Ομιλία κ. Στάθη Κουσουρνά στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα

EΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Ρόδος,  9/7/2010               

Στη Βουλή την Πέμπτη 8 Ιουλιου, στην κατά άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα, μίλησε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Αναφέρθηκε στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, ανέδειξε όμως και τα σημεία που ανησυχούν τους εργαζομένους και υποστήριξε την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών καθώς και την αναγκαιότητα λήψης αντισταθμιστικών μέτρων.
Η ομιλία του βουλευτή είχε ως εξής:
  «Το Νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις είναι από τα σημαντικότερα νομοθετήματα της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Έχουν περάσει πάρα πολλοί νόμοι από τη βουλή που αφορούσαν ασφαλιστικά θέματα, υπήρχε όμως πάντα η αίσθηση ότι τα νομοθετήματα ήταν προσωρινά και κανένα δεν αντιμετώπιζε σε μακροχρόνια βάση το ασφαλιστικό πρόβλημα.
Η συγκυρία της οικονομικής κρίσης και η ατολμία των προηγούμενων χρόνων καθιστά την επίλυση του ασφαλιστικού πιο άμεση και πιο επώδυνη. Οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβρη έχουν κουράσει την κοινωνία η οποία από τη μια πιστεύει πως πρέπει να δοθεί λύση από τη άλλη όμως δεν είναι διατεθειμένη να χάσει τα κεκτημένα.
Η κρίση στο ασφαλιστικό σύστημα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία.
Όπως και σ' όλη την Ευρώπη κύρια αιτία των απαιτούμενων αλλαγών είναι η δημογραφική μεταβολή, η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού που άλλαξε την εύρυθμη λειτουργία των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η αντιστοιχία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους άλλαξε δραματικά σε βάρος των ασφαλιστικών φορέων.
Πρόσθετοι λόγοι αστάθειας του συστήματος είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή, η ανορθολογική διαχείριση τη ακίνητης περιουσίας και των αποθεματικών των ταμείων και μια σειρά άλλοι λόγοι. ...»
Eμμανουήλ Χρύσης - Sent from my BlackBerry® smartphone

Σχόλια