ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου


Εμμανουήλ Χρύσης Πλατ. Ελευθερίας 1, α' όροφος, 851 00 Ρόδος

2241360608, 2241360571

h.kokkinos@pnai.gov.gr

                                                                                              

      Ρόδος, 31/3/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. σε συναντήσεις εργασίας στην επαρχία Τοlna της Ουγγαρίας με θέμα: «Ανταποκρίσεις των μειονεκτικών περιοχών ως προς την περιβαλλοντική και ενεργειακή πρόκληση»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με την ιδιότητά του ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε στην εκπαιδευτική συνάντηση εργασίας στις πόλεις Szekszard και Tamasi στην επαρχία Τοlna της Ουγγαρίας στις 27 - 28.3.2017 η οποία είχε ως θεματολογία τις «Ανταποκρίσεις των μειονεκτικών περιοχών ως προς την περιβαλλοντική και ενεργειακή πρόκληση», πρόγραμμα το οποίο υλοποίησαν οι Δήμοι της Επαρχίας Τolna που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ουγγαρίας.

Το εν λόγω πρόγραμμα παρείχε πληροφορίες για τους τοπικούς και περιφερειακούς ηγέτες για τα μέτρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, που σχετίζονται με την επάρκεια ενέργειας και την παραγωγή της, βασισμένη σε ανανεώσιμες πηγές, περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτήν. Η διαχείριση των τοπικών παραγόντων που χρησιμοποιούν τους τοπικούς πόρους και τη δική τους ενέργεια προσδίδει μιαν πρόσθετη αξία η οποία τους καθιστά ικανούς να δημιουργούν και να φέρουν εις πέρας περισσότερες επιλογές στον τομέα της διαχείρισης ενέργειας. Eίναι υψηλά σημαντικό οι μειονεκτικές περιοχές να έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για αυτοδιαχείριση, καθότι πολλές ιδέες και σχέδια δημιουργούνται, προβάλλοντας την ανάπτυξη του μέλλοντος, όπου η συνεργασία με την Ε.Ε. παίζει ένα ρόλο - κλειδί στη διευκόλυνση της διαθεσιμότητας των απαιτουμένων χρηματοδοτήσεων.

Παρουσιάζοντας τις βέλτιστες πρακτικές των μειονεκτικών περιοχών, το πρόγραμμα στοχεύει να παράγει νέα ερεθίσματα στους συμμετέχοντες οι οποίοι μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις πρακτικές και προσεγγίσεις στην πατρίδα τους. Επιπρόσθετα, η εκπαιδευτική συνάντηση εργασίας στοχεύει στο να δημιουργήσει νέες διεθνείς συνεργασίες ανοίγοντας μια πλατφόρμα για συνεργατική έρευνα και ανάπτυξη, εισάγοντας καινοτόμες μεθόδους, εξαπλώνοντας βέλτιστες πρακτικές και εφαρμόζοντας μεταφορά γνώσης.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειάων στην οποία συμμετείχε ο κ. Χ. Κόκκινος αντάλλαξε απόψεις, εμπειρίες και γνώσεις για θέματα που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τους Ούγγρους αυτοδιοικητικούς συναδέλφους τους και ιδιαίτερα με τους δημάρχους των Szekszard και Tamasi. Διαπιστώθηκε η αξιοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων πόρων και η αξιοποίηση του αγροτουρισμού και του πρωτογενή τομέα (κυρίως αμπελουργία) στην περιοχή της Tolna. Επίσης διαπιστώθηκε ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και η προσπάθεια να καλλιεργήσουν στο χώρο της νεολαίας μέσω της παιδείας την αγάπη για την πανίδα και τη χλωρίδα.

Ο κ. Χ. Κόκκινος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας τα Δωδεκάνησα αλλά και στη χώρα μας και συνεχάρη για τις επιτυχημένες δράσεις τους οικοδεσπότες Ούγγρους.

Συντακτική επιμέλεια: Εμμ. Χρύσης

Σχόλια