Νομοσχέδιο "Πλυντήριο" αδιαφάνειας δαπανών και ευθυνών


Από: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Στάλθηκε: Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018, 4:46:29 μ.μ. EET
Θέμα: Νομοσχέδιο "Πλυντήριο" αδιαφάνειας δαπανών και ευθυνών

Email Image

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

 

 

Ομιλία του Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτή Β' Αθηνών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου "Επείγουσες Ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής"

 

Μ. Βαρβιτσιώτης: Νομοσχέδιο - «πλυντήριο» αδιαφάνειας, δαπανών και ευθυνών

 

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η διακυβέρνησή του θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος.Αυτό το νομοσχέδιο,κύριε Υπουργέ, αποδεικνύει πως δεν έχετε κανέναν σεβασμό, σε καμία από τις λέξεις του Συντάγματος.Και δεν έχετε,διότι μια βασική αρχή που επιβάλλει το Σύνταγμα είναι η αρχή της καλής νομοθέτησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που κρατάω στα χέρια μου είναι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε. Κρατάω επίσης στα χέρια μου τον όγκο των τροπολογιών που ήρθαν μέχρι και εχθές το βράδυ.Δεν ξέρω ακόμα πόσες θα φέρετε.Πλυντήριο το κάνατε.Το μεγαλύτερο πλυντήριο έχει γίνει το νομοσχέδιό σας. Πλυντήριο αδιαφάνειας, φωτογραφικών ρυθμίσεων, πλυντήριο δαπανών, πλυντήριο ευθυνών. Είναι ντροπή!

 

Μιλάτε για καλή νομοθέτηση, για σεβασμό στον Κανονισμό, για σεβασμό στο Σύνταγμα, εσείς που σήμερα καταπατάτε οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας, στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, οποιαδήποτε έννοια διαφάνειας στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου;Τι φέρνετε με το νομοσχέδιόσας; Ποια δικαιώματα,κύριε εισηγητά; Σας έθιξε το θέμα των λαθρομεταναστών; Αυτό είναι λαθρο-νομοθέτηση.

 

Νομίζετε ότι επειδή έχετε μια πλειοψηφία -μόνο κοινοβουλευτική, όχι λαϊκή- ότι μπορείτε εδώ μέσα να κάνετε ό,τι θέλετε;

 

Θα απολογηθείτε! Θα απολογηθείτε και στον ελληνικό λαό αλλά και σε όλους όσους σήμερα τους λέτε ότι δεν θα τηρήσετε καμία συνθήκη διαφάνειας για ό,τι έχετε ξοδέψει στο παρελθόν.Φέρνετε ρυθμίσεις με τις οποίες καταργείτε οποιονδήποτε έλεγχο νομιμότητας στις δαπάνες.Και όχι μόνο στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών για το οποίο έγινε τόσος ντόρος, για το πού πήγαιναν τα μυστικά κονδύλια. Υπήρχαν αλληλοκατηγορίες μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο, πολύ βαριές κατηγορίες, οι οποίες έχουν μείνει αναπάντητες. Δεν έχει δημοσιευθεί η επιστολή παραίτησης του Υπουργού Εξωτερικών στην οποία ο ίδιος λέει ότι κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι χρηματοδοτείται από τον Σόρος.

Δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για το πού έχουν πάει τα μυστικά κονδύλια και του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας και έρχεται μια τροπολογία σήμερα να μας πει ότι θα επιβαρυνθεί με άλλο μισό εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να περιγράφει ποιες δαπάνες πάει να νομιμοποιήσει και ο οποίες έχουν δοθεί –λέει– με γραφειοκρατικές ανωμαλίες και δεν μπορούν να πληρωθούν, επειδή υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα και πρέπει να τις πληρώσουμε. Δεν υπάρχει κάποιoς υπεύθυνος, κάποιος υπόλογος. Αυτούς που τοποθετείτε σε υπεύθυνες θέσεις με φωτογραφικές συνήθως ρυθμίσεις, δεν είναι υπόλογοι. Το ίδιο γίνεται και εδώ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Κατέθεσε ο κ. Βίτσας στην επιτροπή μια επιστολή με την οποίαν έλεγε ότι αυτές οι δαπάνες θα πληρωθούν. Γιατί δεν το κάνετε στο σώμα του νομοσχεδίου; Να πείτε ότι αυτές ακριβώς θα πληρωθούν, έτσι δεν θα σας δώσουμε ελευθέρας εις το διηνεκές, αλλά μόνο για τις συγκεκριμένες. Για να υπηρετήσετε κάποιον όρο διαφάνειας, γιατί η διάταξη που φέρνετε είναι ανατριχιαστική.

 

Είναι ανατριχιαστικό να λέτε πως ό,τι δαπάνη έχει γίνει από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι νόμιμη. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην κοινοβουλευτική ιστορία, σε κανένα νομοθέτημα μια τέτοια διάταξη. Μισθώσεις που υπογράφηκαν και δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή από το Υπουργείο Εσωτερικών για λογαριασμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, χωρίς την τήρηση των διαδικασιών του Προεδρικού Διατάγματος 80/2016 -δικό σας Προεδρικό Διάταγμα- θεωρούνται νόμιμες και μπορούν να αναλυθούν και να πληρωθούν σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019 του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Αυτό θέλετε να ψηφίσετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

 

Πλυντήριο!

 

 

Δεν είναι μόνον οι ευθύνες, είναι πλέον και τα χρήματα. Εγώ σας προκαλώ να αλλάξετε αυτό το άρθρο και να πείτε ποιες ακριβώς δαπάνες σκοπεύετε να πληρώσετε. Γιατί αυτό το οποίο κάνετε είναι να λαμβάνετε ουσιαστικά, για λογαριασμό του ελληνικού κράτους, δαπάνες που ενδεχομένως έχει απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληρώσει. Περιλαμβάνονται σε αυτά που έχουν στείλει στην Ευρώπη, αλλά σας έχει πει ότι δεν τα πληρώνει, γιατί ο τρόπος με τον οποίο τα ξοδέψατε, δεν τήρησε καμία από τις συνθήκες που προβλέπονται, είτε της έκτακτης χρηματοδότησης, είτε της τακτικής χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έρχεστε, λοιπόν, και τα φορτώνεται στον ελληνικό λαό.

Εγώ απορώ πραγματικά με το θράσος σας να θεωρείτε ότι μπορείτε να νομοθετείτε στους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης σας με αυτό εδώ τον τρόπο, χωρίς να καλύπτετε κανέναν μα κανέναν από τους όρους καλής νομοθέτησης για τους οποίους κόπτεστε, όμως, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

 

Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή θα λειτουργεί καλύτερα και δεν θα θεωρείται από τους πολίτες ως ένας χώρος συναλλαγής και ως ένας χώρος στον οποίο καλύπτονται ανομίες, μέσα από τέτοιου είδους διαδικασίες κατεπείγοντος και τροπολογιών που φτάνουν στις 11.00 το βράδυ.

 

Θα ήθελα ακόμα να πω δύο λέξεις για τη μεταναστευτική πολιτική. Αποτελεί μνημείο ανικανότητας, προσβολή στην ανθρώπινη ύπαρξη και προσβολή στην εθνική κυριαρχία. Δεν έχετε τηρήσει καμία από τις συνθήκες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε έχετε τηρήσει κανένα από τα πολλά νομοθετήματα που έχετε φέρειμέχρι σήμερα, δεν έχετε τηρήσει καμία προθεσμία σε ό,τι αφορά στη διαδικασία ασύλου, δεν έχετε καταφέρει να τηρήσετε το γράμμα και το πνεύμα της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την οποία πανηγυρίσατε, δεν έχετε καταφέρει να λύσετε το πρόβλημα διαβίωσης σε χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, δεν έχετε καταφέρει να εμπεδώσετε το αίσθημα ασφάλειας στους Έλληνες νησιώτες, αλλά και στους υπόλοιπους Έλληνες.

 

Και δεν έχετε καταλάβει κάτι, ότι η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει να είναι ένας ανοιχτός χώρος. Η Ευρώπη είναι ένας χώρος, ο οποίος θέλει να φυλάει τα σύνορά του, να ελέγχει ποιος μπαίνει και να απονέμει με διαφανείς και σαφείς διαδικασίες προστασία σε όποιον το δικαιούται.

 

Για όλους τους υπόλοιπους η Ευρώπη δεν είναι προορισμός. Εσείς επιμένετε να εφαρμόζετε μία στρεβλή πολιτική από το 2015 μέχρι σήμερα, το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» και δεν έχετε καταφέρει να οργανώσετε έτσι τις υπηρεσίες σας,ώστε όποιος δικαιούται ασύλου να παίρνει την προστασία που πρέπει και όποιος δεν δικαιούται να βλέπει το δρόμο της εξόδου. Τελεία και παύλα.

 

Και επειδή έχουμε ακούσει πάρα πολλά ότι δήθεν η δικιά μας πολιτική είναι ακροδεξιά, κύριε Ψυχογιέ, θα σας παραδώσω στην κριτική που ασκεί η Χρυσή Αυγή απέναντι στη Νέα Δημοκρατία συστηματικά και τακτικά γιατί οι θέσεις μας δεν ταιριάζουν.

 

Και δεν ταιριάζουν γιατί εμείς υπηρετούμε κανόνες δικαίου και διεθνείς συνθήκες. Δεν υπηρετούμε το «μπάτεσκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε». Δεν υπηρετούμε μία πολιτική ατελέσφορη, ατέρμονη, κοστοβόρα και μη αποτελεσματική γι' αυτό και καταψηφίζουμε και το νομοσχέδιο σας.

 

Θα σας πω και μια τελευταία κουβέντα.

 

Η Νέα Δημοκρατία στον όγκο αυτών των τροπολογιών κατέθεσε άλλη μια, την οποία θα αρνηθείτε βεβαίως να τη συζητήσετε -είμαι βέβαιος- για την παράταση του καθεστώτος του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου που θίγονται από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Τόσα μοιράζετε, τόσο γαλαντόμοι έχετε γίνει, ας δώσετε και στους νησιώτες τουλάχιστον ένα ελάχιστο αίσθημα αναγνώρισης για την προσφορά τους και βέβαια για την όλη ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί.

 




Κατεβάστε την Ομιλία εδώ .

social iconsocial iconsocial iconsocial icon

Προωθήστε το newsletter σε ένα φίλο - Ενημερώστε τα στοιχεία σας

Άν θέλετε να απεγγραφείτε από αυτή τη λίστα πατήστε εδώ.

Σχόλια