Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες παρατηρήσεις που μου κάνατε για τα δύο τελευταία σχόλιά μας.
Η πρώτη αφορά στους κατοίκους εξωτερικού που έχουν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση στη χώρα μας (κωδικοί 319-320 του Εντύπου Ε1).
Γράψαμε λοιπόν στο προηγούμενο τεύχος ότι οι φορολογούμενοι αυτοί θα επιβαρυνθούν το πολύ με 150 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 5% της προσωπικής αντικειμενικής δαπάνης και ότι όσοι έχουν και κάποια εξοχική κατοικία στην Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθούν με το 5% της αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας αυτής, καθώς με την παρ. 2 του άρθρου 3 της ΠΟΛ.1135/2010 απαλλάσσονται της αντικειμενικής δαπάνης οι κάτοικοι εξωτερικού που μισθώνουν εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα.
Εδώ λοιπόν είναι προφανές το λάθος μας, καθώς η διάταξη αυτή αφορά εξοχικές κατοικίες που μισθώνονται και μόνον αυτές και όχι αυτές που ανήκουν σε κατοίκους εξωτερικού ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούνται καθόλου από αυτούς.
Ζητώ συγνώμη εάν παρέσυρα κάποιους σε λάθος συμπεράσματα, θέλω όμως εδώ να τονίσω ότι με τον Ν.3842/2010 που εισήγαγε τις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ, θεωρείται τεκμήριο εισοδήματος η χρήση μιας κατοικίας και όχι η ιδιοκτησία της. Πιστεύω λοιπόν πως δικαιούται κανείς να δηλώνει σαν περίοδο χρήσης τους πραγματικούς μήνες που χρησιμοποίησε την κατοικία και όχι το διάστημα κατά το οποίο ήταν ιδιοκτήτης της. Αυτό το γράφω γιατί έχει περιέλθει στην αντίληψή μου από συναδέλφους ότι οι ΔΟΥ δεν δέχονται δηλώσεις που στο πεδίο των μηνών της δευτερεύουσας κατοικίας έχει συμπληρωθεί αριθμός μικρότερος του 12. Κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, καθώς ο νόμος προβλέπει μεν την κατάργηση του τεκμηρίου των τριών μηνών για τις πάλαι ποτέ εξοχικές κατοικίες, δεν απαγορεύει όμως τη χρήση των δευτερευουσών κατοικιών για διάστημα μικρότερο του έτους, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπου εκ των πραγμάτων γίνεται προφανές ότι η χρήση της κατοικίας είναι πολύ μικρότερη του έτους. Καταλαβαίνω ότι η έννοια των αντικειμενικών δαπανών δεν έχει σχέση με τη χρήση μιας κατοικίας, αλλά με τις δαπάνες διατήρησης και συντήρησής της. Οι δαπάνες όμως αυτές είναι ανάλογες (αν και όχι απόλυτα) με το διάστημα χρήσης της.
Ένα άλλο θέμα αφορά στους περίφημους κωδικούς 021-022 του Εντύπου Ε1. Στο τεύχος «λογιστική prosvasis-276» αναφερθήκαμε αναλυτικά στο πώς φορολογούνται όσοι έχουν «τσεκάρει» τους κωδικούς αυτούς. Επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν δώσαμε έναν μπούσουλα στο ποιος πρέπει να τους τσεκάρει, ιδού η διάταξη με απλοποιημένο τρόπο:
Ν.2523/1997 - Άρθρο 5
Παράγραφος 8
«α) Η παράλειψη έκδοσης κάθε στοιχείου, που ορίζεται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. …
… Ως παράλειψη έκδοσης στοιχείου λογίζεται και η μη καταχώριση σερβιρισθέντων ειδών στα δελτία παραγγελίας…
η) Η κάθε μη καταχώρηση ή η ανακριβής καταχώρηση των στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της συναλλαγής, στα πρόσθετα βιβλία…»
Παράγραφος 10
«α) Όταν η παράβαση αναφέρεται σε μη έκδοση ή σε ανακριβή έκδοση των στοιχείων, που ορίζονται από τον Κ.Β.Σ. και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, η δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ…
β) Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, η νόθευση αυτών, καθώς και η καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο…».
Όσοι λοιπόν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να τσεκάρουν τους κωδικούς 021 και 022. Βέβαια ένας συνάδελφος που ήδη το έκανε μου διεμήνυσε ότι η εκκαθάριση που του εμφανίζει το TAXIS δεν ακολουθεί την μεθοδολογία που αναπτύξαμε, αλλά είναι μια συνηθισμένη εκκαθάριση σαν να μην έχει καθόλου τσεκαριστεί ο κωδικός 021.
Ομολογώ ότι βρίσκομαι σε αδυναμία να απαντήσω, καθώς δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν πρόκειται για λάθος κατά την καταχώριση της δήλωσης από τον χρήστη ή απόφαση αλλαγής στον τρόπο φορολόγησης των φορολογουμένων αυτών από το Υπουργείο Οικονομικών. Καθώς το δείγμα είναι πολύ μικρό δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα, απλά το θέτω υπόψη σας σαν μία πιθανότητα.
Χ. Τσοχαντάρης
Εστάλη από τη συσκευή μου BlackBerry®
|
Νεκτάριος Γ. Κασέρης M.Sc.
Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος
"PROSVASIS" Ρόδου
Τηλ.: 2241070019
Fax.: 2241070156
Κιν.: 694 7701920
E-mail: nektar@euro-business.gr
Url: http://www.euro-business.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου