυγούλη (Άννα Αυγούλη) Σταθυμός ΚΩ<annaavg@otenet.gr>; 'ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ'<renaveni@otenet.gr>; 'ΔΙΑΚΙΔΗ'<renad@rho.forthnet.gr>; 'ΡΑΔΙΟ ΛΕΡΟΣ'<radioler@otenet.gr>; ΠΡΟΟΔΟΣ<proonews@otenet.gr>; 'ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ'<proodoka@otenet.gr>; 'Ράδιο Ολυμπος'<prearis1@otenet.gr>; 'ΙΓΝΑΤΙΔΗΣ ΛΕΡΟΣ'<pnoileros@yahoo.gr>; 'ΝΤΟΚΟΥ'<pegkyd@hotmail.com>; 'ΠΑΓΚΩΑΚΗ'<pagoaki@otenet.gr>; 'ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑ'<otoposmas@hotmail.com>; <omikron@rho.forthnet.gr>; 'ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ'<nisiotik@otenet.gr>; 'ΑΒΔΕΛΗ ΝΙΑ'<nia@omegatv.net>; 'ΜΑΡΤΙΝΗΣ SKY'<newsdesk@skyfm100.com>; ΚΑΒΟΥΚΛΗΣ<news@rhodes.com.gr>; 'ΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡ'<news@nikipres.gr>; 'ΜΑΣΤΗς Μ.'<mihalis@rodiaki.gr>; 'ΜΑΣΤΕΡ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ'<mastv@otenet.gr>; 'Μαστής Μ.'<mastism@otenet.gr>; 'ΔΗΜΟΤΙΚΟ Ρ/ΤΒ ΚΩ'<manager@dhras.gr>; 'ΦΩΤΗ ΜΑΙΡΗ'<mairyjo@hotmail.com>; 'ΜΑΣΤΗΣ ΛΟΥ'<loukas@rodiaki.gr>; 'ΛΟΙΖΟΣ ΗΛΙΑΣ'<loizrod@gmail.com>; kspalmos<kspalmos@otenet.gr>; 'ΠΕΤΡΙΔΟΥ'<kiriaki@rodiaki.gr>; kalymnikoi.antilaloi<kalymnikoi.antilaloi@gmail.com>; 'Η ΡΟΔΙΑΚΗ'<irodiaki@otenet.gr>; 'ΙΡΙΔΑ TV'<iridatv@otenet.gr>; info<info@trinityvision.gr>; 'ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΣ'<info@rhodes24.gr>; Radio Arhagelos 94.1 - Rhodes Greece<info@radio941.gr>; 'ΠΑΛΜΟΣ'<info@palmos-fm.gr>; 'ΛΥΧΝΑΡΙ'<info@lihnarifm.gr>; 'ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ'<info@koinoniki.gr>; <info@kalymnians.com>; ΓΝΩΜΗ<info@gnominews.gr>; 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ'<info@dimokratiki.gr>; ΔΕΛΤΑ FM<info@deltatv.gr>; CIVILNEWS<info@civilnews.gr>; <info@argokalymnos.gr>; <info@aimodotis.org>; 'ΚΟΛΛΙΟς 959'<info@959.gr>; 'ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΥ'<harislap@otenet.gr>; 'ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ'<gzachariadis@in.gr>; 'ΔΑΒΙΛΑ'<ginadavila@yahoo.gr>; OMEGA TV<george@omegatv.net>; 'ΤΟΠ ΦΜ'<fmtop@fmtop.gr>; 'ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ'<era-rodos1@ert.gr>; Μανώλης Χρύσης 2<emmanuelhrisis@gmail.com>; Μανώλης Χρύσης 1<e_chrisis@hotmail.com>; 'ΔΡΑΣΗ'<drasis2000@yahoo.com>; damianos<damianos@dimokratiki.gr>; 'ΒΗΜΑ ΚΩ'<btko@hol.gr>; 'ΛΟΙΖΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ'<antenna12@fm12.gr>; ΑΓΓΕΛΙΑ<aggelia@otenet.gr>; ΑΙΓΑΙΟ TV<aigaiotv@gmail.com>; Μανωλης Αρβανιτόπουλος<aggelia@gmail.com>; Νία Αβδελή<nia.avdelli@gmail.com>; Μαρία Χονδρογιάννη<xondrogianni@yahoo.gr>; Νέα Καλύμνου<mike@radiokalymnos.com>; <tv.kosmos@gmail.com>; <rodostv4@otenet.gr>; <renad@dimokratiki.gr>; <Radioolympos@karpathos.net>; <radio1@radio1.gr>; <radio@akritasfm.gr>; <onair@skyfm100.com>; <news@omegatv.net>; <neakassos@gmail.com>; <manager@omegatv.gr>; <kassos_website@yahoo.gr>; <info@rodiaki.gr>; <info@omegatv.net>; <info@iridatv.gr>; <grizagrammi@gmail.com>; <dhras.manager@gmail.com>; <contact@dimokratiki.gr>; <argokalymnos@in.gr>; TV KOSMOS<info@tvkosmos.gr>; ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΩΣ<stathmos@hol.gr>; Δημοτική Τηλεόραση ΚΩΣ<kos_mayor@kos.gr>; Aegeannews 24 Κιάρης<I-kiaris@hotmail.com>; ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΩΣ<info@neakos.gr>; Μαρία Χονδρογιάννη<xondr@in.gr>
Cc: ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ<eparxos.kalymnou@nad.gr>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ<eparxeio@hotmail.com>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ<veniemast@yahoo.gr>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΩ<kos@nad.gr>; Νομάρχης Δωδεκανήσου<nom@nad.gr>; ΕΒΕΔ Δωδεκανήσου<info@ebed.gr>; Γιάννης Μπαϊράμης Δ/ντης ΕΒΕΔ<bairamis@ebed.gr>; ΤΕΕ Ρόδου<tee_rod@tee.gr>; Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδ/σου<ptdoee@otenet.gr>; Δήμος Ροδίων<info@rhodes.gr>; Δήμαρχος Ροδίων<officeofmayor@rhodes.gr>; ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου<tedkd@otenet.gr>; Δήμαρχος Πεταλουδών<DIM-PET@otenet.gr>; Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου<med@isrodou.gr>; Γενικός γραμματέας Πειρφέρειας Βασίλης Μπρακουμάτσος<pna@notioaigaio.gov.gr>; Φώτης Χατζηδιάκος Γραφείο Αντινομάρχη<loi@nad.gr>; Βασίλης Παπανικόλας<bpapanikolas@in.gr>; Κρεμαστινός 2<kremastinos@gmail.com>; Κρεμαατινός<kremastinos@parliament.gr>; Νέοι Σοσιαλιστές<neoisosialistes@mail.gr>; Γιώργος Νικητιάδης<nikitiadis@parliament.gr>; Γιώργος Κασσάρας<orgos.kassaras@pasok.gr>; ΝΙΚΟΣ ΖΩΙΔΗΣ<nzoides@yahoo.gr>; Μανώλης Χρύσης 1<e_chrisis@hotmail.com>; Μανώλης Χρύσης 2<emmanuelhrisis@gmail.com>; Πάνος Βενέρης<veneris@tee.gr>; Γιώργος Κασσάρας<kassarasg@yahoo.gr>; Χρήστος Ηρακλείδης<iraklidis@yahoo.com>; Γιώργος Γιαννόπουλος<info@gpgiannopoulos.gr>; Στάυρος Φλαμπουριάρης<flampouriaris@gmail.com>; Τοπική ΟΡγάνωση ΚΩΣ<nekos@pasok.gr>; N.E. Dvdekannhsa N.E. Dvdekannhsa<nendwd@pasok.gr>; Στάθης Κουσουρνάς - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ<kousournas@gmail.com>; Τέλης Ηρακλείδης<pe-not.aigaioy@pasok.gr>; ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ρόδου<pasokrod@otenet.gr>; Γιάννης Παρασκευάς<info@paraskco.com>; gonidakis<gonida@otenet.gr>; Αντώνης Γονιδάκης<gonidakis@rhodes.gr>; Αρχοντούλα Διακομανώλη<a_diakoma@hotmail.com>
Subject: Ομιλία Κουσουρνά στη Βουλη στις 29/7/2010 για τo Ν/Σ για τις εκλογικές δαπάνες


 

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ

Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

 

Ρόδος,  30/7/2010

                                                                                               

ΠΡΟΣ :

                                                                                                Μ.Μ.Ε. Δωδ/σου

 

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εκλογικές δαπάνες ενόψει περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τοποθετήθηκε  στη Βουλή την Πέμπτη 29 Ιουλίου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Στάθης Κουσουρνάς. Ανέλυσε τις ουσιαστικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο και τα νέα στοιχεία που εισάγονται με το νομοσχέδιο, με το οποίο πλήττεται το διακινούμενο πολιτικό μαύρο χρήμα, προστατεύεται η πολιτική ζωή του τόπου, προστατεύεται η τοπική αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που καλοπροαίρετα, με αίσθημα ευθύνης, αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στην τοπική τους κοινωνία.

Η ομιλία του βουλευτή είχε ως εξής :

''

Αυτή την περίοδο βιώνουμε την έντονη καχυποψία και την καθολική αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, γι’ αυτό έχουμε χρέος ως νομοθετική εξουσία να θεσπίσουμε νέους αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας, ελέγχου και διαφάνειας που θα ορίζουν την χρηματοδότηση του πολιτικού κόσμου την προεκλογική περίοδο αρχής γεννωμένης από τις επικείμενες Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο περιορισμός των προεκλογικών δαπανών και ο έλεγχος των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων, προστατεύει τους μετέπειτα αιρετούς από τις εξαρτήσεις των οικονομικών συμφερόντων που ψάχνουν την ευκαιρία επηρεασμού της πολιτικής ζωής του τόπου. Ο πλήρης έλεγχος των χορηγήσεων προς τους υποψηφίους και η απόλυτη διαφάνεια ως προς την ταυτότητα των χορηγών, είναι η απάντηση στο μαύρο πολιτικό χρήμα που κυκλοφορεί στην πολιτική ζωή και δεν μπορούμε πλέον να το αρνούμαστε, δεν μπορούμε πλέον να αποφύγουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει σε υψηλή πολιτική προτεραιότητα το θέμα της διαφάνειας και του κτυπήματος του μαύρου πολιτικού χρήματος. Με το σχέδιο Νομού κάνει πράξη αυτή την πολιτική προτεραιότητα.

Το νομοσχέδιο καταργεί τις εισπράξεις με τα κουπόνια, που έδινε όντως τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να συνεισφέρουν οικονομικά στην παράταξη που στηρίζουν, αποτελούσε όμως και την κερκόπορτα για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Αντ’ αυτού η πώληση εισιτηρίων σε εκδηλώσεις, με αναγραφή των στοιχείων κάθε εισφέροντος, αποτελεί εναλλακτική λύση διαφάνειας. Θα κατανοούσα τα επιχειρήματα περί φακελώματος ψηφοφόρων αν αυτό γινόταν πριν από μερικές δεκαετίες. Σήμερα όμως η Ελληνική κοινωνία είναι πολύ μπροστά από εκείνες τις εποχές και αυτό πιστώνεται στα θετικά της μεταπολίτευσης και ιδιαίτερα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Μπαίνουν αυστηρότεροι όροι στο σύνολο της διακίνησης των χρημάτων των συνδυασμών, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών και την υποχρέωση ύπαρξης διαχειριστή για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και για όλες τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

Προβλέπονται αυστηροί όροι και πολύ αυστηρές ποινές για αυτούς που παίρνουν αλλά και για αυτούς που δίνουν χρήματα, έξω από τις νόμιμες διαδικασίες. Γιατί επιτέλους, πρέπει σε αυτή τη χώρα να φοβηθούν αυτοί που προσβάλλουν την δημοκρατία μας, προσβάλουν τους Έλληνες πολίτες.

Υποχρεούνται οι σημερινοί Δήμοι να παραδώσουν καταλόγους με όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και υποχρεώνονται οι παρατάξεις να αρνούνται οιαδήποτε συνδρομή από τους οφειλέτες αυτούς.

Ακόμη μειώνονται τα προβλεπόμενα μέγιστα όρια εξόδων των υποψηφίων και των παρατάξεων, βάζοντας στη σωστή διάσταση την προεκλογική δραστηριότητα. Ξέρω ότι στην πράξη οι δαπάνες αρκετών υποψηφίων θα είναι μεγαλύτερες, γιατί παράθυρα θα υπάρχουν πάντα για αυτούς που μανιωδώς τα αναζητούν. Το ζητούμενο είναι όμως εμείς να θεσπίσουμε ένα σωστό, λογικό και κατά το δυνατό πλήρες, πλαίσιο λειτουργίας και το νομοσχέδιο επιτυγχάνει το σκοπό αυτό.

Ουσιαστική διαφοροποίηση από τον προηγούμενο Νόμο είναι ότι αλλάζει ο τρόπος ελέγχου των εκλογικών δαπανών και εκλογικών παραβάσεων. Ο έλεγχος δεν γίνεται πια από την επιτροπή που ορίζεται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας αλλά θεσπίζεται όργανο όπου προΐσταται δικαστικός λειτουργός πλαισιωμένος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το ΣΔΟΕ και έναν αιρετό. Με τον τρόπο αυτό ο έλεγχος γίνεται ουσιαστικός δίχως πολιτικές παρεμβάσεις και εξαρτήσεις από την εκάστοτε Κυβέρνηση.

Η μεγαλύτερη προβολή συνδυασμών και υποψηφίων γίνεται μέσω των τηλεοπτικών σταθμών και είναι σημαντικό το γεγονός της οριοθέτησης του αριθμού των επιτρεπόμενων εμφανίσεων για τους επικεφαλής των συνδυασμών και τους υποψηφίους. Επιτρέψτε μου όμως να θεωρήσω ως πολύ περιοριστική τη διάταξη που επιτρέπει την εμφάνιση μόνο μία φορά στο τελευταίο δίμηνο σε σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Νομίζω πως πρέπει να γίνουν δύο, όπως ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές. Διαφορετικά θα γίνεται έμμεση προβολή υποψηφίων με πολλούς τρόπους που δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Θα ήθελα όμως κύριε Υπουργέ,

να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά τον αριθμό των εκλογικών κέντρων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο περιορισμός σ’ ένα εκλογικό κέντρο ανά νομό, όσον αφορά τις περιφερειακές εκλογές, είναι υπερβολικός. Αυτό σημαίνει πως στα νησιά του νομού Δωδεκανήσου από όπου προέρχομαι, μεγάλα νησιά όπως η Κως, η Κάλυμνος, η Λέρος, η Κάρπαθος, με πολλούς κατοίκους θα έχουν ελλειμματική ενημέρωση και παρουσία των παρατάξεων, δεδομένου μάλιστα ότι η ενημέρωση από τα τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά αλλά ακόμη και από τα έντυπα μέσα, υπολείπεται από αυτά της Ρόδου. Αντιλαμβάνομαι ότι για τις μικρές παρατάξεις θα ήταν ίσως αθέμιτο να το γενικεύσουμε για όλα τα νησιά, αλλά τουλάχιστον ανά επαρχείο, ήτοι τέσσερα στο νομό Δωδεκανήσου θα ήταν θεμιτό με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πέραν του κυρίως θέματος που αφορά τις εκλογικές δαπάνες, τακτοποιούνται και άλλα θέματα, όπως αυτό με τον καθαρισμό των σχολικών κτιρίων, που ανατίθεται πλήρως στους Δήμους, με ανάλογη απόδοση πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών από ειδική πίστωση.

Προβλέπεται η διαδικασία επιβολής ανταποδοτικών τελών για απαλλοτριώσεις και δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, που μπορεί να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.

Ακόμη, στην περίπτωση κοινοτικών προγραμμάτων όπου απασχολούνται άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου, δίνεται λύση στην περίπτωση των κοινωφελών  επιχειρήσεων που κλείνουν, με τη μεταφορά των υπαλλήλων σε νέα κοινωφελή επιχείρηση.

Τέλος γίνονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις για την ανταπόκριση της πολιτείας στα θέματα πολιτογράφησης και εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών ή απόδοσης της Ελληνικής ιθαγένειας, με επίσπευση των χρόνων μετάταξης ή μεταφοράς των υπαλλήλων στις αντίστοιχες υπηρεσίες που έχουν έστω και ένα έτος συναφή εμπειρία.

Κύριε Υπουργέ,

με την 3η παράγραφο του Άρθρου 2 του Νόμου 3852/2010 για τον Καλλικράτη προβλέπεται ότι συγκροτούν δημοτική κοινότητα στο νησιωτικό χώρο σημερινές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού με την προϋπόθεση να εκτείνονται στο σύνολο του νησιού· γίνεται άθελα αδικία στην κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου και σε μία κοινότητα των Κυκλάδων που είναι οι μόνες κοινότητες που εξαιρούνται, πιστεύω ότι πρέπει ν’ αποκατασταθεί αυτή η παράλειψη.

Κύριοι συνάδελφοι,

μετά την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα Καλλικράτης που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό, το Υπουργείο Εσωτερικών έρχεται τώρα με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να διευθετήσει  συναφή ζητήματα.

Με το παρόν νομοσχέδιο, πλήττεται το διακινούμενο πολιτικό μαύρο χρήμα, προστατεύεται η πολιτική ζωή του τόπου, προστατεύεται η τοπική αυτοδιοίκηση και οι άνθρωποι που καλοπροαίρετα, με αίσθημα ευθύνης, αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στην τοπική τους κοινωνία.

Το νομοσχέδιο αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και το υπερψηφίζω.

''


                                                                                                           Εθνικής Αντιστάσεως 83, 851 00 Ρόδος, Τηλ.:22410 27850, 22410 23220, Φαξ: 22410 27350

Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, τηλ.:210 3224630, 210 3706 103, 210 3706 303, Φαξ: 2103706 503

kousournas@gmail.com

 

Σχόλια