[stigma] ΤΥΠΟΣ/ΣΤΙΓΜΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

                                                                   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ

To ΣΤΙΓΜΑ της ημέρας[1]                            29 Ιουνίου 2011

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy, o πρόεδρος της Κομισιόν José Manuel Barroso και ο αρμόδιος επίτροπος Olli Rehn απευθύνουν ύστατη προειδοποίηση για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde απευθύνει έκκληση προς την ελληνική αντιπολίτευση για «συστράτευση» στο πνεύμα εθνικής συναίνεσης, ο Ευ. Βενιζέλος καλεί τον Αντ. Σαμαρά να προτείνει πρόσωπα για τη στελέχωση του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που θα χειριστεί τις αποκρατικοποιήσεις και εκπροσώπους να συμμετάσχουν στην Επιτροπή για το εθνικό φορολογικό σύστημα,  σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρόταση προς τις τράπεζες των λοιπών χωρών της ευρωζώνης περιλαμβάνει δυο πιθανές επιλογές για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με κύριο χαρακτηριστικό και των δύο σχεδίων την αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων που λήγουν,  ενώ ο πρωθυπουργός της Κίνας Wen Jiabao μετά τη συνάντησή του με την Angela Merkel δηλώνει ότι η Κίνα θα στηρίξει «ορισμένες χώρες, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, μέσω της αγοράς των κρατικών τους ομολόγων σε κάποιο βαθμό» (διαβάζουμε για «χείρα βοηθείας στην Ευρώπη», αλλά και για «βοήθεια υπό όρους»).  

Για το ΕΘΝΟΣ η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όσο δύσκολη κι αν είναι, είναι σίγουρα καλύτερη από εκείνη στην οποία βρισκόμασταν πέρυσι τον Μάιο: «σε αυτό το διάστημα είναι πολλά εκείνα που έχουν καταλάβει οι εταίροι μας, είναι σημαντικές οι αποφάσεις που έχουν πάρει και ήδη αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βοηθήσουν ουσιαστικά για να ξεκινήσει η ανάπτυξη στη χώρα μας. Εκείνο που μας ζητούν είναι να αποδειχθούμε αποτελεσματικότεροι και ανθεκτικότεροι. Αυτό είναι το ουσιαστικό διακύβευμα των δύο κρίσιμων ψηφοφοριών».

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ θεωρεί ότι τα μηνύματα που έστειλαν χθες οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι και συγκεκριμένα η δήλωση του Olli Rehn για μείωση των φορολογικών συντελεστών από το φθινόπωρο, δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κοιτά» την επόμενη μέρα από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου: «το πώς δηλαδή θα υπάρξει επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ελλάδα (…) η Ευρώπη μας δείχνει τη διέξοδο, το θέμα, όμως, είναι εμείς να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία. O χρόνος έχει παρέλθει προ πολλού. H μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων και η δίκαιη κατανομή των βαρών δεν μπορεί να επιτευχθούν διαφορετικά, παρά μόνο με πάταξη της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής. Kαι γι' αυτό το στόχο υπάρχει ευρύ πεδίο εθνικής συνεννόησης».

Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ανοίγει ένα «νέο κεφάλαιο βαριάς ευθύνης για την κυβέρνηση» εκτιμούν τα ΝΕΑ στο κύριο άρθρο τους: «το κεφάλαιο της εφαρμογής μιας πολιτικής που πρέπει να στηριχθεί σε τρεις άξονες, στους οποίους υστέρησε ώς τώρα και γι αυτό χρειάστηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα: την πάταξη της φοροδιαφυγής (…), την ανάπτυξη (…) και τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα (…) εάν σε αυτά τα μέτωπα υπάρξουν αποτελέσματα, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πιάσει τόπο. Δεν θα χρειαστούν νέες θυσίες και θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες ημέρες. Αν υπάρξει αποτυχία, τότε δεν θα απομένει άλλη διέξοδος από αυτή που προβλέπουν οι κανόνες της δημοκρατίας».    

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο κύριο άρθρο της τονίζει ότι για τους εταίρους και δανειστές μας, οι οποίοι προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, είναι σημαντικό να περάσουν αυτά τα μέτρα, όπως σημαντικό είναι οι βουλευτές «να αντιληφθούν πλήρως, τα δεδομένα, τους κινδύνους για τη χώρα και να ψηφίσουν πραγματικά κατά συνείδηση». Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε ότι η Ν.Δ. αναμένεται να δώσει θετική ψήφο σε σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του Δημοσίου και τον περιορισμό των δαπανών στον δημόσιο τομέα όπως και την επιβολή εισφοράς 2% στους δημοσίους υπαλλήλους. Ταυτόχρονα, σημειώνει το δημοσίευμα, η Ν.Δ. διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να προτείνει πρόσωπα για τη στελέχωση του Ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, έχοντας ήδη προετοιμάσει λίστα «υποψηφίων».

 

Επιμέλεια κειμένου: Πέγκυ Ζαγορίτη

[1] Εφημερίδες που διερευνήθηκαν σήμερα: ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΘΝΟΣ,  ΗΜΕΡΗΣΙΑ,  ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
------Αρχικό μήνυμα------
Από: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ
Αποστολέας: stigma-bounces@list.pasok.gr
Προς: stigma@list.pasok.gr
Θέμα: [stigma] ΤΥΠΟΣ/ΣΤΙΓΜΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011
Εστάλη: 29 Ιούν, 2011 10:55

Διαβάστε το στίγμα της ημέρας  Σε περίπτωση που δεν θέλετε να λαμβάνετε το ενημερωτικό σημείωμα «ΤΥΠΟΣ/ΣΤΙΓΜΑ», παρακαλώ πατήστε εδώ:  http://list.pasok.gr/list-stigma.html  

Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ _______________________________________________ PASOK - stigma

Σχόλια