Θάλασσες: μένουν 24 ώρες!

Προς τους παγκόσμιους ηγέτες:

Ως πολίτες από όλο τον κόσμο, ανησυχούμε για τις θάλασσές μας που πεθαίνουν από την υπερεκμετάλλευση. Σας καλούμε να προστατεύσετε τουλάχιστον το 30% των εθνικών και διεθνών υδάτων έως το 2030, προβλέποντας ταυτόχρονα για την χρήση τους με παραδοσιακά μέσα από τοπικές κοινότητες και ιθαγενείς πληθυσμούς. Οι θάλασσές μας είναι αναγκαίες για τη ζωή στον πλανήτη μας, και πρέπει να λάβετε μέτρα ώστε να αποτραπεί η κατάρρευσή τους, πριν να είναι πολύ αργά.
 

----- Forwarded message -----
Από: "Dalia Hashad - Avaaz" <avaaz@avaaz.org>
Προς: "e_chrisis@hotmail.com" <e_chrisis@hotmail.com>
Θέμα: Θάλασσες: μένουν 24 ώρες!
Ημ/νία: Κυρ, Σεπ 4, 2016 12:51


Σε καζάνι με τσούχτρες μετατρέπεται η Μεσόγειος και οι θάλασσες σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν. Αυτή τη στιγμή, παγκόσμιοι ηγέτες συναντιούνται για να ψηφίσουν σχέδιο προστασίας των θαλασσών μας. Αλλά πανίσχυρα αλιευτικά λόμπι προσπαθούν να το μπλοκάρουν! Μας μένουν 24 ώρες – βοήθησε να φτάσουμε το 1 εκατομμύριο υπογραφές πριν τις παραδώσουμε στην κρίσιμη διάσκεψη: 

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Οι θάλασσές μας πεθαίνουν – στην κυριολεξία. H Μεσόγειος μετατρέπεται σε καζάνι όπου θα ζουν μόνο μέδουσες και μικρόβια, ενώ τεράστιες νεκρές ζώνες εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.   

Αλλά αυτή η εβδομάδα μπορεί να καθορίσει το αν θα νικήσει η ζωή ή ο θάνατος.
 

Παγκόσμιοι ηγέτες συναντιούνται στη Χαβάη για να ψηφίσουν ένα πρωτοποριακό σχέδιο προστασίας του 30% της θαλάσσιας έκτασης του πλανήτη! Και οι επιστήμονες λένε πως αυτό θα ήταν αρκετό για να δώσει ξανά ζωή στις θάλασσές μας. 
  

Όμως, χώρες με πανίσχυρα αλιευτικά λόμπι, όπως η Ιαπωνία, προσπαθούν να μπλοκάρουν το ζωτικό σχέδιο. Είναι στο χέρι όλων μας να γίνουμε το αντίβαρο στις πιέσεις τους. Μας μένουν 24 ώρες – υπόγραψε τώρα το επείγον ψήφισμα πριν το παραδώσουμε στην αίθουσα της παγκόσμιας διάσκεψης:


https://secure.avaaz.org/el/oceans_30_locredi_gr/?bCCDcbb&v=80760&cl=10583250373&_checksum=29f12113dc6f140e38f2d3f96574a1ec0f50ef00007670a0a028cad02670c601

Οι θάλασσες μας παράγουν το μισό οξυγόνο που αναπνέουμε, αλλά η ανθρώπινη απληστία σκοτώνει την πηγή ζωής του πλανήτη μας.   

Η γενιά μας έχει ήδη εξαφανίσει το 50% της θαλάσσιας ζωής. Και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, με αυτούς τους ρυθμούς, τα παιδιά μας θα κληρονομήσουν νεκρές θάλασσές
Αν δεν δράσουμε τώρα, η απληστία μας μπορεί να επιφέρει τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών των τελευταίων 55 εκατομμυρίων χρόνων.

180 κυβερνήσεις συναντιούνται αυτή τη στιγμή για την ψηφοφορία-ορόσημο,
 όπου θα μπορούσε να αποφασιστεί η προστασία του 30% των θαλασσών μας ως το 2030. Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική νομικά, αλλά αποτελεί απαραίτητο θεμέλιο για μία παγκόσμια συμφωνία.

Και ξέρουμε ότι οι φωνές μας μετράνε.
 Μέσα σε ένα χρόνο, δημιουργήθηκαν περισσότερα θαλάσσια καταφύγια από ποτέ, μετά από τεράστιες μαζικές εκστρατείες. Ας ενώσουμε ξανά τις φωνές μας, για να δώσουμε το φιλί της ζωής στην γαλάζια καρδιά του πλανήτη μας: 

https://secure.avaaz.org/el/oceans_30_locredi_gr/?bCCDcbb&v=80760&cl=10583250373&_checksum=29f12113dc6f140e38f2d3f96574a1ec0f50ef00007670a0a028cad02670c601

Καλύπτουν το 71% του πλανήτη μας, είναι το σπίτι χιλιάδων ειδών που ακόμα δεν έχουμε καν ανακαλύψει, και συντηρεί όλη τη ζωή πάνω στη Γη. Αυτό είναι το θαύμα των θαλασσών μας. Και κρύβουν μέσα τους τόση δύναμη, που μπορούν να θεραπευτούν μόνες τους από τις πληγές της ανθρωπότητας. Αλλά πρέπει πρώτα να δώσουμε στη θάλασσά μας την ευκαιρία να παλέψει. Και αυτό το δώρο μπορούμε να το δώσουμε μόνο αν ενωθούμε.    

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα, 
Dalia, Nell, Danny, Lisa, Ari, Diego, Fatima, Alice, Σπύρος και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 

Το 2050 οι θάλασσες θα έχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια (LiFO)
http://www.lifo.gr/now/tech_science/87196   

Εκατομμύρια επικίνδυνες μέδουσες απειλούν τη Μεσόγειο (Πρώτο Θέμα)
http://www.protothema.gr/environment/article/283684/ekatommyria-epikindynes-medoyses-apeiloyn-th-mesogeio-/   

WWF: Τα τελευταία 40 χρόνια έχει εξαφανιστεί το 50% της θαλάσσιας ζωής (ΣΚΑΪ)
http://www.skai.gr/news/environment/article/292730/wwf-ta-teleutaia-40-hronia-ehei-exafanistei-to-50...

Η υπεραλίευση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Μεσόγειο, αποδεικνύει (National Geographic) - στα αγγλικά 
http://voices.nationalgeographic.com/2014/04/19/overfishing-remains-biggest-threat-to-mediterranean-study-confirms/ 

Η προστασία του 30% της θάλασσας θα έχει πολλά οφέλη, σύμφωνα με μελέτες (Πανεπιστήμιο του Γιορκ) - στα αγγλικά
https://www.york.ac.uk/news-and-events/news/2016/research/oceans-conservation-fisheries/ 

Σημεία ελπίδας: Σχέδιο δράσης για τη διάσωση των θαλασσών (
National Geographic) - στα αγγλικά
http://voices.nationalgeographic.com/2016/06/08/hope-spots-an-actionable-plan-to-save-the-ocean/ 

Αύξηση των προστατευόμενων θαλάσσιων εκτάσεων για αποτελεσματική διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας (
IUCN) - στα αγγλικά
https://portals.iucn.org/congress/motion/053 





Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 44 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο
. Αναλαμβάνουμε δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι απόψεις και οι αξίες των λαών του κόσμου βρίσκονται στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη 'Avaaz' σημαίνει 'φωνή' ή 'τραγούδι' σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και λειτουργεί σε 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εκστρατείες του Avaaz εδώ, ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.

Λαμβάνεις αυτό το email επειδή στις 2010-06-02 υπέγραψες το ψήφισμα "Gaza: investigate the raid, end the blockade" χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση email: e_chrisis@hotmail.com.
Για να βεβαιωθείς ότι τα emails από το Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, παρακαλούμε πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email σου, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου επικοινώνησε μαζί μας ή αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις emails κάνε κλικ εδώ.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact ή κάλεσέ μας στο +1-888-92-28229 (ΗΠΑ).

Σχόλια