Τριπόταμος Τήνου, ένα πανέμορφο χωριό με πνευματικούς ανθρώπους

Τριπόταμος Τήνου, ένα πανέμορφο χωριό με πνευματικούς ανθρώπους

Ο Τριπόταμος βρίσκεται στην πλαγιά της νότιας πλευράς του Εξωμβούργου. Πολύ παλιό χωριό με ιδιόμορφη ρυμοτομία, με μια «δαιδαλώδη» οικιστική διαρρύθμιση, για να προστατεύεται και από τους πειρατές της τότε εποχής, με πολλές και με το δικό τους γούστο καμάρες, πλακόστρωτα δρομάκια με σκαλοπάτια προς κάθε κατεύθυνση, σπίτια με ανώγια και κατώγια, φεγγίτες και χαρακτηριστικές πορτοσιές, πηγές, συναγωνίζεται δίκαια τα άλλα όμορφα χωριά της Τήνου.
Το χωριό αν και ψηλά στη πλαγιά του Ξώμπουργου έχει πολλά ξινάρια – ποτίστρες με αρκετό νερό ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Υπήρξε έδρα του Δήμου Τριποτάμου από το 1836 έως το 1840 και περιελάμβανε τα χωριά Τριπόταμο, Μουντάδο, Σγαλάδο, Ράδο, Σμουρδιά, Κτικάδο, Χατζιράδο, Απεργάδο, Τριαντάρο και Μπερδεμιάρο.
Σήμερα με το νόμο "Καλλικράτη" ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Κτικάδου, της Δημοτικής Ενότητας  Εξωμβούργου, του Δήμου Τήνου.
Η σύγχρονη και μεγάλη ανοικοδόμηση σέβεται τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Τριποτάμου και συμπληρώνει τις ανέσεις που απαιτεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με δυνατότητα πρόσβασης και με αυτοκίνητο προς τον οικισμό.
Πήρε το όνομά του, όπως λέγεται από τα τρία λαγκάδια – ποταμούς, που  βρίσκονται πλησίον του.
 
Στη γύρω περιοχή λειτουργεί το Τυροκομείο της Τήνου με νόστιμη γραβιέρα και το ιδιαίτερο τηνιακό τυράκι. Λειτουργεί ακόμη Εργαστήριο Αγγειοπλαστικής και Ζαχαροπλαστείο.
Ο Σπεράδος ένας μικρός γειτονικός οικισμός στον Τριπόταμο με λίγες κατοικίες ζει και βιώνει τα έθιμα του Τριποτάμου.
Συνδέονται με δημοτικό δρόμο, στον οποίο βρίσκεται το πρώην Δημοτικό Σχολείο των δυο αυτών χωριών.
Ο Τριπόταμος και ο Σπεράδος ανέδειξαν εξέχουσες προσωπικότητες: τον Ακαδημαϊκό Μάρκο Σιώτη, τον αγιογράφο Γεώργιο Παρασκευά, τον χαράκτη - αγιογράφο Φραγκίσκο Δεσύπρη, τον ζωγράφο Δημήτρη Δεσύπρη και πολλούς καθηγητές.
Έζησε σε ιδιόκτητο σπίτι στον Τριπόταμο, κυρίως καλοκαιρινούς μήνες, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης.Δείτε φωτογραφίες απο τον Τριπόταμο εδώ.Δείτε φωτογραφίες απο το Σπεράδο εδώ.

Νίκος Φώσκολος
--Η Τηνιακή online - www.tiniaki.gr
Η εφημερίδα όλων των Τηνιακών
e-mail: tiniakinews@gmail.com
Εστάλη από τη συσκευή μου BlackBerry®

Σχόλια