ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗ 25-4-2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗ 25-4-2013

PostHeaderIcon ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΓΙΣΤΗ 25-4-2013

AddThis Social Bookmark Button

Θέμα: «Επικείμενη ψήφιση τροπολογίας η οποία οδηγεί σε διάλυση του επαγγέλματος του Λογιστή και στην ισοπέδωση της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»


Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας πληροφορούμενο ότι στο υπό υποβολή πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που παρεμβαίνει στην οργάνωση του επαγγέλματος του λογιστή-φοροτέχνη με τροποποίηση των διατάξεων του Ν.2515/1997 και του Π.Δ 340/1998 αντιδρά στη διάλυση του πλέον οργανωμένου επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού που επιχειρείται τελευταία από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προωθείται διάταξη που ισοπεδώνει την επαγγελματική εξέλιξη των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ και εξισώνει με 3ετή πρακτική εμπειρία.
Εμείς ως επιστημονικός φορέας- δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να ισοπεδωθεί με την πρακτική εμπειρία.
-Γιατί η πρακτική εμπειρία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που προσφέρει η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Γιατί η Λογιστική είναι επιστήμη με τεχνικές εξειδικεύσεις και εντάσσεται στη γενικότερη ενότητα της Οικονομίας και στην Πανεπιστημιακή Οργάνωση της Ελληνικής Παιδείας.
Η διάταξη που επιχειρείται να περάσει με το πολυνομοσχέδιο:
Α)Ισοπεδώνει την 4ετή εκπαίδευση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και την εξισώνει με 3 έτη πρακτική εμπειρία. Απαξιώνει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την επιστημονική κοινότητα για το επίπεδο γνώσης που προσφέρουν στους νέους επιστήμονες Οικονομολόγους.
Β)Παρεμβαίνει απαξιωτικά για το επίπεδο μόρφωσης των Οικονομολόγων… Ότι δεν είναι αναγκαία η εκπαίδευση σε ΑΕΙ γιατί σύμφωνα με τους νομοθετούντες με 3 χρόνια πρακτική εμπειρία ένας απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει τις ίδιες γνώσεις, εμπειρίες, δικαιώματα.
Προκαλεί πολλά και αναπάντητα ερωτήματα η εμμονή στη διάλυση της υπάρχουσας οργάνωσης του επαγγέλματος του λογιστή –φοροτέχνη, ένα επάγγελμα που έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση της φορολογητέας ύλης, στην αύξηση των εσόδων από φόρους με ουσιαστική συμβολή στον πόλεμο κατά της παραοικονομίας.
Κάποιοι πρέπει να δώσουν πειστική απάντηση στις απόψεις ότι οργανωμένα συμφέροντα ολιγάριθμων ξένων και ντόπιων εταιρειών, επιθυμούν να αλιώσουν το επάγγελμα του λογιστή-φοροτέχνη σε βάρος 60.000 οικογενειών.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο καλεί τους αρμόδιους να απαντήσουν στα ερωτήματα:
  • Για ποιο λόγο στην εποχή της πλήρους εξειδίκευσης η πολιτεία, νομοθετώντας, υποβαθμίζει τα πτυχία μας;
  • Για ποιο λόγο υπάρχουν τα οικονομικά πανεπιστήμια και οι σχολές;
  • Για ποιο λόγο τα παιδιά μας πρέπει να σπουδάζουν;
  • Πώς θα διασφαλισθούν η πολιτεία, οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι από παράνομες δραστηριότητες και πώς θα ευοδωθεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων, όταν οι οικονομικοί επιστήμονες αγνοούνται;
  • Γιατί αναιρούνται οι δεσμεύσεις για την αναβάθμιση του ρόλου του λογιστή – φοροτεχνικού, ως ενδιάμεσου οργάνου, μεταξύ της επιχείρησης και της φορολογούσας αρχής;
Ζητάμε από την Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού,
  • Την απόσυρση αυτής της απαράδεκτης διάταξης, η οποία λειτουργεί εμπρηστικά τόσο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και στο χώρο των επαγγελματιών και των εργαζόμενων μισθωτών.
  • Καλό είναι η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός να στηρίξουν τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ. και στα λογιστήρια, ώστε να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για να έλθουν έσοδα στα κρατικά ταμεία, που για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους είναι στα αζήτητα, αντί να κάνουν συνδικαλισμό απειλώντας με εξόντωση αυτούς που δεν έχουν την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
  • Καλό είναι αυτές τις εποχές να προκρίνονται διαδικασίες αναβάθμισης των πτυχίων μας, αξιοκρατίας και αίσθησης δικαίου, αντί ισοπεδώσεων.
Η Διοίκηση του Περιφερειακού Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ το Σάββατο 27-04-13 (με την παρουσία των Βουλευτών και των Συλλόγων λογιστών του Νομού Δωδεκανήσου) ώστε να συμβάλλει στην ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την αποτροπή ψήφιση της τροπολογίας.
 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Π.Τ. ΔΩΔ/ΣΟΥ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Ο   Πρόεδρος

 Μιχαήλ Σ. Μιχαήλ

Σχόλια