Δελτίο τύπου (ΝΕΟ): «Από την Ίμβρο στο Καστελλόριζο»


----- Forwarded message -----
Από: "Γραφείο Τύπου - The House of Europe in Rhodes" <press@houseofeurope-rhodes.eu>
Προς: <e_chrisis@hotmail.com>
Θέμα: Δελτίο τύπου (ΝΕΟ): «Από την Ίμβρο στο Καστελλόριζο»
Ημ/νία: Παρ, Μαΐ 13, 2016 20:31

Παρακαλούμε δείτε νέο Δελτίο Τύπου για την εκδήλωση «Από την Ίμβρο στο Καστελλόριζο» και τη σχετική αφίσα

Οι αρχικές ημερομηνίες ήταν λάθος.

===ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ===========

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με συνδιοργανωτές τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου και την Rhodes International Culture & Heritage Society, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, παρουσιάζουν ένα διήμερο προβολών με γενικό τίτλο «Από την Ίμβρο στο Καστελλόριζο».

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Μαΐου 2016, στο Κατάλυμα της Ισπανίας (Οδός Ιπποτών) στις 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

18/5/2016 - Προβολή των ιστορικών ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος, Της Μνήμης και της Λήθης». Στα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Ίμβρος-Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης» καταγράφονται και παρουσιάζονται η ιστορία και ο πολιτισμός των νησιών, μέσα από της μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων της.
Σκηνοθεσία : Ειρήνη Σαρίογλου – Πάνος Αγγελόπουλος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ποίηση: Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας – Zülfü Livaneli
Πρόκριση στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου (Προβολή 7.10.2013) – Οκτώβριος 2013, Λονδίνο
 
19/5/2016 - Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο». Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ – αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του δεκάτου ενάτου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αυτό αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς προσπαθεί να αναδείξει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών.
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Σαρίογλου – Άγγελος Κοβότσος
Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Στίχοι: Ελένη Φωτάκη
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας
Αφήγηση: Νένα Μεντή – Γιώργος Κέντρος
Εικαστική Επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης
 
Το ντοκιμαντέρ για το Καστελλόριζο είναι βασισμένο στο βιβλίο: «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο, 1890-1948», των Νικολάου Γ. Παπαναστασίου και Νικολάου Κ. Βογιατζή. Ένα ιστορικό λεύκωμα με την ιστορία του Καστελλορίζου. Παραστατική αφήγηση, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχόλια, της πολυτάραχης ιστορίας και του πολιτισμού του Καστελλορίζου, από το 1890 ως το 1948.


Λίγα λόγια για την Ειρήνη Σαριόγλου

Η ΕΙΡΗΝΗ ΣΑΡΙΟΓΛΟΥ, ερευνήτρια - ιστορικός, γεννήθηκε το 1972 στην Πόλη. Απόφοιτη του Ζαππείου Λυκείου, σπούδασε αρχικά Γαλλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στα Πανεπιστήμια Μαρμαρά και Grenoble. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας - Τμήμα Βυζαντινών, Οθωμανικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Το 2004 εκδόθηκε από το ΕΛΙΑ, στα αγγλικά, μέρος της διδακτορικής της διατριβής, με θέμα την «Επιρροή της τουρκικής πολιτικής στην ελληνική εκπαίδευση της Πόλης 1923-1974» και το 2011 από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) στα ελληνικά. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές μελέτες και άρθρα και έχει επιμεληθεί ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία και έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό:
• Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως,
• Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη – Αϊβαλί 1922,
• Στην Εξορία – Ερζουρούμ Άσκαλε 1942,
• Η Σιωπηλή Σχολή – Μια αναδρομή στην ιστορία της Ι.Θ. Σχολής της Χάλκης,
• Ίμβρος – Τένεδος: Της Μνήμης και της Λήθης
• Η Νέα Σμύρνη του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.

Έχει επιμεληθεί τους τόμους
• Πενήντα χρόνια από τα Σεπτεμβριανά Κωνσταντινούπολη, Πριν-Τότε-Μετά,
• Ποιητικά Άπαντα Δημ. Κ. Παπακωνσταντίνου,
• Το Ημερολόγιο του Κων. Κιουρκτσόγλου,
• Το Χρονικό των 10 Ημερών, Αϊβαλί, 1922

Έχει διδάξει οθωμανική και τουρκική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης και συν-ιδρύτρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.).

Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου - ΕΛΙΑ ) με σκοπό τη διάσωση, καταγραφή και διάδοση της νεότερης ελληνικής ιστορίας μέσα από την αξιοποίηση ιστορικών κειμηλίων και πρωτογενών πηγών.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων μας περιλαμβάνονται οι εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, καθώς και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε σχολεία / ιδρύματα / Σχολές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εντός και εκτός Αττικής, από την Ορεστιάδα μέχρι το ακριτικό Καστελλόριζο. Η διάχυση της γνώσης στους νέους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους μαθητές και φοιτητές, καθώς και η διδασκαλία άγνωστων -κατά κύριο λόγο- πτυχών της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αποτελούν δύο από τους βασικότερους στόχους του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.). Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. πραγματοποιεί αφιλοκερδώς διαλέξεις  / προβολές / παρουσιάσεις σε μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και Πανεπιστημίου,  οι οποίες βασίζονται στην προβολή των βραβευμένων ιστορικών ντοκιμαντέρ του.

Σήμερα το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. απαριθμεί περισσότερους από 40,000 φίλους / μέλη -  από όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιος Φίλος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. δεν απαιτείται οικονομική συνδρομή.  Προτείνουμε ωστόσο στους Φίλους μας τις εκδόσεις και  τα ιστορικά ντοκιμαντέρ μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο η συμβολή τους στο όραμά μας γίνεται ουσιαστική. Στις δραστηριότητες του Ιδρύματος απασχολούνται δέκα εθελοντές.
Το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. δεν επιχορηγείται και δεν επιδοτείται από πουθενά. Ζει αποκλειστικά από τις πωλήσεις των έργων του.



Διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο
Συνδιοργανωτές: Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού-Αθλητισμού Ρόδου, Rhodes International Culture & Heritage Society
Ο χώρος παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Χορηγοί επικοινωνίας: Στο Κόκκινο – Ρόδος, Rodosevents.gr, Tranzistoraki.gr, Rhodes.com.gr


===ΛΗΞΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ===

Η αφίσα των εκδηλώσεων σε μεγάλη ανάλυση: https://onedrive.live.com/redir?resid=4EFD343A61A346F1!24202&authkey=!AOWiJ5m3eF7fXnQ&v=3&ithint=photo%2cjpg

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Με εκτίμηση,

Από το Γραφείου Τύπου του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο



Γραφείο Τύπου - Press Office
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο - The House of Europe in Rhodes
30, Evraion Martyron Sq. and Byzantiou St., Medieval Town, P.C. 85100, Rhodes, GREECE
Postal Box 226, 85100, Rhodes, GREECE

Visit our website www.houseofeurope-rhodes.eu
Connect with us on Facebook, Twitter, Google+, Youtube









































































































Σχόλια