Θέλουν να καταστρέψουν τις θάλασσές μας!

null
Θέμα: Θέλουν να καταστρέψουν τις θάλασσές μας!
Ημερομηνία: Tue, 16 Aug 2016 05:16:46 -0400






Avaaz.org - The World in Action

Απίστευτο: το πρώτο υποθαλάσσιο ορυχείο έχει λάβει άδεια λειτουργίας. Είναι μία νέα τρομακτική απειλή για τις θάλασσές μας που ήδη αργοπεθαίνουν. Όμως η εταιρεία δυσκολεύεται να προσελκύσει επενδυτές, και εάν δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κατακραυγή μπορούμε να σταματήσουμε μια για πάντα την τρέλα των υποθαλάσσιων εξορύξεων. Υπόγραψε το ψήφισμα!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Καναδική εταιρεία εξορύξεων έχει άδεια για μία παρανοϊκή ιδέα που μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή παγκοσμίου κλίμακας: το πρώτο υποθαλάσσιο ορυχείο του κόσμου.  

Όλοι γνωρίζουμε πως τοξικά ορυχεία μπορούν να καταστρέψουν τα χερσαία οικοσυστήματα -- φαντάσου λοιπόν αν τώρα ξαμοληθούν οι πολυεθνικές και αρχίσουν να σκάβουν και τους βυθούς των θαλασσών μας, μακριά από κάθε έλεγχο. Θα είναι ό,τι χειρότερο για τις θάλασσές μας που ήδη αργοπεθαίνουν!  

Τα καλά νέα είναι ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να προσελκύσει κεφάλαια. Αν λοιπόν σηκώσουμε όλοι μαζί ένα τσουνάμι παγκόσμιας αντίδρασης, μπορούμε να αποθαρρύνουμε τους ενδεχόμενους επενδυτές και να πνίξουμε αυτό το σχέδιο που απειλεί το περιβάλλον μας. Υπόγραψε το ψήφισμα, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα αποσταλεί σε κάθε πιθανό επενδυτή:


https://secure.avaaz.org/el/png_nautilus_loc/?babFJkb&v=79901&cl=10453227275&_checksum=df812d79912778b66c485542fca627290e1f5f7b2284165bbcc946cd117d20a0

Σαν να μην έφτανε αυτό, το μέρος που θέλουν να ανοίξουν το ορυχείο είναι ακριβώς δίπλα σε έναν από τους θαλάσσιους θησαυρούς του πλανήτη μας: ένα οικοσύστημα γεμάτο ζωή στις ακτές της Παπούα - Νέας Γουινέας που φιλοξενεί από κοράλλια, έως φάλαινες. Αν δεν σταματήσουμε τώρα αυτήν την τερατώδη αναδυόμενη βιομηχανία, θα εξαπλωθεί ραγδαία.

Η εταιρεία δεν έχει ξανακάνει εξορύξεις τέτοιας κλίμακας, και ήδη αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Το σχέδιο είναι σίγουρα επισφαλές. Αν λοιπόν το κάνουμε ακόμα πιο επικίνδυνο, επισημαίνοντας τις σημαντικές οικονομικές ασάφειές του, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε την εξόρυξη και να δώσουμε ένα σημαντικό μάθημα στη βιομηχανία εξορύξεων: κάτω τα χέρια από τις θάλασσές μας!
 

Παντού στον πλανήτη μας, δίνεται μάχη για να διατηρηθεί μία λογική ισορροπία μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού κόσμου -- μία ισορροπία απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι απαραίτητη τόσο για τη δική μας επιβίωση, όσο και για την επιβίωση των άλλων ειδών. Η απληστία είναι ο εχθρός της λογικής -- και πρέπει να συσπειρωθούμε για να κερδίσει η λογική:


https://secure.avaaz.org/el/png_nautilus_loc/?babFJkb&v=79901&cl=10453227275&_checksum=df812d79912778b66c485542fca627290e1f5f7b2284165bbcc946cd117d20a0

Οι επιστήμονες που μελετούν τα οικοσυστήματα τονίζουν το πόσο αλληλένδετα είναι. Η επιβίωσή μας ως ανθρώπινο είδος εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από μικρά πλάσματα όπως το πλαγκτόν, ή μεγαλύτερα, όπως οι αχινοί. Συχνά η ανθρωπότητα μοιάζει με έναν ιό, ο οποίος καταστρέφει τον ίδιο τον οργανισμό που του δίνει ζωή. Το Avaaz είναι ένα κίνημα για ανθρώπους που θέλουν να γίνουν προστάτες του φυσικού κόσμου, για να μπορούμε τελικά να ζήσουμε σε αρμονία με τον κόσμο.  

Από αυτή την άποψη, η εκστρατεία μας είναι μια ασπίδα για την προστασία του οικοσυστήματός μας και όλοι εμείς οι φρουροί που υπηρετούμε αυτόν τον θαυμαστό πλανήτη που είναι το σπίτι μας. Είμαστε βαθιά  ευγνώμονες για αυτό το ρόλο που έχουμε σε αυτό το μαγικό κίνημα.
 

Με ελπίδα για το μέλλον,
Ricken, Nell, Cristoph, Lisa, Luis, Risalat και όλη η ομάδα του Avaaz.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

Το Ελντοράντο των ωκεανών - Το Βήμα
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=171678  

Έτοιμες οι μηχανές υποβρύχιας εξόρυξης - e-Nautilia

http://www.e-nautilia.gr/etoimes-oi-mihanes-ipovrihias-eksoriksis/  

Το πρώτο υποθαλάσσιο μεταλλωρυχείο μεγάλου βάθους γίνεται πραγματικότητα - EcoNews
http://www.econews.gr/2014/04/28/ypothalassio-oryxeio-114396/  

Εξόρυξη στο βυθό της θάλασσας: Μία αθέατη αρπαγή γης (στα αγγλικά) - National Geographic
http://voices.nationalgeographic.com/2016/07/21/deep-sea-mining-an-invisible-land-grab/  

Η εταιρεία Nautilus Minerals ακόμα αναζητά εναλλακτική χρηματοδότηση (στα αγγλικά) - Reuters
http://www.reuters.com/article/idUSASC08VK8  

Ο νέος πυρετός του χρυσού στα βάθη των θαλασσών (στα αγγλικά) - National Geographic
http://news.nationalgeographic.com/2016/07/deep-sea-mining-five-facts/  

Μικροσκοπικά θαλάσσια πλάσματα σώζουν την ανθρωπότητα από την κόλαση επί γης. Γιατί λοιπόν τα βάζουμε σε κίνδυνο; (στα αγγλικά) - Grist
http://grist.org/science/tiny-sea-creatures-are-saving-us-from-hell-on-earth-so-why-are-we-endangering-them/





Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 44 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο
. Αναλαμβάνουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη 'Avaaz' σημαίνει 'φωνή' ή 'τραγούδι' σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ, ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.


Σχόλια