Συνέντευξη Tύπου κ. Στάθη Κουσουρνά της 6-9-2010

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου  
Ρόδος, 6/9/2010                          
               
                            H ομιλία του κ. Στάθη Κουσουρνά στην ανοικτή συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Ρόδο στις 6/9/2010:
 
"Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου με τίμησε με την εμπιστοσύνη του προτείνοντας με ως υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου.
Είναι γνωστό ότι δε διεκδίκησα τη θέση αυτή. 
Όμως η μέχρι τώρα πορεία μου στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή, οι ιδέες και τα πιστεύω μου, και το συνεχές ενδιαφέρον μου για τον τόπο μας, με οδήγησαν στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης του πρωθυπουργού και δεσμεύομαι να τιμήσω την εμπιστοσύνη του με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για τους συμπατριώτες μας, για τον τόπο μας, για όλους μας.
Θέλω να συγχαρώ τους συντρόφους Παπανικόλα Βασίλη, Χατζηδιάκο Φώτη, Κωστόπουλο Φώτη, Διακοσταματίου Σάββα και Παπουρά Αλέκο, που παρά τις πικρίες τους από τις λανθαμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην επιλογή υποψηφίου, είναι όλοι μαζί μας στο κοινό αγώνα. Κάνω έκκληση στο σύντροφο Γιάννη Παρασκευά του οποίου τους αγώνες και την προσφορά αναγνωρίζω , να κάνει το βήμα στην κατεύθυνση της ενοποίησης των δυνάμεων μας, για το καλό του τόπου μας που αγαπάμε. 
Με αίσθημα ευθύνης, βρίσκομαι εδώ μπροστά σε ολόκληρη τη Ροδιακή κοινωνία, τους ανθρώπους που χρόνια τώρα με στηρίζουν και υπηρετώ, στους 120.000 Ροδίτες που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.
Σε αυτήν την ιστορική εποχή, των δυσκολιών, των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών.
Αλλαγών που φέρνουν και ελπίδα. Την ελπίδα ότι αφήνουμε πίσω  μοντέλα, πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν σε μεγάλα αδιέξοδα. Αυτή είναι η δική μας επιλογή.
Να κάνουμε νέα βήματα.
Να χτίσουμε τον τόπο μας με ιστορικές, δομικές αλλαγές. Και το πρόγραμμα Καλλικράτης με όλες τις διατάξεις και προοπτικές που έχει, είναι ο θεμέλιος λίθος της αυριανής  Ροδίτικης κοινωνίας.

Eμμανουήλ Χρύσης - Sent from my BlackBerry® smartphone


From: Στάθης ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ - Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδ ου <kousourn@otenet.gr>
Date: Mon, 6 Sep 2010 14:04:40 +0300
To: CIVILNEWS<info@civilnews.gr>; <contact@dimokratiki.gr>; damianos<damianos@dimokratiki.gr>; <grizagrammi@gmail.com>; info<info@trinityvision.gr>; <info@iridatv.gr>; <info@omegatv.net>; <info@rodiaki.gr>; kspalmos<kspalmos@otenet.gr>; <manager@omegatv.gr>; <news@omegatv.net>; OMEGA TV<george@omegatv.net>; Radio Arhagelos 94.1 - Rhodes Greece<info@radio941.gr>; <radio1@radio1.gr>; <renad@dimokratiki.gr>; <rodostv4@otenet.gr>; Teris Xatzhiwannoy<terisxatz@gmail.com>; TV KOSMOS<info@tvkosmos.gr>; <tv.kosmos@gmail.com>; ΑΓΓΕΛΙΑ<aggelia@otenet.gr>; ΑΙΓΑΙΟ TV<aigaiotv@gmail.com>; 'ΒΕΝΙΑΝΑΚΗ'<renaveni@otenet.gr>; 'ΒΗΜΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ'<vimapet@otenet.gr>; ΓΝΩΜΗ<info@gnominews.gr>; 'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ'<info@dimokratiki.gr>; 'ΔΙΑΚΙΔΗ'<renad@rho.forthnet.gr>; 'ΔΡΑΣΗ'<drasis2000@yahoo.com>; 'ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ'<era-rodos1@ert.gr>; 'ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ'<gzachariadis@in.gr>; 'Η ΡΟΔΙΑΚΗ'<irodiaki@otenet.gr>; 'ΙΡΙΔΑ TV'<iridatv@otenet.gr>; ΚΑΒΟΥΚΛΗΣ<news@rhodes.com.gr>; 'ΚΑΛΙΒΟΥΡΗΣ'<proodoka@otenet.gr>; 'ΚΟΛΛΙΟς 959'<info@959.gr>; 'ΛΟΙΖΟΣ ΗΛΙΑΣ'<loizrod@gmail.com>; 'ΛΟΙΖΟΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ'<antenna12@fm12.gr>; 'ΛΥΧΝΑΡΙ'<info@lihnarifm.gr>; 'ΜΑΡΤΙΝΗΣ SKY'<newsdesk@skyfm100.com>; 'ΜΑΣΤΕΡ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ'<mastv@otenet.gr>; 'ΜΑΣΤΗΣ ΛΟΥ'<loukas@rodiaki.gr>; 'ΜΑΣΤΗς Μ.'<mihalis@rodiaki.gr>; 'Μαστής Μ.'<mastism@otenet.gr>; 'ΝΤΟΚΟΥ'<pegkyd@hotmail.com>; 'ΠΑΛΜΟΣ'<info@palmos-fm.gr>; 'ΠΕΤΡΙΔΟΥ'<kiriaki@rodiaki.gr>; ΠΡΟΟΔΟΣ<proonews@otenet.gr>; 'ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ'<tv12info@gmail.com>; 'ΤΟΠ ΦΜ'<fmtop@fmtop.gr>; 'ΦΩΤΗ ΜΑΙΡΗ'<mairyjo@hotmail.com>; Μαρία Χονδρογιάννη<xondrogianni@yahoo.gr>; Μανώλης Χρύσης 1<e_chrisis@hotmail.com>; Μανώλης Χρύσης 2<emmanuelhrisis@gmail.com>; Μαρία Χονδρογιάννη<xondr@in.gr>; Βαρβάρα Μπογδάνου ΡΟΔΙΑΚΗ<barbara@rodiaki.gr>; Μαρία Κυριώτη ΠΡΟΟΔΟΣ<mkyprioti@yahoo.gr>; Μανώλης Σταυριανός Get it<manstavrianos@gmail.com>; Νικήτας Οικονόμου<nikitasoiko@gmail.com>
Cc: ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ<eparxos.kalymnou@nad.gr>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ<eparxeio@hotmail.com>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ<veniemast@yahoo.gr>; ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΚΩ<kos@nad.gr>; Νομάρχης Δωδεκανήσου<nom@nad.gr>; ΕΒΕΔ Δωδεκανήσου<info@ebed.gr>; Γιάννης Μπαϊράμης Δ/ντης ΕΒΕΔ<bairamis@ebed.gr>; ΤΕΕ Ρόδου<tee_rod@tee.gr>; Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδ/σου<ptdoee@otenet.gr>; Δήμος Ροδίων<info@rhodes.gr>; Δήμαρχος Ροδίων<officeofmayor@rhodes.gr>; ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου<tedkd@otenet.gr>; Δήμαρχος Πεταλουδών<DIM-PET@otenet.gr>; Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου<med@isrodou.gr>; Γενικός γραμματέας Πειρφέρειας Βασίλης Μπρακουμάτσος<pna@notioaigaio.gov.gr>; Φώτης Χατζηδιάκος Γραφείο Αντινομάρχη<loi@nad.gr>; Νέοι Σοσιαλιστές<neoisosialistes@mail.gr>; Γιώργος Γιαννόπουλος<info@gpgiannopoulos.gr>; Στάυρος Φλαμπουριάρης<flampouriaris@gmail.com>; gonidakis<gonida@otenet.gr>; Αντώνης Γονιδάκης<gonidakis@rhodes.gr>; Αρχοντούλα Διακομανώλη<a_diakoma@hotmail.com>
Subject: Συνέντευξη Στάθη Κουσουρνά 6-9-2010

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ

Βουλευτής Ν. Δωδεκανήσου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου

 

 

Ρόδος, 6/9/2010

                                                                                               

Σας στέλνουμε συνημμένα την ομιλία του κ. Στάθη Κουσουρνά στην ανοικτή συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο Ρόδο στις 6/9/2010.

 

"

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου με τίμησε με την εμπιστοσύνη του προτείνοντας με ως υποψήφιο δήμαρχο Ρόδου. Είναι γνωστό ότι δε διεκδίκησα τη θέση αυτή.  Όμως η μέχρι τώρα πορεία μου στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή, οι ιδέες και τα πιστεύω μου, και το συνεχές ενδιαφέρον μου για τον τόπο μας, με οδήγησαν στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης του πρωθυπουργού και δεσμεύομαι να τιμήσω την εμπιστοσύνη του με όλες μου τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για τους συμπατριώτες μας, για τον τόπο μας, για όλους μας.

Θέλω να συγχαρώ τους συντρόφους Παπανικόλα Βασίλη, Χατζηδιάκο Φώτη, Κωστόπουλο Φώτη, Διακοσταματίου Σάββα και Παπουρά Αλέκο, που παρά τις πικρίες τους από τις λανθαμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην επιλογή υποψηφίου, είναι όλοι μαζί μας στο κοινό αγώνα. 

Κάνω έκκληση στο σύντροφο Γιάννη Παρασκευά του οποίου τους αγώνες και την προσφορά αναγνωρίζω , να κάνει το βήμα στην κατεύθυνση της ενοποίησης των δυνάμεων μας, για το καλό του τόπου μας που αγαπάμε.

 

Με αίσθημα ευθύνης, βρίσκομαι εδώ μπροστά σε ολόκληρη τη Ροδιακή κοινωνία, τους ανθρώπους που χρόνια τώρα με στηρίζουν και υπηρετώ, στους 120.000 Ροδίτες που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα. Σε αυτήν την ιστορική εποχή, των δυσκολιών, των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών. Αλλαγών που φέρνουν και ελπίδα. Την ελπίδα ότι αφήνουμε πίσω  μοντέλα, πρακτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν σε μεγάλα αδιέξοδα. Αυτή είναι η δική μας επιλογή. Να κάνουμε νέα βήματα. Να χτίσουμε τον τόπο μας με ιστορικές, δομικές αλλαγές. Και το πρόγραμμα Καλλικράτης με όλες τις διατάξεις και προοπτικές που έχει, είναι ο θεμέλιος λίθος της αυριανής  Ροδίτικης κοινωνίας.

Με το πρόγραμμα Καλλικράτης :

- Βελτιώνεται η εξυπηρέτηση του πολίτη με την παροχή υπηρεσιών σε κάθε χωριό της υπαίθρου σε κάθε γειτονιά της πόλης.

- Αναβαθμίζεται η δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την βελτίωση της αντιπροσώπευσης από κάθε   Δημοτικό Διαμέρισμα.

- Επιδιώκεται η τόνωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και της διαφάνειας μέσω της εφαρμογής μεθόδων ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

- Αποκεντρώνεται το κεντρικό κράτος ικανοποιώντας συνταγματική επιταγή, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη μιας περιοχής, η ικανοποίηση και η διευθέτηση τοπικών υποθέσεων και αναγκών προέρχονται από όργανα, θεσμούς και πρόσωπα που έχουν ειδικό και άμεσο δεσμό με την τοπική πραγματικότητα.

- Καθιερώνονται νέοι θεσμοί διευρύνοντας τη λειτουργία των ΚΕΠ και εισάγοντας την Κοινωνία της Πληροφορίας στην υπηρεσία των πολιτών.

- Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» που έχει ως αποστολή την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών.

 

Η νέα αρχιτεκτονική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημιουργεί ισχυρούς αναπτυξιακούς θεσμούς που μπορούν να αναλαμβάνουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να κινητοποιούν ζωντανές δυνάμεις, να δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

 

Με τον Καλλικράτη, για πρώτη φορά λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα και υπάρχει ειδική μεταχείριση της νησιωτικής χώρας. Με την αρχή : «νησί και Δήμος» - ο Δήμος Ρόδου είναι ο πιο ισχυρός νησιωτικός Δήμος αλλά και ο ένατος μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος σε όλη την επικράτεια.

Στο Δήμο Ρόδου μεταφέρονται περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές των ηπειρωτικών Δήμων για πληρέστερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στο τόπο κατοικίας του. Έτσι ο Δήμος Ρόδου γίνεται Δήμος-Κυβερνείο.

Το θαύμα της αρχαίας Ρόδου προήλθε από την Ένωση των τριών δωρικών πόλεων, της Ιαλυσού, της Καμείρου και της Λίνδου που την κατέστησαν ναυτικό και εμπορικό κέντρο της Μεσογείου.

Σήμερα η συνένωση των 10 Δήμων, μας δίνει δύναμη να σχεδιάσουμε ενιαία για το νησί μας. Να παρακάμψουμε εμπόδια που ο κατακερματισμός τους δημιουργούσε. Ήμουν όπως και η πλειοψηφία των πολιτών της Ρόδου υπέρ των συνενώσεων γιατί απελευθερώνει δυνάμεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων του νησιού.

Έχουμε χρέος απέναντι στη βαριά ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά να πετύχουμε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στη νέα γενιά, στα παιδιά μας.

Ο τόπος μας παρότι μπήκε τελευταίος στον εθνικό κορμό το 1948, κατάφερε αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα αλλά περισσότερο χάρη στους ανθρώπους του να μεγαλουργήσει. Είμαστε από τους πρώτους νομούς της χώρας σε ανάπτυξη. Αυτό δεν μας αρκεί. Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι. Και αυτό θα γίνει από την ναυαρχίδα του Νομού, του Αιγαίου ολόκληρου, τη Ρόδο.

 

 

Στέκομαι εδώ μπροστά σας, ανάμεσα σε φίλους, συνεργάτες, συνοδοιπόρους. Έχουμε κάνει πολλά μαζί. Με γνωρίζετε.

·    Πρόεδρος στο ΤΕΕ για μια 10ετία συνεργάσθηκα δημιουργικά με συναδέλφους από όλους τους πολιτικούς χώρους και εμείς εδώ στη Ρόδο, πρωτοπόροι δώσαμε το παράδειγμα της συνεργασίας το οποίο κάρπισε σε όλη τη χώρα.

·    Εργάστηκα ως Δ/ντής της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου για 10 χρόνια και είμαι περήφανος για το έργο της. Χάρη στο προσωπικό της αξιοποίησε πόρους για το Νομό και εξακολουθεί να είναι πρότυπο εταιρείας.

·    Υπηρέτησα ως αντινομάρχης για 7 χρόνια υπεύθυνος για τα Νομαρχιακά έργα, τον Προγραμματισμό και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Πετύχαμε ως Νομαρχία ένα σημαντικό έργο σε όλο το Νομό αξιοποιώντας ευκαιρίες, δουλεύοντας συστηματικά με γνώμονα πάντα το τοπικό συμφέρον.

·    Με τιμήσατε να εκπροσωπήσω τη Ρόδο, τα Δωδεκάνησα, στη Βουλή των Ελλήνων εκλέγοντάς με βουλευτή στις τελευταίες εκλογές.

Μαζί προχωράμε μπροστά, γιατί έχουμε κοινό όραμα, τους ίδιους στόχους, τις ίδιες αρχές. Έχουμε γνώση των αναγκών και των προτεραιοτήτων. Ξεκινήσαμε ήδη την κατάρτιση του προγράμματος μας με βασικές αρχές:

Διαφάνεια

Όλες οι δαπάνες θα είναι αναρτημένες στον καθρέφτη του διαδικτύου. Κάθε ευρώ που ξοδεύεται πρέπει να πιάνει τόπο. Είναι τα δικά μας χρήματα και δεν περισσεύουν.

Εγγύτητα

Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία θα βρίσκεται στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη. Στηρίζονται οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα τους. Αναβιώνει το βασικό κύτταρο της αυτοδιοίκησης σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά.

Συμμετοχή-Λογοδοσία

Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης δημοκρατίας είναι η αποξένωση και η απόσταση των πολιτών από την πολιτική εξουσία, κεντρική ή τοπική. Πέρα από τους συμμετοχικούς θεσμούς που εισάγει ο Καλλικράτης πιστεύουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη. Θέλουμε ενεργούς πολίτες.

Στο φιλόξενο νησί μας κατοικούν εκατοντάδες πολίτες άλλων χωρών. Θέλουμε την δική τους συμμετοχή στα κοινά.

Δημιουργούμε το συμβούλιο των αλλοδαπών πολιτών με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση τους στη Ρόδο.

Λογοδοτούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα στους πολίτες.

Κατευθύνσεις του προγράμματος μας:

Διοίκηση

Βασική μας μέριμνα είναι η διοικητική αναδιάρθρωση του Δήμου και η ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Έχουμε ακούσει πολλά για  οικονομικά προβλήματα για υπαλλήλους που υποαπασχολούνται.

Θεωρώ ότι ο θησαυρός του νέου Δήμου είναι οι εργαζόμενοι των δέκα σημερινών δήμων. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται η μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε. Πιστεύουμε στη σωστή οργάνωση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και είμαι σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Με την αναδιάρθρωση των δομών του Δήμου δίνεται η δυνατότητα για έναν νέο σχεδιασμό λειτουργίας που θα είναι αποδοτικός και αντάξιος του ικανού ανθρώπινου δυναμικού του.

Οργανώνουμε και αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες του δήμου με αξιοκρατία και διαφάνεια ώστε και οι εργαζόμενοι  να νιώσουν υπερήφανοι που είναι δημοτικοί υπάλληλοι.

 

Σε αυτό το νέο σχήμα και σε αυτές τις αρχές θα βασιστούμε για να φέρουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Και περιοχή μας είναι όλο το επαρχείο Ρόδου: Σύμη, Χάλκη, Τήλος Καστελόριζο είναι συγκάτοικοι μας  και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, η γειτονιά μας. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και οι κοινοί αγώνες είναι δεδομένοι. Έτσι λειτούργησα ως Αντινομάρχης  έτσι λειτούργησα στη θητεία μου ως βουλευτής, έτσι θα πορευτώ και ως Δήμαρχος.

 

Χωροταξία/Πολεοδομικός σχεδιασμός /Υποδομές

Η ολοκλήρωση των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, των πολεοδομικών εφαρμογών και εν γένει των σχεδιασμών οικιστικής και οικονομικής ανάπτυξης είναι αναγκαία για την ορθολογική ανάπτυξη του δομημένου περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος. Ο Δήμος δεν μπορεί να επενδύει σε αποσπασματικές παρεμβάσεις χωρίς στόχευση. Η σωστή χωροθέτηση διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη, ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον και αποτελεί κίνητρο επενδύσεων καθώς θέτει ξεκάθαρους κανόνες, σαφείς και διάφανες διαδικασίες.

Όμως και σε μικρότερη κλίμακα συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και την αναβάθμιση της οικονομικής δραστηριότητας τους.

 

Η υλοποίηση μεγάλων έργων κλίμακας είναι το μεγάλο στοίχημα. Ο περιμετρικός δακτύλιος, η μαρίνα Μανδρακίου, το καρνάγιο, το λιμάνι, η νέα είσοδος της πόλης της Ρόδου, το Palais Des Sports, σήμερα εμφανίζονται στάσιμα. Ξεκινάμε δυναμικά για αυτά αλλά και για άλλα, όπως οι χερσαίες εγκαταστάσεις στο λιμάνι Ακαντιάς, η διαπλάτυνση της Ρόδου-Λίνδου.

Για αυτά τα έργα είχα εργαστεί ως αντινομάρχης και ως βουλευτής, και για αυτά τα έργα έχουμε πετύχει δεσμεύσεις. Έχουμε την τεχνογνωσία, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να είμαστε αποτελεσματικοί.

Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες ολοκλήρωσης όλων των ημιτελών έργων. Συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε κάθε έργο που έχει ξεκινήσει, όπως το φράγμα της Κρητηνίας.

Το πρόγραμμα μας θα διαθέτει πίνακα αναγκαίων έργων υποδομών, για κάθε γωνιά του νησιού μας, κοστολογημένων και με αναφορά στον τρόπο χρηματοδότησης τους. Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτικό μέσο.

Περιβάλλον

Θέλουμε μια Ρόδο περιβαλλοντικά ευαίσθητη, με ολοκληρωμένα προγράμματα προστασίας του δομημένου και του φυσικού περιβάλλοντος που θα είναι υπόθεση όλων μας.

Η βελτίωση του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος, η διατήρηση του χαρακτήρα των χωριών μας και πολύτιμων παραδοσιακών περιοχών στα αστικά σύνολα του νησιού, αποτελεί προτεραιότητα.

Η προστασία του φυσικού πλούτου με καλές πρακτικές όπως αυτή της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, θα στηριχτούν, θα επεκταθούν και θα αντιγραφούν και σε άλλες δράσεις. Η διασφάλιση των υδάτινων πόρων με την ολοκλήρωση και αξιοποίηση του φράγματος Γαδουρά είναι άμεσο μέλημα μας.

 

 

Τοπική Οικονομία – Τουρισμός - Ανταγωνιστικότητα

Θέλουμε και επιδιώκουμε για τη Ρόδο οικονομική ευμάρεια, με δίκαιη κατανομή.

Η Ρόδος οφείλει να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες. Πρέπει να αναπτυχθεί και πάλι ο πρωτογενής τομέας στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Η οικονομία του νησιού δε μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στον Τουρισμό. Γίνεται τώρα εμφανές πόσο ευάλωτοι είμαστε στις αστάθειες του παγκόσμιου περιβάλλοντος, τις στρεβλώσεις της αγοράς και την αδυναμία εναλλακτικών δράσεων.

Η Ρόδος έχει τα φυσικά δεδομένα να παράγει πληθώρα αγροτικών προϊόντων. Ο ενιαίος Δήμος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά πλέον στον επαναπροσδιορισμό της αγροτικής ταυτότητας του νησιού, με ποιοτικά, προϊόντα που θα προτιμώνται μέσα από συμβόλαια συνεργασίας με τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Στήριξη στην τοπική μεταποίηση και στην οικογενειακή και μεσαία βιοτεχνία, που έχουν στηρίξει σημαντικά όλα αυτά τα χρόνια την τοπική παραγωγική οικονομία.

Βέβαια η βάση της οικονομικής δραστηριότητας του νησιού είναι και θα είναι ο τουρισμός. Το ζητούμενο είναι αυτός να δίνει ώθηση και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και να μην τους προκαλεί ασφυξία.

Σκοπός μας πρέπει να είναι τόσο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και η εξασφάλιση επαρκών εσόδων. Με στοχευμένες δράσεις θα ενισχυθούν οι ειδικές μορφές τουρισμού, ο Συνεδριακός, ο Αθλητικός, ο Πολιτιστικός, ο Θρησκευτικός, ο Θαλάσσιος τουρισμός. Ο ποιοτικός τουρισμός, σχετίζεται με τις δημόσιες επενδύσεις που διασφαλίζουν τη διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την προβολή και την πρόσβαση στις φυσικές ομορφιές και τους χώρους πολιτισμού και τη διοργάνωση σε ετήσια βάση γεγονότων μεγάλης εμβέλειας που δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο νησί.

Φροντίζουμε για τη  διασφάλιση της καλής συνεργασίας των φορέων και όσων ασχολούνται με όλο το πακέτο του τουρισμού, ώστε συντονισμένα μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ να γίνεται η προβολή της Ρόδου, αλλά και των γειτονικών μας νησιών.

Η γενικότερη εικόνα του νησιού είναι ευθύνη μας. Οι πύλες εισόδου, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, οι δρόμοι, η καθαριότητα, η προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ, η λειτουργικότητα των πινακίδων πληροφόρησης και τόσα άλλα μικρά και μεγάλα, είναι πλέον ευθύνη μιας συγκεκριμένης αρχής.

Σχεδιάζουμε την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του νησιού, με τον σχεδιασμό διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου αλλά και του Δημοσίου, όπου θα έχουμε λόγο.

Μεριμνούμε για τη δημιουργία Εταιρικών Σχημάτων που θα υλοποιήσουν Πρότυπα Καινοτόμα Σχέδια Ανάπτυξης τα οποία προβλέπονται από το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας και αποτελούν  σύγχρονα μέσα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.

Και με την ευκαιρία να αναφερθώ και για το ΔΗΦΟΔΩ. Το ΔΗΦΟΔΩ καταβάλλεται από τις επιχειρηματικές τάξεις και αποτελεί ανταποδοτικό τέλος αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το έσοδο αυτό είναι ουσιαστικό για τη Ρόδο καθώς χρηματοδοτεί σημαντικές δράσεις. Στη διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και συμμετοχή αυτών που τον καταβάλλουν.

Μετά από 16 χρόνια εφαρμογής του απαιτείται εκσυγχρονισμός και βελτίωση της λειτουργίας του με δικαιότερους όρους που θα προκύψουν μέσα από διάλογο, κατανόηση και εμπιστοσύνη.

 

 

Πολιτισμός/αθλητισμός/παιδεία

Θέλουμε μια Ρόδο πολιτιστικό, πνευματικό και αθλητικό κέντρο της Μεσογείου.

Στον πολιτισμό, όπως αυτός παράγεται έως τώρα, πιστεύω ότι  χρειάζεται μια πλήρης μεταστροφή της σημερινής κατάστασης. Δομές κι εκδηλώσεις έχουν απαξιωθεί ή καταργηθεί. Το ΔΗΠΕΘΕ, το «Ήχος και Φως», τα Ανθεστήρια, πρέπει να ξαναζωντανέψουν. Το καλεντάρι του Ροδίτη πρέπει να είναι πλήρες, για όλες τις ηλικίες για όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε κάθε γωνιά του νησιού.

Οι καθιερωμένες παραδοσιακές εκδηλώσεις στα χωριά της Ρόδου, που τους δίνουν χρώμα και ζωή και γεμίζουν το πρόγραμμα το δικό μας και των επισκεπτών μας, θα στηριχτούν περαιτέρω με τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια και θα ενταχθούν στο γενικό προγραμματισμό του νέου Δήμου.

Η λειτουργία παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και η κτιριακή επάρκεια των σχολικών μονάδων θα είναι αντάξια των παιδιών μας.

Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε το Πανεπιστήμιο και να γίνει μέρος της Ροδιακής κοινωνίας, ώστε να συνεισφέρει όχι μόνο οικονομικά αλλά και στην κοινωνική αναβάθμιση του τόπου. Το πανεπιστήμιο αποτελεί ύψιστο πνευματικό πόλο του Αιγαίου και πρέπει να αξιοποιηθεί αναλόγως.

Αναγκαία επίσης είναι η ύπαρξη δομών κατάρτισης και δια βίου μάθησης συνδεδεμένες με δομές προώθησης στην απασχόληση κι ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Ο αθλητισμός είναι υγεία σωματική και πνευματική. Οι πολίτες το έχουν ανάγκη, το απαιτούν και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος μας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Η βελτίωση των αθλητικών υποδομών και η δημιουργία μικρών απλών αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε γειτονιά, κάθε χωριό, είναι υποχρέωση μας. Αγκαλιάζουμε κάθε σωματείο, κάθε αθλητική εκδήλωση.

 

 

Εθελοντισμός/κοινωνικό πρόσωπο/ ΑΜΕΑ/ΥΓΕΙΑ

Θέλουμε μια Ρόδο με κοινωνικό πρόσωπο και ευαισθησίες. Μια Ρόδο με φροντίδα για τους ανθρώπους της, με τη δημιουργία και λειτουργία ενός πλέγματος κοινωνικών δομών με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Ένα δίκτυο εθελοντών με θέληση να προσφέρουν τεχνικές ικανότητες, εργασία, φροντίδα, την παρουσία τους, την αγάπη τους. Μια νέα συλλογικότητα εκεί που υπήρχε ο ατομικισμός. Ανθρωπιά εκεί που υπήρχε το ψυχρό και το απρόσωπο. Συμμετοχή και προσφορά εκεί που υπήρχε η αποχή.

Δομές στήριξης των ΑΜΕΑ σε κάθε πτυχή της ζωής τους, με τη συνεργασία του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, για τη δημιουργία χώρων εξασφάλισης αυτόνομης διαβίωσης, προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης. 

Μέριμνα για την πολύτεκνη και μονογονεική οικογένεια. Φροντίδα των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται από προβλήματα υγείας και οικονομικά αδιέξοδα. Προστασία και ανθρωπιά απέναντι στους ανθρώπους και τα παιδιά που ζουν στο περιθώριο.

Δημιουργούμε την «Τράπεζα Χρόνου και Αγάπης», όπου οι καταθέσεις είναι καταθέσεις χρόνου και προσφοράς και οι αναλήψεις είναι η κάλυψη των αναγκών των πολιτών, γιατί για την επίλυση πολλών προβλημάτων δεν απαιτούνται χρήματα αλλά απόθεμα αγάπης και ενδιαφέροντος.

Προσανατολιζόμαστε στην προώθηση  συνεργασίας με τους  παροικιακούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους, τους συλλόγους γειτονιάς, τις κινήσεις πολιτών, τους αθλητικούς συλλόγους και την εκκλησία, όπου θα γίνεται σύζευξη δράσεων πολιτισμού κι αλληλεγγύης.

Διεκδικούμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για κάθε πολίτη του νησιού μας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους.

Η πρώτη του Γενάρη είναι κοντά και οι προκλήσεις μεγάλες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο χρειάζεται έμπειρους πολίτες που θα αναλάβουν άμεσα το δύσκολο έργο ενοποίησης του νησιού και την δυναμική της φρεσκάδας νέων ανθρώπων.

Γι’ αυτό και το ψηφοδέλτιο μας θα είναι σύζευξη έμπειρων συμπολιτών μας και νέων ικανών ανθρώπων. Θα απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης. Πιστεύω στη διαβούλευση, το διάλογο, τη συνεργασία. Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για γόνιμες προτάσεις και αποτελεσματικές λύσεις.

Καλώ όλους, ιδίως τους νέους ανθρώπους να εκδηλώσουν το ενδιαφέρουν τους και να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας. Κανένας αποκλεισμός.  Νέο ήθος και ύφος της Δημοτικής Αρχής. Η Ρόδος ανήκει στους πολίτες της.

 

Καλώ τα προοδευτικά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς σε συμπόρευση συνεργασίας. Έχουμε κοινούς στόχους για την αυτοδιοίκηση και μπορούμε να συνεργαστούμε.

Έχουμε επίγνωση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουμε. Οικονομικά προβλήματα, κακές νοοτροπίες, αναποτελεσματικές πρακτικές. Αυτό που υποσχόμαστε είναι δουλειά-δουλειά-δουλειά  με όραμα, με ρεαλιστικό σχέδιο δράσης, με συμμετοχή. Τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτώνται με σκληρή προσπάθεια. Μπορούμε να κάνουμε το όραμά μας πραγματικότητα.

Το νησί μας, είναι ένας ευλογημένος τόπος. Συνδυάζοντας φυσικές ομορφιές και πρωτογενή πλούτο, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία, και ακόμη πιο αξιόλογους ανθρώπους, αποτελεί πρότυπο. Οι τεράστιες δυνατότητες του, με τη δυναμική που δίνει ο "Καλλικράτης", μπορούν να καταστήσουν τη Ρόδο πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς.

Βρίσκομαι μπροστά σας με επίγνωση του ταξιδιού που ξεκινάμε μαζί σήμερα. Μαζί, με σκληρή δουλειά, όπως όλα αυτά τα χρόνια, μπορούμε να αποκτήσουμε ένα Δήμο όπως τον ονειρευόμαστε, ένα Δήμο αντάξιο όλων μας. Μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή και να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία για τα παιδιά μας. Ξεπερνάμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Με νέο ήθος, με γνώση και αποτελεσματικότητα, με πείσμα και επιμονή, με ευαισθησία και ανθρωπιά, ξεκινάμε μαζί τον κοινό μας αγώνα για το Νέο Ενιαίο Δήμο Ρόδου.

Ξέρουμε να διεκδικούμε, ξέρουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μπορούμε να πετύχουμε, σε συνεργασία με όλες τις ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας.

Τα πρώτα μηνύματα είναι νικηφόρα. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Έχουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και βαδίζουμε με σιγουριά για το εκλογικό αποτέλεσμα.

 " 

 


Εθνικής Αντιστάσεως 83, 851 00 Ρόδος, Τηλ.:22410 27850, 22410 23220, Φαξ: 22410 27350

Βουλής 4, 105 62 Αθήνα, τηλ.:210 3224630, 210 3706 103, 210 3706 303, Φαξ: 2103706 503

kousournas@gmail.com

 

 

Σχόλια