ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος στη Λέρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

Χαράλαμπος Κόκκινος

                                                                                              

      Ρόδος, 7/7/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος στη Λέρο:            

  • Η Λέρος δεν είναι «αποθήκη ψυχών»

  • Να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη για το hotspot και να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις

  • Σε διάλυση η υγεία και η παιδεία, σε «μαρασμό» ο τουρισμός, συρρικνώνονται τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια και αναζητούν χρηματοδότηση τα αναπτυξιακά έργα του «νησιού της Άρτεμης»

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τους κατοίκους του νησιού της Λέρου για τη συνεχή υποβάθμιση στη ζωή τους. Το περιβόητο hotspot που έστησε η Κυβέρνηση χωρίς τη συναίνεσή τους, μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα που δυναμιτίζει την υπόθεση της ανάπτυξης. Κανένα ουσιαστικό αντισταθμιστικό όφελος δεν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση στο Δήμο της Λέρου.

Την ίδια ώρα παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να προσεγγίζουν τη Λέρο και τα γύρω νησιά, να φιλοξενούνται στο hotspot, αλλά να παραμένει απλήρωτη η εταιρία που τους σιτίζει!

To νοσοκομείο της Λέρου και το Κρατικό Θεραπευτήριό της λειτουργούν σε καθεστώς μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η τουριστική κίνηση είναι τραγικά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και δεν υπήρξε καμία μέριμνα για επιπλέον τουριστική προβολή στις περιοχές που βίωσαν το προσφυγικό - παράτυπη μετανάστευση και σήμερα ζουν τις συνέπειες του φόβου των επισκεπτών για να προσέλθουν σε αυτές τις περιοχές.

Τα προγραμματιζόμενα έργα από το Δήμο Λέρου είναι σε αναμονή και αναζητούν χρηματοδότηση…

Με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, που δε λαμβάνουν υπόψη τις ειδικές συνθήκες της νησιωτικότητας, κινδυνεύουν να κλείσουν νηπιαγωγεία με αρνητικές συνέπειες για μαθητές και γονείς.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χ. Κόκκινος κατά την παρουσία του στο νησί στις 4 - 6.7.16 περιόδευσε στα Δημοτικά Διαμερίσματα και ήλθε σε επαφή με τους κατοίκους τους, τη Διοίκηση του νοσοκομείου και του Κρατικού Θεραπευτηρίου, το σύλλογο των εργαζομένων τους, ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων και είχε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο της Λέρου κ. Κόλλια και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Διαπίστωσε τα μεγάλα προβλήματα που εκθέτουμε στο Δελτίο Τύπου και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρότεινε και ζήτησε:

Η Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστικό και διεκδικητικό ρόλο. Να αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες και στην περίπτωση της Λέρου να ζητήσει το αυτονόητο, να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις.

  • Να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στο «νησί της Άρτεμης» και να πάψει να θεωρείται «αποθήκη ψυχών», όπως το 1958 όταν μεταφέρθηκαν εκεί ψυχικά ασθενείς συνάνθρωποί μας, όπως το 1967 - 1974, όταν μεταφέρθηκαν πολιτικοί κρατούμενοι, όπως και το 2016 που λειτουργεί το hotspot με 750 και πλέον πρόσφυγες.

  • Να ενταχθούν αναπτυξιακά έργα στα συγχρηματοδοτούμενα και εθνικά προγράμματα,

  • Να ενισχυθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το νοσοκομείο και το κρατικό θεραπευτήριο της Λέρου και

  • Να υπάρχουν προωθητικές ενέργειες και ουσιαστική τουριστική προβολή της Λέρου.

  • Να πάρει πίσω η Κυβέρνηση τις αποφάσεις που συρρικνώνουν τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οδηγούν τη Λέρο και τα νησιά μας στην απομόνωση.

Η πορεία προόδου και ευημερίας που είχε χαραχτεί με μεγάλα έργα όπως ο βιολογικός και η αποχέτευση, το κινηματοθέατρο στο Λακκί, οι επαρχιακοί άξονες, το νηπιαγωγείο στο Παντέλι, το κλειστό γυμναστήριο και το στάδιο του νησιού, ο φωτισμός της Παναγιάς του Κάστρου, το αποφρακτικό μηχάνημα, τα σφαγεία, οι αφαλατώσεις κ.τ.λ., πρέπει να έχουν συνέχεια. Η Κυβέρνηση ας καταλάβει ότι τα νησιά μας που με ανθρωπισμό και αγάπη δέχτηκαν και φιλοξένησαν τα αλλεπάλληλα κύματα των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών, πρέπει να τύχουν ουσιαστικής στήριξης, να μείνουν σε αναπτυξιακή τροχιά και να μη γνωρίσουν το μαρασμό και την οπισθοδρόμηση.

-- Mε εκτίμηση,
photo
Χαράλαμπος Κόκκινος Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
p:+30 2241360608 | e:h.kokkinos@pnai.gov.gr | w:http://www.pnai.gov.gr | a:Πλατ. Ελευθερίας 1, α' όροφος, 851 00 Ρόδος
Ζητούμε ταπεινά συγγνώμη αν το ενημερωτικό αυτό μήνυμα προκαλεί ενόχληση. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να διαγραφείτε, παρακαλούμε απαντήστε απλά με ένδειξη «Διαγραφή». Ευχαριστούμε. Σημείωση: Για προστασία κατά των ιών υπολογιστών, τα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να εμποδίζουν την αποστολή ή λήψη ορισμένων τύπων συνημμένων αρχείων. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφάλειας του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου, για να εξακριβώσετε πώς γίνεται ο χειρισμός των συνημμένων. This e-mail may contain confidential and/or privileged information. If you are not the intended recipient (or have received this e-mail in error) please notify the sender immediately and delete this e-mail. Any unauthorised copying, disclosure or distribution of the material in this e-mail is strictly forbidden.

Σχόλια