Ξεπουλιούνται τα Γκαλάπαγκος;!


----- Forwarded message -----
From: "Allison Johnson - Avaaz"

Subject: Ξεπουλιούνται τα Γκαλάπαγκος;!
Date: Tue, Apr 3, 2018 09:38

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Τα Γκαλάπαγκος είναι απ' τους τελευταίους παραδείσους άγριας ζωής στον πλανήτη -- παρθένα νησιά που για χιλιάδες χρόνια κατοικούνται από γιγάντιες χελώνες, γαλαζοπόδαρες σούλες και πιγκουίνους.

Αλλά τώρα η ραγδαία αύξηση σε τουρισμό και ακίνητα καταστρέφει αυτό το οικοσύστημα σπάνιων ζώων και φυτών που δεν ζουν πουθενά αλλού στον πλανήτη -- σπρώχνοντας πολλά είδη στο χείλος της εξαφάνισης.

Γι' αυτό όταν βγήκε στο σφυρί μια ζωτική έκταση 2.300 στρεμμάτων, οι οικολόγοι της περιοχής τρομοκρατήθηκαν, σίγουροι πως θα ισοπεδωνόταν για να χτιστεί ξενοδοχείο. Όμως τους ήρθε μια καταπληκτική ιδέα: να αγοράσουν οι ίδιοι αυτή την έκταση και να δημιουργήσουν το πρώτο ιδιωτικό καταφύγιο άγριας ζωής στα νησιά!

Αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο... Αν δεν καταφέρουν να μαζέψουν σχεδόν 1 εκατ. δολάρια σε λίγες βδομάδες, ο ιδιοκτήτης θα πουλήσει τη γη σ' όποιον δώσει τα περισσότερα! Κι εδώ μπαίνουμε εμείς στο παιχνίδι. Ένας εύπορος δωρητής έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει όποιο ποσό καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε. Αν λοιπόν τσοντάρουμε όλοι και όλες σήμερα, δε θα μας πάρει βδομάδες -- μπορούμε να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Στήριξε τώρα, για ν' αγοράσουμε αυτόν τον νησιωτικό παράδεισο και να τον προστατέψουμε για πάντα:

Όταν ο Κάρολος Δαρβίνος επισκέφτηκε τα Γκαλάπαγκος, ανακάλυψε μια εκθαμβωτική ποικιλία ειδών, μοναδικών στον πλανήτη. Μάλιστα η έρευνά του πάνω στους σπίνους αυτών των νησιών έθεσε τις βάσεις για την κατανόηση της εξέλιξης των ειδών!

Κι ενώ υπάρχουν καλά μέτρα προστασίας για τη θάλασσα των Γκαλάπαγκος, δεν ισχύει το ίδιο και για τη στεριά. Πολλά είδη χελώνας, που έφτασαν στα νησιά πριν 3 εκατ. χρόνια, έχουν πλέον εξαφανιστεί. Και κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλα ζώα στη λίστα των απειλούμενων ειδών.

Η έκταση που πωλείται περιλαμβάνει ένα παρθένο δάσος -- ζωτικό οικοσύστημα για άκρως απειλούμενα πουλιά, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού. Πριν 10 χρόνια, μια ομάδα της περιοχής είδε τον βιότοπο αυτών των πουλιών να καταστρέφεται απ' τις οικοδομές, και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα προστασίας. Τώρα αυτή η έκταση βγαίνει στο σφυρί. Έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη διάσωση του θαλασσοβάτη και του σπίνου-δρυοκολάπτη των Γκαλάπαγκος, αλλά αν δε βρουν εγκαίρως τα χρήματα για ν' αγοράσουν την έκταση, ίσως πάνε όλα στράφι!

Το κίνημά μας έχει φτιαχτεί για στιγμές σαν αυτήν. Ας κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα, για να προστατέψουμε τα Γκαλάπαγκος. Όταν πιάσουμε τον στόχο μας, θα βοηθήσουμε ν' αγοραστεί το δάσος και θα οργανώσουμε εκστρατείες για να προστατέψουμε κι άλλες πολύτιμες περιοχές που απειλούνται.

Όταν το κίνημά μας έμαθε ότι ένα ζωτικό πέρασμα που συνδέει δύο μοναδικά οικοσυστήματα ουρακοτάγκων στους υγρότοπους του Βόρνεο ήταν στο χείλος της καταστροφής, ανέλαβε αμέσως δράση. Χάρη στη στήριξη περίπου 90.000 από εμάς, το καταφύγιο στο Βόρνεο έγινε πραγματικότητα σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα ας συσπειρωθούμε ξανά για τα Γκαλάπαγκος!

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Allison, Bert, Danny, Marigona, Jenny και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

Περισσότερες πληροφορίες:

Το πραγματικό Jurassic Park -- tvxs
http://tvxs.gr/news/animals/pragmatiko-jurassic-park

Εντυπωσιακές εικόνες από τα νησιά Γκαλαπάγκος -- CNN Greece
http://www.cnn.gr/taksidi/kosmos/story/50641/entyposiakes-eikones-apo-ta-nisia-gkalapagkos

Επείγουσα αγορά γης για τη διάσωση απειλούμενων ενδημικών ειδών στα Γκαλάπαγκος (στα Αγγλικά) -- Rainforest Trust
https://www.rainforesttrust.org/project/emergency-land-purchase-save-imperiled-endemics-galapagos/

Η φωτιά και το νερό άλλαξαν τη μοναδική βιολογία των Γκαλάπαγκος (στα Αγγλικά) -- BBC
http://www.bbc.com/earth/story/20170411-fire-and-water-forged-the-unique-biology-of-the-galpagos

Η υπερθέρμανση του πλανήτη κλονίζει τα εμβληματικά πλάσματα των Γκαλάπαγκος (στα Αγγλικά) -- National Geographic
https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/06/galapagos-climate-change-impacts-iconic-creatures/





Το Avaaz είναι το μεγαλύτερο κίνημα πολιτών με 46 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως
. Κινητοποιούμαστε για να φέρνουμε τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η ομάδα μας είναι διασκορπισμένη σε 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook και το Twitter.


Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.

Σχόλια