Βενιζέλος: Η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Τα 8 σημεία για τη συμφωνία εθνικής συνευθύνης

_jun2926

---------- Forwarded message ----------
From: Info 2012
Date: Saturday, June 9, 2012
Subject: Βενιζέλος: Η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Τα 8 σημεία για τη συμφωνία εθνικής συνευθύνης

 
Oμιλία Ευάγγελου Βενιζέλου σε στελέχη της Βορείου Ελλάδας. Ολόκληρη η ομιλία, εδώ:  http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/a2f828ef-ac07-4498-900a-fc0d00775e9a

Βασικά σημεία ομιλίας: 
  • Η χώρα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο ενός αδιεξόδου. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η εικόνα που έχουμε είναι η εικόνα μιας χώρας ακυβέρνητης, μιας οικονομίας που αυτοακυρώνεται, μιας κοινωνίας που έχει χάσει τον ιστό της και διαλύεται.Η Ελλάδα που ονειρευόμαστε, η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα που μας αξίζει δεν είναι η Ελλάδα της φτώχιας. Δεν είναι η Ελλάδα της ανεργίας, αλλά δεν είναι και η Ελλάδα της βίας. Δεν είναι μια αντιδημοκρατική Ελλάδα που δεν σέβεται θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτικού πολιτισμού.Ζούμε τον κίνδυνο ενός διχασμού. Έχει διαρραγεί η ενότητα της κοινωνίας και δυστυχώς και η ενότητα του έθνους. Κυριαρχεί μια απορία, ένα ερώτημα: πού βαδίζει η χώρα; 

  • Η τεχνητή πόλωση που έχει κυριαρχήσει, αυτός ο δήθεν δικομματισμός μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν επιτρέπει το σχηματισμό κυβέρνησης με τον έναν ή τον άλλον, ή με κορμό τον έναν ή τον άλλον. Δεν είναι δυνατόν να αναλάβεις την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας εν μέσω μιας εθνικής και μιας πανευρωπαϊκής κρίσης, έχοντας απέναντί σου τους μισούς και παραπάνω Έλληνες ή πολύ περισσότερο τα 2/3 και παραπάνω των Ελλήνων.

  • Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια οργανωμένη αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης χωρίς να υπάρχει εθνική δέσμευση; Χωρίς να υπάρχει υπογραφή όλων των υποστατών πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και αποδέχονται λίγο πολύ την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Πιστεύετε ότι μπορεί να ξαναγίνει αυτό που με αυτοθυσία κάναμε εμείς, όταν μας ζητούσαν υπογραφές απ’ όλα τα κόμματα προκειμένου να προκειμένου να εγκριθεί το νέο δάνειο και να μειωθεί το χρέος; Όταν λέγαμε ότι δεν πρόκειται να δώσουν τις δικές τους υπογραφές, τις κρατούν ως εκλογική περιουσία παίζοντας στις πλάτες του λαού, πάρτε τις δικές μας, γιατί εμείς βάζουμε πάνω από όλα το Έθνος, την κοινωνία, τον ελληνικό λαό; 

  • Η δική μας θέση μέσα στο πολιτικό φάσμα είναι  είναι καταλυτική. Εμείς μπορούμε να είμαστε και μόνο εμείς ο εγγυητής των εξελίξεων. Η δύναμη που μπορεί και οφείλει να επιβάλει μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης έτσι ώστε κανείς να μην κρύβεται στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. Κανείς να μη μείνει έξω από το εθνικό μέτωπο που έχει ανάγκη η χώρα. Κανείς να μην υπονομεύσει τη συναίνεση και τη συστράτευση που χρειαζόμαστε.

  • Ποιος μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη, χωρίς τη γνώμη, χωρίς τη γνώση, χωρίς τις πολιτικές διασυνδέσεις, χωρίς τις προγραμματικές επεξεργασίες του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της υπεύθυνης κεντροαριστεράς; 

  • Μια λύση υπάρχει για να σπάσει το αδιέξοδο. Ενισχυμένο ΠΑΣΟΚ εκλογικά και κοινοβουλευτικά. Ο πόλος που δίνει τη λύση. Ο πόλος που επιβάλλει τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Ο πόλος που επιβάλλει την οικουμενική συστράτευση. 

  • Αυτό που συμβαίνει μπροστά μας είναι η συντηρητική συσπείρωση. Μια, στην πραγματικότητα, στροφή της κοινωνίας προς τα δεξιά, προς το λαϊκισμό, προς αδιέξοδες επιλογές.
    Έχει βγει στην επιφάνεια ο πιο ακραίος κρατισμός, ο πιο ακραίος συντεχνιασμός. Το μέλλον που επαγγέλλονται είναι η επιστροφή στις πιο κακές όψεις της δεκαετίας του ’90, του ’80 και του ΄70. Όχι στις μεγάλες στιγμές των τομών που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, όχι τότε που στήναμε στα πόδια της την ελληνική μεσαία τάξη. Αλλά τότε που κάποιοι αγωνιζόντουσαν να μείνουν αγκιστρωμένοι στο κράτος και στις προνομιακές σχέσεις με το κράτος. Δεν είναι οι ριζοσπάστες μη προνομιούχοι της εποχής μας αυτοί που εκφράζονται, είναι ο όμιλος των κάθε είδους προνομιούχων σε βάρος του κράτους. 

  • Αυτό που προτείνουμε (Αναθεώρηση Σύμβασης) είναι η φυσιολογική συνέχεια, η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης μετά την πρώτη φάση που κάναμε μόνοι μας. Κι αυτό που προτείνω ως αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση. Είναι εγγενές στοιχείο μιας σύμβασης. 

  • Ακούω έναν προκλητικό πολιτικό λόγο να λέει «όχι με αυτούς που υπέγραψαν τη δανειακή σύμβαση». 
    Ναι, υπέγραψα κι εγώ τη σύμβαση ως Υπουργός Οικονομικών μαζί με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον κ. Προβόπουλο. Την υπογράψαμε σε εκτέλεση νόμου του κράτους. Η κυβέρνηση είχε τη στήριξη 258 Βουλευτών. Ο νόμος ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής των Ελλήνων. 
    Ναι, υπογράψαμε τη σύμβαση αυτή και βάλαμε την υπογραφή μας κάτω από την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ενέταξε τη χώρα στην ΕΟΚ, κάτω από την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου που διαπραγματεύθηκε και κέρδισε τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, κάτω από την υπογραφή του Κώστα Σημίτη, που έβαλε τη χώρα στο ευρώ. Και πιο πάνω από την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι οι υπογραφές του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ιωάννη Καποδίστρια. 
    Ναι, είμαι ο Υπουργός Οικονομικών που μείωσε το δημόσιο χρέος 110 δισεκατομμύρια,
    50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Τι έχουν φέρει αυτοί με την υπογραφή τους; Από δεξιά και αριστερά, τι έχουν φέρει με την υπογραφή τους στη χώρα. Και τι νομίζουν ότι μπορούν να φέρουν; 

  • Το καταπληκτικό δίλημμα «μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο ένας. Να σας πω ποια είναι η σειρά των πραγματικών διλημμάτων και για τη μια και για την άλλη πλευρά. Όχι “μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ”.  Ανάπτυξη ή ΣΥΡΙΖΑ. Ρευστότητα για την οικονομία ή ΣΥΡΙΖΑ. Νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις ή ΣΥΡΙΖΑ. Απεμπλοκή μεγάλων έργων ή ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση χρέους ή ΣΥΡΙΖΑ. Προστασία καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών ή ΣΥΡΙΖΑ. Ευρώπη και ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ.  
    Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Θέλουμε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, των σοσιαλιστών και των δημοκρατών με το ΠΑΣΟΚ ή μια δεξιά συντηρητική Ευρώπη με τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Σαμαρά; Θέλουμε μια πολιτική ευθύνης και αυτοκριτικής, όπως αυτή του ΠΑΣΟΚ ή μια πολιτική ανεύθυνη, αντιφατική, χωρίς μνήμη και χωρίς αίσθηση ευθύνης όπως αυτή που προτείνει η Νέα Δημοκρατία; 
    Δεν θα δώσουν τη λύση αυτοί που έφεραν την κρίση.

  • Η διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η μόνη λύση. Προτείνουμε σε όλα τα κόμματα που αποδέχονται το δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας της χώρας, που καταδικάζουν τη βία και επιπλέον θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Μια συμφωνία εθνικής συνευθύνης. Και θα στείλω αύριο σχετική επιστολή στους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για να δούμε ποιος θα αυτοαποκλειστεί από την πρόταση αυτή.

  • Η συμφωνία εθνικής συνευθύνης προβλέπει: 
    -Πρώτον, το αυτονόητο. Τη συμμετοχή σε ένα σύστημα διακυβέρνησης εθνικής συνευθύνης.
    - Δεύτερο σημείο είναι ότι θα μπούμε όλοι μαζί, οργανωμένα έτοιμοι να δεσμευτούμε και να αναλάβουμε κόστος στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων
    -Τρίτο σημείο, η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για τρία χρόνια. - Τέταρτο σημείο, διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. 
    -Πέμπτο σημείο, να γίνει ξανά η συζήτηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, για την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος. 
    -Έκτο σημείο η συμφωνία των κομμάτων για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. 
    -Έβδομο σημείο, να συμφωνήσουμε ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, δουλειά να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. 
    -Και όγδοο σημείο, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας όπως το έχουμε περιγράψει. Το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

  • Αυτές οι οκτώ βασικές προτάσεις που συγκροτούν τη συμφωνία για την διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι η πλατφόρμα μας, είναι η μόνη λύση για τη χώρα, είναι ο κοινός εθνικός παρονομαστής. 
 

Σχόλια