Διεθνής Αμνηστία - Επείγουσα Έκκληση

Εστάλη από τη συσκευή μου BlackBerry®.

From: athens@amnesty.org.gr
Date: Thu, 12 Jun 2014 19:00:55 +0300
To: <emmanuel@pasok.gr>
Subject: Διεθνής Αμνηστία - Επείγουσα Έκκληση

www.amnesty.org.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

Επείγουσα Έκκληση

ΔΥΟ ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Ο Oleg Sentsov και ο Alexander Kolchenko είναι Ουκρανοί πολίτες και κάτοικοι της Κριμαίας. Βρίσκονται ανάμεσα σε μια ομάδα κρατουμένων από την περιοχή Κριμαίας, η οποία βρίσκεται υπό Ρωσική κατοχή. Έχουν φυλακιστεί και έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Μόσχα. Θεωρείται ότι θα τους απαγγελθούν κατηγορίες για τρομοκρατικές πράξεις σύμφωνα με την Ρωσική νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν επαρκή πρόσβαση σε δικηγόρους.

Ο Oleg Sentsov, ένας Ουκρανός σκηνοθέτης, και ο Alexander Kolchenko, κοινωνικός ακτιβιστής, κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Lefortovo κέντρο προδικαστικής κράτησης της Μόσχας. Και οι δύο είναι Ουκρανοί πολίτες και συνελήφθησαν από τους Ρώσους αξιωματικούς της κρατικής ασφάλειας στο κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας. Ο Oleg Sentsov συνελήφθη το βράδυ της 10ης -11ης Μαΐου από Ρώσους αξιωματικούς που ήρθαν να ψάξουν το σπίτι του. Ο Alexander Kolchenko συνελήφθη στις 16 Μαΐου στο κέντρο της Συμφερούπολης, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στη Μόσχα στις 23 Μαΐου μαζί με άλλους Ουκρανούς κρατουμένους από την κατεχόμενη περιοχή της Κριμαίας. Οι δύο άνδρες κατηγορούνται για πράξεις τρομοκρατίας, αλλά οι δικηγόροι τους έχουν υπογράψει συμφωνητικά απαγόρευσης κοινοποίησης στοιχείων, και δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση σχετικά με την κράτηση τους. Και οι δύο είχαν συμμετάσχει σε ειρηνικές διαδηλώσεις ενάντια στην Ρωσική παρέμβαση στην Κριμαία. Ο Oleg Sentsov είχε πάρει μέρος και στις διαδηλώσεις του EuroMaydan στο Κίεβο της Ουκρανίας, ως μέλος της ομάδας διαμαρτυρίας των αυτοκινητιστών “AvtoMaydan”.

Οι φίλοι και τα μέλη των οικογενειών των δύο ανδρών που μίλησαν με την Διεθνή Αμνηστία, θεωρούν ότι οι κατηγορίες εναντίων τους έχουν πολιτικά κίνητρα και σχετίζονται με τον ειρηνικό ακτιβισμό τους.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Oleg Sentsov και ο Alexander Kolchenko δεν έχουν πρόσβαση στους Ρώσους δικηγόρους τους μέχρι τις 27 και 28 Μαΐου, αντίστοιχα δηλαδή, τέσσερις ημέρες μετά την μεταφορά του Oleg και πέντε από την μεταφορά του Alexander, το οποίο και συνιστά παράβαση των διεθνών προτύπων για μια δίκαιη δίκη, όπως και του Ρωσικού δικαίου. Οι συσκέψεις των δικηγόρων πραγματοποιούνται μόνο στις φυλακές του Lefortovo, και οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας ανέφεραν ότι οι δικηγόροι του Oleg Sentsov αναγκάστηκαν να περιμένουν από τις 9π.μ. έως τις 5μ.μ. της 27ης Μαΐου, για να δουν τον πελάτη τους.

Παρακαλούμε στείλτε άμεσα μια έκκληση στα Αγγλικά ή Ελληνικά:

  • Ζητώντας από τις Ρωσικές αρχές, ο Oleg Sentsov, ο Alexander Kolchenko, όπως και άλλοι Ουκρανοί πολίτες της Κριμαίας που έχουν φυλακιστεί στις φυλακές Lefortovo της Μόσχας, να επιστρέψουν άμεσα στην Κριμαία.
  • Εκφράζοντας την ανησυχία σας ότι, ο Oleg Sentsov και ο Alexander Kolchenko έχουν φυλακιστεί λόγω της ειρηνικής εκδήλωσης της αντίρρησης τους στην κατάληψη της Κριμαίας, και ζητώντας τους να απορρίψουν τις κατηγορίες τους, που προέρχονται από την άσκηση του δικαιώματος τους στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης
  • Απαιτώντας, όλα τα άτομα που βρίσκονται υπό κράτηση να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, σε ανεξάρτητο δικαστήριο το οποίο θα καθορίσει τη νομιμότητα της σύλληψης τους, στις οικογένειες τους, και σε οποιαδήποτε ιατρική περίθαλψη που μπορεί να χρειαστούν.
  • Ζητώντας από τις Ρωσικές αρχές να εξασφαλίσουν ότι ο Oleg Sentsov και ο Alexander Kolchenko, θα έχουν την δυνατότητα να συμβουλεύονται τους δικηγόρους τους σε όλα τα στάδια της νομικής διαδικασίας χωρίς εμπόδια και χωρίς καθυστερήσεις, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα της δίκαιης δίκης.

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 11 Ιούλιου 2014, ΠΡΟΣ:

ΓΕΝΙΚΌΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Yurii Yakovlevich Chaika

Prosecutor General’s Office

ul. B. Dmitrovka, d.15a

125993 Moscow GSP- 3

Russian Federation

Tel: + 7 495 987 57 08

Fax: +7 495 987 58 41

+7 495 692 17 25

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Aleksandr Vasilievich Bortnikov

Federal Security Service

ul. Bolshaia Lubianka, d.1/3

107031 Moscow

Russian Federation

Fax: +7 495 914 26 32

*Επίσης, στείλτε αντίγραφα στους διπλωματικούς αντιπροσώπους της Ρωσίας στην Ελλάδα:

Πρέσβεία

Κος. Vladimir CHKHIKVISHVILI,

Νικ. Λύτρα 28,

Π.Ψυχικό,

154 52 Αθήνα

τηλ.: 210.672.52.35

φαξ: 210.674.97.08

E-mail: embraf@otenet.gr

 

Προξενικό Τμήμα

Τζαβέλλα 5, Χαλάνδρι,

152 32 Αθήνα

τηλ.: 210.671.19.45

φαξ: 210.674.97.08

Ε-mail: athenes@dks.ru

ruscongr@yandex.ru

 

Γενικό Προξενείο

5, Δημοσθένους,

546 24 Θεσσαλονίκη

τηλ.: 231.025.72.01

φαξ: 231.025.72.02

E-mail: saloniki@dks.ru

 

Πρόσθετες πληροφορίες:

Στο τέλος Φεβρουαρίου, άγνωστοι κατέλαβαν σημαντικά κτήρια της Συμφερούπολης, την πρωτεύουσα της Κριμαίας. Στις 6 Μαρτίου, το κοινοβούλιο της Κριμαίας ψήφισε για την προσάρτηση της περιοχής στην Ρωσική Ομοσπονδία, προγραμματίζοντας ένα δημοψήφισμα για τις 16 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το 97% του πληθυσμού τάχθηκε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία, ωστόσο αρκετά μέλη των Ουκρανικών και Ταταρικών μειονοτήτων αντέδρασαν, απέχοντας από το δημοψήφισμα. Στις 18 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε την νομοθεσία η οποία καθιστά την Κριμαία τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στη συνέχεια, η νομοθεσία της Ρωσίας τέθηκε σε ισχύ στην Κριμαία. Ουκρανοί δικηγόροι που εργάζονταν στην Κριμαία, ήταν υποχρεωμένοι έως το τέλος Απριλίου να αποκτήσουν εκ νέου την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργάζονται σύμφωνα με το Ρωσική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μια κατοχή θεωρείται ότι έλαβε χώρα όταν ένα κράτος ασκεί σημαντικό έλεγχο επί των εδαφών ενός άλλου κράτους στο οποίο δεν έχει κάποιο τίτλο κυριαρχίας, και ο έλεγχος αυτός γίνεται χωρίς την συγκατάθεση του εν λόγω κράτους. Οι όροι αυτοί πληρούνται στην Κριμαία, και για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί την Κριμαία ως μια κατεχόμενη περιοχή. Στις 27 Μαρτίου, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέδωσε ψήφισμα καλώντας όλα τα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τους εξειδικευμένους οργανισμούς «να μην αναγνωρίσουν οποιαδήποτε μεταβολή στην κατάσταση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και στην Σεβαστούπολη με βάση το προαναφερθέν δημοψήφισμα, και να απέχουν από κάθε ενέργεια ή μέσο αντιμετώπισης το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί ως αναγνώριση μιας τέτοιας αλλαγής στην κατάσταση της Κριμαίας».

Η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης, η οποία αναφέρεται στην προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, ορίζει ως γενικό κανόνα ότι οι ποινικοί νόμοι της χώρας που βρίσκεται υπό κατοχή θα πρέπει να παραμένουν σε ισχύ (Άρθρο 64), και απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταφορά ή απέλαση από την κατεχόμενη επικράτεια (Άρθρο 49). 

Όποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει νέα από τη Διεθνή Αμνηστία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει στο
unsubscribe@amnesty.org.gr



--

Σχόλια