Γιώργος Παπανδρέου: Χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν

Γιώργος Παπανδρέου: Χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν

Μιλώντας την Τετάρτη 8 Ιουνίου στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αναποφασιστικότητα, στην αμφιθυμία, στην εύκολη αλλά επικίνδυνη συκοφαντία.
Κανένας σωτήρας, καμία μαγική συνταγή δεν θα φέρει τις αλλαγές, διακήρυξε προς κάθε κατεύθυνση ενώ υπεραμύνθηκε του δημοκρατικού μονόδρομου, των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού.
«Τις αλλαγές», είπε, «δε θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας. Εμείς πρέπει να είμαστε οι καταλύτες αυτών των μεγάλων αλλαγών.» «Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας στον μηδενισμό και στο λαϊκισμό.» είπε μιλώντας στον ίδιο τόνο ο γραμματέας του Ε.Σ. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Πέσαμε πράγματι έξω; Η αλήθεια για τους στόχους και τα αποτελέσματα
Λέγεται ότι «πέσαμε έξω» 6,4 δισ. Ποια είναι η αλήθεια όμως; Ποιοι είναι οι λόγοι που χρειάζεται 6,4 δισ. ευρώ πρόσθετη παρέμβαση το 2011; Ποτέ άλλοτε δεν υπήρξε μικρότερη απόκλιση από τους στόχους και μάλιστα στις πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε ποτέ κυβέρνηση. Μειώθηκε, άραγε, το έλλειμμα αποκλειστικά χάρη στα επώδυνα μέτρα;
Βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, «εξορθολογισμός» και «αυτονόητα» που εδώ και δεκαετίες καθυστερούσαν συνέβαλαν πάνω από το μισό στη μείωση του ελλείμματος ενώ αυξήθηκαν, ταυτόχρονα, τα έσοδα που οφείλονται στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, στην αύξηση της απορρόφησης των διαρθρωτικών ταμείων, ακόμη και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών!
Δείτε συγκριτικό πίνακα προϋπολογισμών 2004-2009 και ενημερωθείτε αναλυτικά.


Συνήγορος του Μέλους και του Φίλου του ΠΑΣΟΚ: Ετήσια Έκθεση σε κρίσιμη συγκυρίαΚάθε χρόνο ο Συνήγορος του Μέλους και του Φίλου του ΠΑΣΟΚ συντάσσει την ετήσια Έκθεσή του, στην οποία αποτυπώνει τις εμπειρίες και τα συμπεράσματα μιας πολιτικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας δοκιμάστηκαν στην πράξη οι συμμετοχικές διαδικασίες στις Οργανώσεις και τη λειτουργία του Κινήματος.
Η παρουσίαση αυτή δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη αν δεν αναφέραμε αυτά που δεν προχώρησαν όσο θα επιθυμούσαμε αλλά και τις παραλείψεις και τα λάθη μας.
Η Συνήγορος του Μέλους και του Φίλου Μαρία Αρσένη θέτει το πλαίσιο της φετινής Έκθεσης, σε μια συγκυρία κρίσιμη και σημαντική για το ΠΑΣΟΚ, τα μέλη και τους φίλους του.
Διαβάστε την επιστολή της Συνηγόρου και την Έκθεση.


Τουρισμός, πολιτισμός: Αναιρώντας την εικόνα της χρεοκοπίας

Ελλάδα ίσον πολιτισμός ίσον τουρισμός: η σύζευξη προκύπτει αυθόρμητα στο άκουσμα, τι γίνεται όμως στην πράξη;
Στον καιρό της πιο βαθιάς κρίσης, που δεν αφήνει τον πολιτισμό μας αλώβητο και με διαθέσιμο ένα «φροντισμένο και σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο», η Ελλάδα «καλείται να αναβαθμίσει και να επαναπροωθήσει με τον πλέον διεισδυτικό τρόπο, χρησιμοποιώντας όρους σύγχρονης οικονομίας, τα πολιτιστικά της πλεονεκτήματα».
«Η σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό αποτελεί ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες ονομάζουμε και κατ' ευφημισμόν βαριά βιομηχανία της χώρας, δίχως ωστόσο να αποδεικνύουμε έστω και σε επίπεδο προθέσεων ότι αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες ή αναδεικνύουμε εφάμιλλα το πολιτιστικό προφίλ που διαθέτουμε» υποστηρίζει σε σχετική μελέτη του, που δημοσιεύτηκε με ευθύνη του ΙΣΤΑΜΕ-Α. Παπανδρέου ο Παναγιώτης Δούρος, συνεργάτης του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και του ΙΣΤΑΜΕ-Α. Παπανδρέου, ειδικός σε θέματα διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς και τεχνών.
Διαβάστε τη μελέτη.

Σχόλια