Διεθνής Αμνηστία - Επείγουσα Έκκληση

Εστάλη από το BlackBerry® smartphone μου
www.blackberry.com
Please consider the environment before printing this e-mail. Save a tree and don't print this message unless it's necessary.

From: activism@amnesty.org.gr
Date: Mon, 6 Oct 2014 17:52:47 +0300
To: <emmanuel@pasok.gr>
Subject: Διεθνής Αμνηστία - Επείγουσα Έκκληση

www.amnesty.org.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: ΟΧΙ στη μη απαραίτητη χρήση βίας εναντίων ειρηνικών διαδηλωτών.

Δεκάδες χιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές συμμετέχουν σε μαζικές καθιστικές διαμαρτυρίες στο κέντρο του Χονγκ Κόνγκ. Παρά την καταστολή από την αστυνομία με την χρήση δακρυγόνων την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014, οι διαδηλωτές του Χόνγκ Κόνγκ συνεχίζουν να συγκεντρώνονται ειρηνικά. Η μη βίαιη συμπεριφορά τους η οποία ταυτοχρόνως είναι με το μέρος του πολίτη – μέσα από την ανακύκλωση των απορριμμάτων και τον καθαρισμό των δρόμων, τη δωρεάν διανομή φαγητού και νερού, και την τοποθέτηση πλακάτ που ζητούν συγνώμη από τους υπόλοιπους πολίτες για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις διαδηλώσεις – έχει οδηγήσει τους διαδηλωτές αυτούς να περιγράφονται ως οι πιο «ευγενείς» προς την κοινωνία, διαδηλωτές.

Η τοποθέτηση των δυνάμεων καταστολής με πλήρες εξοπλισμό και η άμεση χρήση σπρέι πιπεριού και δακρυγόνων από την αστυνομία του Χόνγκ Κόνγκ κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, ήταν μια ιδιαίτερα ανησυχητική ένδειξη. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει επίσης την ανησυχία της για οποιαδήποτε πιθανή χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία.

Καλούμε τις αρχές του Χόνγκ Κόνγκ να μη χρησιμοποιήσουν άσκοπη βία εναντίων των ειρηνικών διαδηλωτών.

Παρακαλούμε στείλτε το παρακάτω μήνυμα στον Επίτροπο της Αστυνομίας του Χόνγκ Κόνγκ είτε μέσω email/ fax ή ταχυδρομικώς:

Dear Mr. Tsang,

I call on the Hong Kong Police Force to respect the right to freedom of expression and peaceful assembly and to facilitate peaceful protests. I also urge you to stop unnecessary use of force.

Yours Sincerely,

Μετάφραση:

Αγαπητέ Κε. Tsang,

Ζητώ από τις Αστυνομικές Δυνάμεις του Χόνγκ Κόνγκ:

  • Να σεβαστούν το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης, όπως και να διευκολύνουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες.
  • Να σταματήσουν την άσκοπη χρήση βίας.

Κος. TSANG Wai Hung, Andy

Τίτλος Παραλήπτη Επίτροπος για την Αστυνομία
Τηλ. Γραφείου (852) 2860 2001
Fax (852) 2520 1210
Email cp@police.gov.hk
Διεύθυνση Γραφείου 42/F, Arsenal House, Police Headquarters, No.1, Arsenal Street, Wan Chai, Hong Kong

Πρόσθετες πληροφορίες:

Από την 1η Ιουλίου 2014, το Χονγκ Κόνγκ αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις των τελευταίων ετών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο υπέρ της δημοκρατίας. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουλίου, μια φοιτητική ομάδα οργάνωσε φιλοδημοκρατική καθιστική διαμαρτυρία στην καρδιά της οικονομικής ζώνης του Χόνγκ Κόνγκ, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Η αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις συλλαμβάνοντας περισσότερους από 500 διαδηλωτές με την κατηγορία της ‘παράνομης συνάθροισης’ και της ‘παρεμπόδισης δημοσίου χώρου’.

Στα τέλη Σεπτέμβρη οι διαμαρτυρίες αναζωπυρώθηκαν με περισσότερο από μισό εκατομμύριο πολιτών να συμμετέχουν στη μεγαλύτερη φιλοδημοκρατική πορεία του Χονγκ Κόνγκ, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Ωστόσο τα γεγονότα της 26ης Σεπτεμβρίου σημάδεψαν το συλλαλητήριο με τις επιθέσεις εναντίων των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον Mabel Au, Διευθυντή της Διεθνούς Αμνηστίας του Χονγκ Κόνγκ , χαρακτηριστική ήταν η στάση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες όχι μόνο απέτυχαν να προστατέψουν τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά από την δράση των παρακρατικών δυνάμεων, αλλά επιπλέον προχώρησαν σε συλλήψεις 13 ατόμων, ηλικίας από 16 έως 35 ετών, με τις κατηγορίες ‘βίαιης εισόδου σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις’, την ‘παρεμπόδιση σε δημόσιο χώρο’, και την ‘αντίσταση ή παρεμπόδιση κατά της αρχής ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου που κατέχει νόμιμα ένα δημόσιο καθήκον. Τουλάχιστον 28 διαδηλωτές και αξιωματούχοι επιβολής του νόμου έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο οι περιορισμοί των ειρηνικών συνελεύσεων επιτρέπονται μόνο εφόσον είναι αναγκαίοι για την προστασία των νόμιμων δημόσιων συμφερόντων ή των δικαιωμάτων των υπολοίπων πολιτών. Η αστυνομία πρέπει να αποφεύγει τη χρήση βίας, αλλά εάν χρειαστεί θα πρέπει να έχει ένα θεμιτό σκοπό που αναγνωρίζεται βάσει του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να γίνεται χρήση στον ελάχιστο βαθμό που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτό. Επιπλέον, μια ειρηνική διαδήλωση δεν μπορεί να γίνει παράνομη, εξαιτίας ορισμένων αντί-διαδηλωτών που δρουν εκτός του προγράμματος της διαδήλωσης ή ακόμα και με βίαιο τρόπο.

Όποιος δεν επιθυμεί να λαμβάνει νέα από τη Διεθνή Αμνηστία, παρακαλούμε να επικοινωνήσει στο
unsubscribe@amnesty.org.gr



--

Σχόλια