Διαβάστε σωστά τον λογαριασμό - oικονομία - Το Βήμα Online
Οι ενοικιαστές μπορούν να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες την καταβολή του Τ.Α.Π.
Διαβάστε σωστά το λογαριασμό
Ποιος πληρώνει ποιον και γιατί μέσω της Δ.Ε.Η.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/1997 00:00
Έχετε σκεφθεί ποτέ ότι το 30% - 40% του συνολικού πληρωτέου ποσού των λογαριασμών της Δ.Ε.Η. (τόσο του εκκαθαριστικού όσο και του λογαριασμού έναντι) δεν αφορά κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά τα ποσά που αφορούν τρίτους;
Και όταν λέμε τρίτους εννοούμε βεβαίως εκτός από το Δημόσιο (Φ.Π.Α.), τους δήμους, υπέρ των οποίων γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ η είσπραξη των δημοτικών τελών, του δημοτικού φόρου και του τέλους ακίνητης περιουσίας, καθώς και την εισφορά υπέρ της Ε.Ρ.Τ..
Όλες αυτές οι επιβαρύνσεις έχουν νομοθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια και κατά συνέπεια όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ καλούνται να τις καταβάλλουν ανά δίμηνο, αγόγγυστα. Επειδή όμως πολλές φορές αρκετοί από αυτούς και με το δίκιο τους δεν γνωρίζουν τι και γιατί πληρώνουν και εξαπολύουν μύδρους κατά της ΔΕΗ στα διάφορα γραφεία ενημέρωσης του κοινού και παραπόνων, καλό θα ήταν να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα.
Οπως κοιτάμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ, κρατώντας τον στα χέρια μας, είναι εύκολο να δούμε ότι στο αριστερό πλαίσιο, με πορτοκαλί χρώμα, φαίνονται όλες οι χρεώσεις, αναλυτικά, που αφορούν την κατανάλωση του ρεύματος. Δηλαδή το ποσόν έναντι ή, στην περίπτωση εκκαθαριστικού λογαριασμού, την πάγια χρέωση και την αξία ρεύματος (κιλοβατώρες, επί την τιμή της κιλοβατώρας). Το τελικό ποσόν, που έχει να κάνει με την κατανάλωση του ρεύματος, μπορεί ο καταναλωτής να το ελέγξει στο κάτω μέρος του λογαριασμού, στην ένδειξη «Για τη ΔΕΗ πληρώνετε:...». Στο ποσόν αυτό προστίθεται και ο ΦΠΑ, όπως φαίνεται από την ειδική ένδειξη του λογαριασμού «Ανάλυση ΦΠΑ» και έτσι ο καταναλωτής είναι σε θέση να ξέρει τι πληρώνει για τη ΔΕΗ (αξία ρεύματος, συν ΦΠΑ).
Πάνω δεξιά στο λογαριασμό, με πράσινο χρώμα, υπάρχει η θέση για τα ποσά που καταβάλλονται υπέρ τρίτων. Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος, το τέλος ακίνητης περιουσίας και η εισφορά ΕΡΤ.
Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο την καθεμία από αυτές τις χρεώσεις. Η επιβάρυνση των δημοτικών τελών, που έχει νομοθετηθεί από το 1975, επιβάλλεται σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες. Τα τέλη αυτά, όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθίου, αρμόδιος διευθυντής Διανομής της ΔΕΗ, έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού πρόκειται για τέλη καθαριότητος και φωτισμού. Δηλαδή προορίζονται για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των δήμων σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και για τον δημοτικό φωτισμό.
Το ύψος των τελών αυτών καθορίζεται από τους δήμους, κάθε χρόνο, περί τα τέλη Νοεμβρίου. Υπάρχουν δύο τιμές στα τέλη αυτά, η μία αφορά τις κατοικίες και η άλλη την επαγγελματική στέγη (καταστήματα, βιοτεχνίες κλπ.).
Για να υπολογίσει ο καταναλωτής τι πληρώνει για δημοτικά τέλη, πρέπει να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας του, όπως αυτά αναγράφονται πάνω στον λογαριασμό της ΔΕΗ, στη συγκεκριμένη θέση, με τον συντελεστή δρχ. ανά τετρ. μέτρο, ο οποίος για τον Δήμο της Αθήνας, π.χ., όπως ισχύει σήμερα, είναι 365 δρχ. Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι κάθε δήμος έχει διαφορετικό συντελεστή χρέωσης, ανάλογα με τον πληθυσμό και τις ανάγκες του. Το ποσόν που θα εξαχθεί θα πρέπει να διαιρεθεί διά του αριθμού έξι (όσα δηλαδή δίμηνα έχει το έτος), και έτσι μπορεί να υπολογίσει τι πληρώνει κάθε δίμηνο.
Ο δημοτικός φόρος, που είναι η επόμενη επιβάρυνση, είναι ένα νομοθετημένο επίσης δημοτικό έσοδο, χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα, αλλά είναι σαφώς μικρότερο από τα δημοτικά τέλη (κατά έξι φορές, περίπου). Για τον Δήμο της Αθήνας ο φόρος αυτός καθορίζεται σε 58 δρχ. ανά τετρ. μέτρο. Ετσι, ο καταναλωτής πολλαπλασιάζοντας τον συντελεστή αυτόν με τον αριθμό των δηλωμένων τετραγωνικών της κατοικίας του και διαιρώντας, επίσης, διά του έξι, μπορεί να υπολογίσει τι πληρώνει ανά δίμηνο.
Ακόμη, υπάρχει το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ). Το ύψος της επιβάρυνσης αυτής, η οποία νομοθετήθηκε πριν από μια πενταετία περίπου, καθορίζεται από τους δήμους και δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από το 3,5 τοις χιλίοις, ετησίως, της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το κατώτατο όριο είναι 2,5 τοις χιλίοις, ετησίως, επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ετσι για να υπολογίσει ο καταναλωτής την επιβάρυνση του ΤΑΠ, θα πρέπει να γνωρίζει την αντικειμενική αξία του ακίνητου, όπου κατοικεί, όπως αυτή καθορίζεται από την εφορία, και να πολλαπλασιάσει με τον συντελεστή, ο οποίος είναι από 2,5 ως 3,5 τοις χιλίοις, ανάλογα με τον δήμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο. Το ποσό που θα βρει το διαιρεί με τον αριθμό έξι και έτσι υπολογίζει τη δίμηνη επιβάρυνσή του.
Οπως διευκρινίζει ο κ. Ευσταθίου, τα δημοτικά τέλη και ο φόρος επιβαρύνουν τον καταναλωτή, ανεξαρτήτως αν είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής της συγκεκριμένης κατοικίας ή της επαγγελματικής στέγης. Αντιθέτως, σε ό,τι αφορά το ΤΑΠ, στην περίπτωση όπου ο καταναλωτής της ΔΕΗ είναι ενοικιαστής, νομιμοποιείται να το ζητεί από τον ιδιοκτήτη, αφού το καταβάλλει ούτως ή άλλως κάθε δίμηνο.
Τέλος, η τελευταία χρέωση υπέρ τρίτων είναι η πάγια εισφορά υπέρ της ΕΡΤ, η οποία μέχρι στιγμής είναι καθορισμένη σε 750 δρχ. τον μήνα (3.000 δρχ. το τετράμηνο), ενώ σύντομα πρόκειται να αυξηθεί σε 1.000 δρχ. τον μήνα (4.000 ανά τετράμηνο). Η χρέωση αυτή είναι υποχρεωτική για κάθε χρήστη του δικτύου της ΔΕΗ που διαθέτει μετρητή, με εξαίρεση βέβαια κάποιες περιπτώσεις, όπως εκκλησίες, νεκροταφεία κλπ.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, τονίζει ο κ. Ευσταθίου, είναι ότι πολλές φορές παρατηρείται το φαινόμενο καταναλωτές της ΔΕΗ να διαμαρτύρονται για φουσκωμένους λογαριασμούς. Και με το δίκιο τους. Συγκρίνουν έναν λογαριασμό της ΔΕΗ, ενός φετινού διμήνου ή τετραμήνου, π.χ., με τον αντίστοιχο περυσινό και βρίσκουν ότι η αύξηση στο τελικό ποσόν που πληρώνουν είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξαγγέλλει η ΔΕΗ στις αρχές του έτους. Αυτό όμως οφείλεται περισσότερο στις αυξήσεις των ποσών υπέρ τρίτων, που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές του τιμολογίου της ΔΕΗ. Για να βρουν την πραγματική αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους μόνο το ποσόν για το οποίο, άλλωστε, υπάρχει ανάλυση στο αριστερό μέρος του λογαριασμού. Ετσι, είναι εύκολο να υπολογίσουν την πραγματική αύξηση του τιμολογίου για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Το γεγονός, βέβαια, ότι οι παραπάνω επιβαρύνσεις εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ οφείλεται στο ότι το μηχανογραφικό σύστημά της επέτρεπε κάτι τέτοιο την εποχή όπου θεσμοθετήθηκαν νομοθετικά τόσο ο δημοτικός φόρος και τα τέλη όσο και το ΤΑΠ και η εισφορά υπέρ της ΕΡΤ.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να διαιωνίζεται, παρατηρεί ο κ. Ευσταθίου, και μάλιστα εν όψει της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Λόγω ακριβώς του αναμενόμενου ανταγωνισμού, η ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι φορτωμένη με καθαρά εισπρακτικές υποχρεώσεις υπέρ τρίτων, κάτι που θα την καθιστούσε μη ανταγωνιστική έναντι άλλων παρόμοιων επιχειρήσεων που θα μπορούν τη δεδομένη στιγμή να πωλούν το ηλεκτρικό ρεύμα αν όχι φθηνότερα, τουλάχιστον χωρίς τις επιβαρύνσεις αυτές οι οποίες, αν όχι ουσιαστικά, τουλάχιστον φαινομενικά αυξάνουν «στα μάτια των καταναλωτών» την αξία των υπηρεσιών που παρέχει η ΔΕΗ.
Έτσι, στις σκέψεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι, εκτός των άλλων, να σταματήσει κάποια στιγμή η ΔΕΗ να λειτουργεί ως εισπρακτικός φορέας τρίτων και να εξευρεθεί άλλος τρόπος με τον οποίο οι κατά τόπους δήμοι και η ΕΡΤ να εισπράττουν τα τέλη που τους αναλογούν.
ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
ΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ένα απτό παράδειγμα για το κατά πόσον οι επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το παράδειγμα, το οποίο βασίζεται σε πραγματικό λογαριασμό της ΔΕΗ, αφορά διαμέρισμα σε πολυκατοικία κεντρικής συνοικίας της Αθήνας, με δηλωμένο εμβαδόν 54 τετρ. μέτρα. Για την περίοδο 19- έως 17-4-97 (δίμηνο) το ποσόν έναντι της αξίας ρεύματος που καλείται να καταβάλει ο συγκεκριμένος καταναλωτής είναι 16.669 δρχ., ο αναλογών ΦΠΑ, που είναι 3.000 δρχ., ενώ ο ίδιος καταναλωτής ακόμη πρέπει να καταβάλει άλλες 6.114 δρχ., που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη αξίας 3.286 δρχ., δημοτικό φόρο 522 δρχ., ΤΑΠ 748 δρχ. και εισφορά ΕΡΤ 1.558 δρχ.
Είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι το ποσόν αυτό των 9.114 δρχ. αποτελεί το 35,5% περίπου του συνολικού ποσού (19.669 + 6.114 = 25.700 δρχ.) που πρέπει να πληρώσει ο καταναλωτής. Βέβαια, υπάρχει και η ακραία περίπτωση, όταν η κατανάλωση σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι χαμηλή, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου οι περισσότεροι καταναλωτές λείπουν σε διακοπές, οπότε το ποσοστό συμμετοχής των επιβαρύνσεων τρίτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ να πλησιάζει το 50% του συνολικού ποσού. Ετσι, στην ίδια περίπτωση, ο συγκεκριμένος καταναλωτής από τις 20-6 ως τις 21-10-96 «έκαψε» ρεύμα αξίας 8.883 δρχ. Οι επιπλέον δε επιβαρύνσεις είναι 1.599 δρχ. ο ΦΠΑ, συν 3.034 τα δημοτικά τέλη, 486 ο δημοτικός φόρος, 748 ΤΑΠ και 1.575 δρχ. η εισφορά ΕΡΤ. Συνολικά δηλαδή 7.442 δρχ., οι οποίες αποτελούν το 42% περίπου του συνολικού ποσού που πρέπει να καταβάλει
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου