Emailing: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-7-10.doc

Νικόλαος Ηλ. Ζωίδης Ρόδος, 21 Ιουλίου 2010
Βουλευτής Δωδεκανήσου
ΠΑΣΟΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δέσμη επισημάνσεων και προτάσεων για βελτίωση και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατέθεσε στο πλαίσιο της ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νικόλαος Ζωίδης.
Στην διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Νικόλαος Ζωίδης υπογράμμισε συγκεκριμένα:
«Πραγματευόμαστε σήμερα, έναν από τους βασικότερους πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Της Υγείας. Και είναι βαθειά μας πεποίθηση και αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και ανάγκη, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, η προάσπιση της υγείας των πολιτών και του κοινωνικού συμφέροντος.
Είμαστε δε μπροστά σήμερα σε μια διπλή κοινωνική πρόκληση.
Πρέπει να ανταποκριθούμε προς την στροφή των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να αντιμετωπίσουμε ριζικά την σπατάλη, την διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον στον χώρο της υγείας με την μείωση και τον εξορθολογισμό των δαπανών.
Κι απορώ κι απορούν κι όλοι, πως μιλούν για την οικονομική παράμετρο που την υγεία στην κατάσταση που είμαστε σήμερα. Αυτοί, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχοντας μηδενικό έλλειμμα, μας κληροδότησαν 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον.
Στοχεύουμε στην στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, για την αναβάθμισή του σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας, με δημόσιο χαρακτήρα. Ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη, για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας με αξιοπρέπεια. Κι αυτό γίνεται βέβαια με συγκεκριμένα βήματα και δράσεις.
Με συγκεκριμένες αρχές. Θέλουμε ένα εθνικό σχέδιο για την προαγωγή της υγείας και βέβαια θέλουμε σε αυτό να έχουν προσβασιμότητα, όλοι οι πολίτες με στόχο, την αντιμετώπιση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων που σήμερα υπάρχουν.
Θέλουμε την βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, θέλουμε μια ορθολογική κατανομή και διαχείριση, των οικονομικών πόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μείωση της σπατάλης, θέσπιση κανόνων διαφάνειας κι ελέγχου στις προμήθειες, εισροή πόρων από την αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας των μονάδων του ΕΣΥ και των υποδομών του όπως θα πούμε παρακάτω.
Επίσης, επιζητούμε την ανάπτυξη και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που σήμερα υπηρετεί στο σύστημα υγείας και οραματιζόμαστε μια νέα αρχιτεκτονική της υγείας και της πρόνοιας σύμφωνα με τη νέα διοικητική διάρθρωση. Φρονούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το ΕΣΥ με την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας, την καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων.
Κυρία υπουργέ, εκείνο που δεν έχει τονιστεί, στην διήμερη συζήτησή μας, είναι ότι μας έχετε πείσει ότι δεν συζητούμε σήμερα ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο που δίνει λύσεις σε κάποια προβλήματα στον χώρο της υγείας.
Ξέρουμε και παρακολουθούμε από κοντά κι ας μην είμαστε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, ότι έχετε έτοιμο ένα όραμα, που συγκεκριμενοποιείται με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Είδαμε, ζήσαμε, γνωρίζουμε το νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας που έχει γίνει νόμος του κράτους πια. Σήμερα συζητούμε για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο το βάρος, που θα ρίξουμε κι είμαστε απόλυτα βέβαιοι γι αυτό, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα «δέσει» στη νέα αρχιτεκτονική της υγείας.
Ακολουθούν πρωτοβουλίες εκπαιδευτικές, που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, με την κατάρτιση, της ειδικότητας και την έρευνα το πλαίσιο και τους κανόνες που θα ελέγχουν και θα προσδιορίζουν τον ιδιωτικό τομέα της υγείας. Όλα αυτά, μας τα έχετε προαναγγείλει, με δεσμευτικές ημερομηνίες κι άρα οι πολίτες μπορεί να περιμένουν, ότι δεν νομοθετούμε όπως λέχθηκε ατάκτως, αλλά με ένα συγκεκριμένο όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο, που αν ολοκληρωθεί προφανώς η κατάσταση στον χώρο της υγείας θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα.
Το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου, πραγματεύεται την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, όπου σήμερα η πρόθεση του πολίτη, με την ακρίβεια και την κατάσταση την οικονομική την κακή στην οποία βρίσκεται, είναι πιθανώς να επισκεφθεί τις δημόσιες δομές της υγείας και δεν μπορώ να καταλάβω ποιόν βλάπτει η διαδικασία της ολοήμερης λειτουργίας.
Άκουσα μάλιστα μεμψιμοιρίες που έχουν να κάνουν με το πόσο θα είναι η επίσκεψη με το πόσο θα πληρώνονται οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό παραγνωρίζοντας το κύριο όφελος που είναι ότι ο πολίτης θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο της περιοχής του το απόγευμα και να δέχεται υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου αξιοποιώντας την κρατική περιουσία, που ίσως μερικές φορές σπάταλα η ίδια η πολιτεία διέθεσε για να μπορούν να προσφέρονται σε αυτόν αυτές οι υπηρεσίες.
Δίνεται έτσι μια λύση στο ερμαφρόδιτο καθεστώς που υπήρχε, σε ότι αφορά τις εφημερίες.
Μπαίνουν κάποιοι κανόνες. Ενδεχομένως όλοι να έχουμε παρατηρήσεις:
Για παράδειγμα εμείς, στο νησιωτικό χώρο κυρία υπουργέ, εμείς να μην μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν η Κάρπαθος, η Κάσος, η Τήλος, η Χάλκη, να είναι στη Β ζώνη και όχι στη Γ ζώνη, ενώ άλλες περιοχές όπως η Βόρεια Δωδεκάνησος να είναι στη Β ζώνη.
Είναι ζητήματα που μπορούμε να τα ξαναδούμε. Τα πραγματευόμαστε τα λύνουμε και προχωρούμε παρακάτω, βελτιώνοντας πάντα τις υπηρεσίες που θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες.
Βάζουμε στο «παιχνίδι» τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, βάζουμε στο παιχνίδι τα στρατιωτικά νοσοκομεία και όλο το δυναμικό.
Όλα αυτά που λέχθηκαν από τους συναδέλφους, είναι προαπαιτούμενα για να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας, μαζί με την προσπάθεια που θα κάνουμε για να περιστείλουμε δαπάνες που κανείς δεν μπορεί να αντέξει πλέον.
Κυρίως η κοινή λογική!
Έχω μια επιστολή κυρία υπουργέ, από έναν γιατρό: Στο άρθρο 7 του νόμου 2955/2010 σημειώνει επτά μαγικές λέξεις (έτσι τις αναφέρει ο γιατρός) ότι, μπορεί να καθορίζεται ανώτατη τιμή προμήθειας χωρίς διαγωνισμό συγκεκριμένων υλικών που δεν είναι συγκρίσιμα. Είναι μια ασφής διατύπωση που πιστεύω, χωρίς να είμαι γιατρός ότι είναι η «ρίζα του κακού.» Αυτό πιστεύω ότι οδήγησε κάποιους ανθρώπους σε αθέμιτο πλουτισμό και επιβάρυναν καταλυτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Είναι η ώρα να τα δούμε αυτά. Μαζί με μικρολεπτομέρειες, που αναφέρθηκαν, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα πρόσληψης και άλλων βοηθητικών ειδικοτήτων καθώς επίσης και μια μικρή τροποποίηση που έχει να κάνει με την δυνατότητα και τα νοσοκομεία να μπορούν να κάνουν χρήση και των προνοιακών επιδομάτων για να προσλαμβάνουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό εκτός από τα προνοιακά ιδρύματα. Τα προνοιακά ιδρύματα είναι η λύση. Ίσως ένα – ένα να μην μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα, αλλά αν ενώσουν το δυναμικό τους και τις υποδομές και τα μέσα που διαθέτουν, μπορούν να κάνουν θαύματα.
Προχωράτε κυρία υπουργέ. Ξέρουμε ότι ο λαός καταλαβαίνει απόλυτα ποιοι τον σκέφτονται, ποιοι έχουν όραμα.
Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος της τετραετίας θα επιδοκιμαστούν οι προσπάθειες που σήμερα καταβάλλονται.»
Eμμανουήλ Χρύσης - Sent from my BlackBerry® smartphone

Σχόλια