Εθνικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών

Εθνικό Πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών: «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους»

Η διαχείριση του κινδύνου αποτελεί τη συνισταμένη ενός πλέγματος ενεργειών που συντείνουν σε έναν κοινό στόχο, την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης. Η εθελοντική δράση επιτυγχάνει το βέλτιστο αποτέλεσμα μέσα από τη συντονισμένη παρέμβαση, η οποία γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες και προσχεδιασμένο πλάνο ενεργειών.
Τα τελευταία χρόνια, είμαστε μάρτυρες καταστροφικών φυσικών φαινομένων, εκ των οποίων κάποια προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες ενώ άλλα είναι ανεξάρτητα από τον ανθρώπινο παράγοντα.
Η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων, το μπάζωμα των ρεμάτων, οι δασικές πυρκαγιές, ο μη καθαρισμός των αποχετευτικών φρεατίων κ.ά., έχουν καταστήσει πολλές περιοχές θύματα πλημμύρας. Αρκετές ζωές έχουν χαθεί γιατί δεν λαμβάνονται ορισμένα βασικά μέτρα, όπως η άμεση μεταφορά υπερηλίκων, ατόμων με ειδικές ανάγκες και μικρών παιδιών σε ασφαλή μέρη, η άμεση χρησιμοποίηση πλωτού σωστικού μέσου και η έγκαιρη αξιολόγηση των μετεωρολογικών ενδείξεων ώστε να λαμβάνονται προληπτικά αυξημένα μέτρα επιφυλακής.

 

Τη θερινή περίοδο, οι Δήμοι και οι Κοινότητες που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις, οργανώνουν εθελοντική πυρασφάλεια. Έχει διαπιστωθεί, όμως, ότι, στην τεράστια πλειοψηφία τους, οι εθελοντές υστερούν στον τομέα της καταστολής. Συγκεκριμένα, όταν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, οι εθελοντές πρέπει να ενεργούν ακολουθώντας ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα δράσης, στο οποίο ο καθένας να έχει συγκεκριμένο ρόλο έτσι ώστε η αυθόρμητη εμπλοκή τους να μην έχει ακριβώς τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στους πρόσφατους σεισμούς, διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης του κόσμου, σε δύο κυρίως παραμέτρους, για τις ενέργειες κατά τη διάρκεια του σεισμού και για εκείνες που αποσκοπούν στη διάσωση πληγέντων και την παροχή πρώτων βοηθειών.
Οι βασικές γνώσεις ναυαγοσώστη είναι ιδιαίτερα χρήσιμες κατά τη θερινή περίοδο στις παραλίες και στα θαλάσσια ταξίδια και προσφέρουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης, χωρίς να εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του παρεμβαίνοντος. Η εξοικείωση, επίσης, με τις οργανωτικές δομές και την εφαρμογή των σωστικών ενεργειών καθώς και με τη χρήση των σωστικών μέσων στη ναυσιπλοΐα είναι επιβεβλημένη.
Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, η συντεταγμένη και οργανωμένη δράση των πολιτών μπορεί να αποτρέψει πολλά δυσάρεστα και να σώσει κυριολεκτικά ζωές.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από κοινού με τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Πυροσβεστικό Σώμα – Λιμενικό Σώμα), Εθνικής Άμυνας (Κ.ΟΜ.Α.Κ), Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (Ο.Α.Σ.Π.), καθώς και τις εθελοντικές οργανώσεις Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Μ.Κ.Ο. Praksis.

Στόχος
Το πρόγραμμα εκπαιδεύει πολίτες-εθελοντές στην απόκτηση δεξιοτήτων διαχείρισης κινδύνου στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης ώστε οργανωμένα να παρεμβαίνουν άμεσα, ουσιαστικά και προγραμματισμένα, για να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους συμπολίτες τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι επιδιωκόμενες δεξιότητες είναι:

 Λήψη αποφάσεων και λύση προβλημάτων

 Ομαδοσυνεργατική δράση

 Διαχείριση πληροφορίας

 Αυτοπροστασία

 Παροχή Πρώτων Βοηθειών - Διασώσεις

 Οργάνωση - Διαχείριση καταυλισμών

 Ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων

 Διαχείριση πανικού

Χρηματοδότηση
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο.
Επιπρόσθετα στοιχεία
Το πρόγραμμα διεξάγεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς (Σχολεία, Νοσοκομεία, κ.ά) και διαρθρώνεται σε επί μέρους ενότητες 100 εκπαιδευτικών ωρών. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται στα παρακάτω θεματικά πεδία:

 Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου(Λύση προβλήματος/Λήψη απόφασης – Διαχείριση πληροφορίας – Διαχείριση πανικού – Λειτουργία σε ομάδες)

Πυρκαγιές – Πλημμύρες

Σεισμοί – Διασώσεις

 Ναυτικά Ατυχήματα – Προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος

 Πρώτες βοήθειες – Διαχείριση καταυλισμών.

 Ασύμμετρες απειλές

Η διάρκεια κάθε ημερήσιας εκπαίδευσης είναι από 4 έως 6 ώρες . Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 25 ημέρες σε διάστημα 2,5 μηνών.
Η εκπαίδευση αποτελείται από το θεωρητικό μέρος (σεμινάρια - συζήτηση) και το πρακτικό μέρος (δραστηριότητες, εργαστήρια, απόκτηση βασικών δεξιοτήτων), το οποίο διεξάγεται σε ειδικούς χώρους.
Υλοποιούνται περί τα 25 προγράμματα σε ετήσια βάση, με τη συμμετοχή 30 έως 40 εκπαιδευομένων σε κάθε πρόγραμμα.
Ομάδα Έργου
Δημιουργός του προγράμματος και επιστημονικός υπεύθυνος:
Στυλιανός Βερνίκος
Υπεύθυνος Οργάνωσης και Λειτουργίας των τμημάτων μάθησης:
Κουκουβιτάκης Γεώργιος
Επιστημονικός Υπεύθυνος:
Αναπολιτάνος Διονύσιος
Οικονομικός Διαχειριστής:
Ανάγνος Νικόλαος
Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 213 1311502
* Το παρόν μήνυμα (email) δε θεωρείται spam, διότι έχει πλήρη τα στοιχεία του αποστολέα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε λάβει κατά λάθος
ή δε θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά Newsletters από το συγκεκριμένο αποστολέα, παρακαλούμε απαντήστε στο παρόν με την ένδειξη "UNSUBSCRIBE".

Εστάλη από τη συσκευή μου BlackBerry®.

Σχόλια