Συμβάσεις χωρίς παράσταση δικηγόρου

Συμβάσεις χωρίς παράσταση δικηγόρου
Eκτύπωση
Συμβάσεις χωρίς παράσταση δικηγόρου
 Για μεταβίβαση ακινήτων και σύσταση ανώνυμης εταιρείας
Των Φωτεινης Kαλλιρη, Γιωργου Λιαλιου
Ριζικές αλλαγές για τους δικηγόρους φέρνει το πολυνομοσχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, στο οποίο προβλέπεται το άνοιγμα συνολικά 14 επαγγελμάτων. Η κυριότερη είναι ότι πλέον καταργείται η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για τη υπογραφή συμβολαιογραφικών εγγράφων σύστασης ανωνύμων εταιρειών ή εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, με σκοπό τη μείωση του συνολικού κόστους ίδρυσής τους. Οσον αφορά τους μηχανικούς, το νέο μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι καταργείται η υποχρέωση καταβολής εισφοράς 2% υπέρ του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Το πολυνομοσχέδιο, που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή, φέρνει πλήθος αλλαγών στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου για λογαριασμό του πωλητή, η κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου για όλες τις συμβάσεις πλην των επαχθών, δηλαδή των αγοραπωλητηρίων συμβολαίων που αφορούν μεταβίβαση ακινήτων και πλοίων. Η σύμπραξη δικηγόρου απαιτείται για τον αγοραστή μόνον όταν το αγοραπωλητήριο συμβόλαιο υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ για την περιφέρεια των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς και τις 20.000 ευρώ για τους λοιπούς δικηγορικούς συλλόγους (λόγω της διαφοράς της αξίας των ακινήτων ανάμεσα στην πρωτεύουσα και στην περιφέρεια). Σημειώνεται ότι προβλέπεται η επισύναψη στο συμβόλαιο δήλωσης του δικηγόρου του πωλητή, σχετικά με το νομικό καθεστώς της ιδιοκτησίας και των τίτλων ιδιοκτησίας. Τέλος, καταργείται όχι μόνο η παράσταση δικηγόρου για τον πωλητή, αλλά και η παράσταση δικηγόρων στα συμβόλαια μεταβίβασης κινητών, στη διανομή κινητών και ακινήτων, στις ανταλλαγές ακινήτων και στις συμβάσεις εκ χαριστικής αιτίας, εκτός και αν κατά την κρίση του συμβολαιογράφου προκύπτουν σοβαρά νομικά ζητήματα ή υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μεταξύ των συμβαλλομένων.
Τέλος, ορίζεται ότι οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους με έμμισθη εντολή πρέπει να προβλέπονται νομοθετικά και να είναι ανάλογες με εκείνες των συναδέλφων τους που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως έχει ήδη προσδιορισθεί, γεγονός που επιβάλλεται από τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας, δεδομένου ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι ίδιες.
Πόροι του ΤΕΕ
Οσον αφορά τους μηχανικούς, στο σχέδιο επαναφέρεται διάταξη που είχε καταψηφιστεί την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά την κατάργηση δύο πόρων του ΤΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η εισφορά 2% από τη νόμιμη αμοιβή του μηχανικού υπέρ ΤΕΕ, καθώς και το 2‰ εκ του προϋπολογισμού κάθε δημοσίου έργου, που επίσης αποδιδόταν στον τεχνικό σύμβουλο του κράτους. Η κατάργηση των δύο πόρων έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση του ΤΕΕ, που υποστηρίζει ότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε «λουκέτο».



Hμερομηνία :  7/11/12   
Copyright:  http://www.kathimerini.gr

Kλείσιμο

Σχόλια