Νομίζετε ότι μπορείτε να διακρίνετε ένα έργο από ένα πρόγραμμα;

Νομίζετε ότι μπορείτε να διακρίνετε ένα project από ένα πρόγραμμα; Ποια θεωρείτε ότι είναι η βασικότερη διαφορά; Ποιες θεωρείτε ότι είναι διαφορές ποσοτικού χαρακτήρα;

Παρά τις πολλές ομοιότητες μεταξύ των όρων "project" και «πρόγραμμα», υπάρχουν και μεταξύ τους διαφορές. Οι διαφορές αυτές εστιάζονται κύρια στο ότι ένα «έργο» ("project") συνήθως αποτελεί μέρος μεταξύ πολλών άλλων έργων τα οποία όλα μαζί από κοινού συναποτελούν ένα «πρόγραμμα». Με άλλα λόγια η έννοια του προγράμματος είναι ευρύτερη από εκείνη ενός έργου, το πρόγραμμα μπορεί να αποτελείται από πολλά επί μέρους έργα ("projects"), τα οποία όλα μαζί αποσκοπούν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός προγράμματος. Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε ότι ένα έργο αποτελείται από πολλά προγράμματα.

Κατά μία τέτοια έννοια, μπορούμε να πούμε και ότι γενικά οι Διαχειριστές Έργου ("Project Managers") διαχειρίζονται έργα, ενώ οι Διαχειριστές Προγραμμάτων ("Program Managers") διαχειρίζονται ένα χαρτοφυλάκιο έργων ("projects'").

Άλλη επίσης διαφορά ποσοτικού χαρακτήρα είναι ότι τα προγράμματα έχουν συνήθως μεγάλη διάρκεια χρονική, μεγαλύτερη σαφώς από ότι τα επί μέρους έργα. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αυθαίρετη διαφορά. Ωστόσο, η διαχείριση του προγράμματος περιλαμβάνει μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό που δεν απαιτείται από ένα έργο. Η συνεχιζόμενη φύση των προγραμμάτων σημαίνει επίσης ότι θα συμμετάσχουν στη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας.

Ποσοτική διαφορά υπάρχει επίσης από την άποψη κόστους, καθότι τα προγράμματα ως μεγαλύτερης διάρκειας και προοπτικής ενσωματώνουν τα κόστη των επί μέρους έργων, οπότε σαφώς και έχουν μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας και εφαρμογής σε σχέση με τα έργα.

Εμμανουήλ Χρύσης
Πτυχιούχος Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' τάξης
Εστάλη από το BlackBerry® smartphone.
www.blackberry.com
Please consider the environment before printing this e-mail.

Σχόλια