Οικονομολόγος
Ορισμός
Ο Οικονομολόγος μελετά και ερευνά οικονομικά φαινόμενα.
Περιγραφή Επαγγέλματος
Ο οικονομολόγος επεξεργάζεται, αναλύει και μελετά οικονομικά φαινόμενα, μεγέθη και δείκτες με τη χρήση στατιστικών, οικονομετρικών και μαθηματικών μεθόδων και ερμηνεύει τα αποτελέσματα με αρχές / μεθόδους της οικονομικής θεωρίας.
Προτείνει τρόπους για τη βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας του οικονομικού συστήματος.
Επίσης, παρέχει συμβουλές σε οικονομικά, επιχειρησιακά, αναπτυξιακά, φοροτεχνικά, χρηματοπιστωτικά κ.ά. θέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς από τους βασικούς τομείς απασχόλησης των Οικονομολόγων:
Επενδύσεις και χρηματοοικονομικός σχεδιασμός των επιχειρήσεων
Διοίκηση / οικονομική πολιτική των επιχειρήσεων
Αγροτική οικονομική
Οικονομική στο χώρο της εργασίας
Διεθνή οικονομικά
Χρηματοοικονομικά
Logistics (Συστήματα Εφοδιασμού)
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Λογιστική
Μάρκετιγκ
Περιβαλλοντική Οικονομική
Ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά και ικανότητες
Ένας οικονομολόγος θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες εξελίξεις του κλάδου του (και ειδικότερα του ειδικού αντικειμένου με το οποίο ασχολείται). Επίσης είναι ωφέλιμο γι αυτόν να διαθέτει συνδυαστική ικανότητα, να χρησιμοποιεί εργαλεία όπως η στατιστική και οι οικονομετρικές μέθοδοι και γενικότερα να είναι πολύ εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες και με λογισμικά προγράμματα που χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι. Επιπλέον ο οικονομολόγος έρχεται σε επαφή και με άλλους επαγγελματίες οπότε είναι χρήσιμο να λειτουργεί ομαδικά όπου αυτό απαιτείται.
Σπουδές
Ο Οικονομολόγος είναι απόφοιτος Οικονομικού Τμήματος ΑΕΙ ή ισότιμων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εξωτερικού.
Επαγγελματικές δυνατότητες προοπτικές
Δημόσιoς Τομέας Οι Οικονομολόγοι μπορούν να εργαστούν στον δημόσιο τομέα ως Διοικητικό Προσωπικό, σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους, Νομαρχίες, Περιφέρειες), ως ωρομίσθιοι καθηγητές οικονομικών μαθημάτων σε διάφορες σχολές (ΙΕΚ, ΚΕΚ, Σχολές του ΟΑΕΔ, Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων, Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων κ.ά), ως καθηγητές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (προηγούνται όσοι έχουν Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής & Διδακτικής Επάρκειας της ΑΣΠΑΙΤΕ), κ.λπ. Έρευνα
Οι οικονομολόγοι μπορούν να ασχοληθούν με την έρευνα σε ένα απο τα παραπάνω πεδία αποκτώντας διδακτορικό τίτλο σπουδών
Ιδιωτικός Τομέας Το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο οποίο μπορούν να απασχοληθούν οι οικονομολόγοι είναι ευρύ. Ενδεικτικά, μπορούν να εργαστούν σε χρηματιστηριακές εταιρίες, ως μελετητές οικονομοτεχνικών έργων, σε επιχειρήσεις (τουριστικές, ασφαλιστικές, εμπορικές κ.ά.), βιομηχανίες, τράπεζες, ως ελεύθεροι επαγγελματίες - Σύμβουλοι Επενδύσεων Λογιστές φοροτεχνικοί (για την άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού απαιτείται ειδική άδεια που εκδίδεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο),. Τέλος μπορούν να εργαστούν σε εταιρίες έρευνας αγοράς και γενικότερα στατιστικών αναλύσεων.
Συνθήκες εργασίας
Συνήθως, οι Οικονομολόγοι εργάζονται σε συνθήκες γραφείου και το αντικείμενο της εργασίας τους αφορά κυρίως πνευματική εργασία.
Γενικά σχόλια
Το φάσμα των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των οικονομολόγων είναι ευρύ λόγω της ευρύτητας των εφαρμογών του γνωστικού τους αντικειμένου.
Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους Οικονομολόγους είναι ευοίωνες, ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, τα προσόντα και οι ικανότητες του κάθε υποψηφίου κ.λπ.. Μπορεί το επάγγελμα του Οικονομολόγου να έχει ιδιαίτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας, καθώς όμως και η προσφορά των πτυχιούχων Οικονομικών Επιστημών είναι αντίστοιχη με αποτέλεσμα η ζήτηση να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξειδίκευση που θα λάβει ο εκάστοτε απόφοιτος.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών και εφόσον ένας Οικονομολόγος επιθυμεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, υποχρεούται να αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος που εκδίδει το Οικονομικό Επιμελητήριο. Επίσης, πολλοί επιθυμούν να εργαστούν ως λογιστές φοροτεχνικοί, προοπτική αρκετά συχνή για έναν Οικονομολόγο. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται ειδική άδεια από το Οικονομικό Επιμελητήριο και κάποια χρόνια εμπειρίας και ειδικής κατάρτισης.
Οι δυνατότητες εξέλιξης ποικίλλουν ανάλογα με τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου και τον επαγγελματικό του στόχο.
Εάν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών και να εξασφαλίσει ενδεχομένως μία υψηλόβαθμη θέση με υψηλότερες απολαβές και περισσότερες ευθύνες.
Εστάλη από το BlackBerry® smartphone
www.blackberry.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου