«Ο προϋπολογισμός που θα διανεμηθεί στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσει τις νησιωτικές περιοχές»

null

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου

Original ...Εμμανουήλ Χρύσης Icon, Mail, Address, Envelope, ...Πλατ. Ελευθερίας 1, α' όροφος, 851 00 Ρόδος

Telephone, Call, Symbol ...2241360608, 509 Faxsimile.jpg ...2241360571

Email, Mail, E-Mail, At, ...h.kokkinos@pnai.gov.gr

                                                                                              

      Ρόδος, 3/10/2017

Δελτίο Τύπου

«Ο προϋπολογισμός που θα διανεμηθεί στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να ενισχύσει τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της και στόχο να έχει την ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών»

Ομιλία τού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και μέλους της Εθνικής μας Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. κ. Χαράλαμπου Κόκκινου παρουσία των Επιτρόπων κ. Γκίντερ Έντινγκερ (Προϋπολογισμός και Ανθρώπινοι Πόροι) και κ. Κορίνας Κρέτσου (Περιφερειακή Πολιτική)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος συμμετείχε στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε. και στη συνεδρίαση της «Επιτροπής Πολιτικής Εδαφικής Συνοχής και Προϋπολογισμός της Ε.Ε.» με την ιδιότητα του μέλους της εθνικής μας αντιπροσωπίας. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 28.9.2017 παρουσία των επιτρόπων κ. Γκίντερ Έντινγκερ (Προϋπολογισμός και Ανθρώπινοι Πόροι) και Κορίνας Κρέτσου (Περιφερειακή Πολιτική), συζητήθηκε το μέλλον των οικονομικών της Ε.Ε., ενόψει μάλιστα και της νέας προγραμματικής περιόδου που θα έχει έναρξη το 2020.

Ο κ. Χ. Κόκκινος στην τοποθέτησή του ζήτησε «να διατεθεί σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιφέρειες, ώστε να αρθούν οι ανισότητες και να επιτευχθεί η συνοχή της Ε.Ε.. Η ανάπτυξη πρέπει να φτάσει παντού και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην πολυνησιακή συγκρότησή της, όπου λόγω των τεσσάρων (4) νησιών της (Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη), εμφανίζεται πλασματικό Α.Ε.Π. και κατ' επέκταση πλασματική ευημερία, διότι τα υπόλοιπα σαράντα οκτώ (48) από τα πενήντα δύο (52) νησιά υπολείπονται σε Α.Ε.Π.. Συγχρόνως η πολύχρονη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και τους πολίτες των νησιών μας. Είναι ανάγκη να δοθεί ικανή χρηματοδότηση στο νέο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι αναπτυξιακές δράσεις που θα ικανοποιήσουν και τις ανάγκες των πολιτών. Επιβάλλεται να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι μόνο οι αριθμοί, να μπουν ξεκάθαροι στόχοι σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. να έχει προτεραιότητες και να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κρατών αλλά και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.»

Ο κ. Χ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα τα νησιά της Δωδεκανήσου και το σύνολο της χώρα μας. Επισήμανε ότι οι δύο (2) από τους πέντε χώρους φιλοξενίας μεταναστών είναι στη Λέρο και στην Κω, νησιά της Π.Ε. Δωδεκανήσου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν, μεταξύ αυτών και η χρηματοδότηση, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και τις δημογραφικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τέλος ζήτησε «οι χρηματοδοτήσεις που θα γίνουν στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να έχουν λειτουργικές και συγκεκριμένες διαδικασίες και οι φορείς που θα τις αξιοποιήσουν επιβάλλεται να είναι σωστά διαρθρωμένοι, να έχουν τεχνογνωσία και οργάνωση.»

Η κ. Κρέτσου στη δευτερολογία της αποδέχθηκε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του κ. Χ. Κόκκινου και αναγνώρισε τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές και μεταξύ αυτών τα νησιά του Αιγαίου.

  • Τα μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ε.Ε., στα πλαίσια της διαβούλευσης που ξεκίνησε για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και την κατανομή του για το 2020, θα συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες - παρεμβάσεις με στόχο να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια για όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρηματοροή στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στα νησιά μας.

Χαράλαμπος Κόκκινος

Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου

------------ Τέλος Δελτίου Τύπου ------------


--
photo

 

Εμμανουήλ Χρύσης
ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού A' βαθμού
Γραφείο Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δ  Διοικητήριο, Πλατ. Ελευθερίας 1, α' όροφος,
Τ.Κ.: 851 00 Ρόδος
Τ  (+30) 2241360608 F (+30) 2241360571 
E  e.chrysis@rho.pnai.gov.gr 
http://www.pnai.gov.gr 

Skype. manos888
 

Σχόλια