Πλαστικά


Προς όλες τις #κυβερνήσεις που συμμετέχουν στη διάσκεψη της Σύμβασης της Βασιλείας του Ο.Η.Ε.:
Ο εθισμός μας στο πλαστικό σκοτώνει τις #φάλαινες, τις #χελώνες και άλλα υπέροχα θαλάσσια #πλάσματα, και βάζει σε κίνδυνο τις #κοινότητες που ζουν μέσα στα #πλαστικά #απόβλητα. Ως #πολίτες από όλο τον κόσμο, σας καλούμε να στηρίξετε την πρόταση της Νορβηγίας για να σταματήσει η ανεύθυνη εξαγωγή πλαστικών σκουπιδιών σε αναπτυσσόμενες #χώρες που δεν έχουν τις #υποδομές να το επεξεργαστούν.

------
Θέμα: Πλαστικά
Ημερομηνία: Thu, 2 May 2019 15:40:52 -0400
Από: Risalat Khan - Avaaz




Avaaz.org - The World in Action
Απίστευτο – οι χώρες της Δύσης πετούν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σε φτωχότερες χώρες με παραδεισένιες ακτές, αντί να τα ανακυκλώνουν! Αυτή τη βδομάδα, μια παγκόσμια διάσκεψη στη Γενεύη αποφασίζει αν θα απαγορευτεί επιτέλους η εξαγωγή πλαστικών σε χώρες που δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν -- αλλά η κυβέρνηση του Τραμπ βάζει εμπόδια στη συμφωνία. Είναι στο χέρι μας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις μας: «Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο!». Σε 48 ώρες θα παραδώσουμε τις υπογραφές μέσα στη διάσκεψη:

Απίστευτο – οι χώρες της Δύσης πετούν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σε φτωχότερες χώρες με παραδεισένιες ακτές, αντί να τα ανακυκλώνουν! Αυτή τη βδομάδα, μια παγκόσμια διάσκεψη στη Γενεύη αποφασίζει αν θα απαγορευτεί επιτέλους η εξαγωγή πλαστικών σε χώρες που δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν -- αλλά η κυβέρνηση του Τραμπ βάζει εμπόδια στη συμφωνία. Είναι στο χέρι μας να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις μας: «Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο!». Σε 48 ώρες θα παραδώσουμε τις υπογραφές μέσα στη διάσκεψη:
ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ
Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Είναι απίστευτο – οι χώρες της Δύσης πετούν εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών σε αναπτυσσόμενες χώρες, αντί να τα ανακυκλώνουν!

Σίγουρα θα έχεις δει τις σοκαριστικές φωτογραφίες με παραδεισένιες παραλίες να πνίγονται στα πλαστικά. Ίσως όμως δεν ήξερες ότι αυτά τα σκουπίδια συχνά προέρχονται απ' την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Αυτή τη στιγμή, σε μια προσπάθεια για να σταματήσει αυτό το έγκλημα, μια παγκόσμια διάσκεψη στη Γενεύη αποφασίζει αν θα απαγορευτεί η εξαγωγή πλαστικών σε χώρες που δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν.

Η ιδέα αυτή έχει τεράστια υποστήριξη, αλλά μεγάλες εταιρείες και ισχυρές κυβερνήσεις, όπως του Τραμπ, προσπαθούν να τη σαμποτάρουν. Οι πηγές μας λένε ότι μια μαζική κινητοποίηση τώρα μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα, και σε 48 ώρες θα παραδώσουμε τις υπογραφές μας μέσα στη αίθουσα της διάσκεψης. Βοήθησε να τους στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο

Τα πλαστικά πνίγουν κυριολεκτικά τις θάλασσές μας. Όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε την καταστροφή: νεκρές φάλαινες στουμπωμένες με σκουπίδια, πνιγμένα θαλασσοπούλια και χελώνες παγιδευμένες σε δίχτυα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πλαστικών καταλήγει στη θάλασσα απ' τις αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν αποτελεσματικά συστήματα ανακύκλωσης.

Γι' αυτό είναι εντελώς ΠΑΡΑΛΟΓΟ να στέλνουν οι πλούσιες χώρες τα σκουπίδια τους σε αυτές τις χώρες!

Τώρα όμως έχουμε μια ευκαιρία: Μια συμμαχία χωρών με πρωτοστάτη τη Νορβηγία πιέζει για να προστεθεί το πλαστικό στη συμφωνία για τα επικίνδυνα απόβλητα, ώστε να μην μπορεί να εξάγεται παρά μόνον αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα υποβληθεί στην κατάλληλη επεξεργασία, δίνοντας ταυτόχρονα στις φτωχότερες χώρες το δικαίωμα να αρνούνται να το εισάγουν.

Δε γίνεται να λύσουμε το πρόβλημα των πλαστικών, αν δε σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις παρθένες ακτές του πλανήτη ως παγκόσμιες χωματερές. Η απόφαση θα ληφθεί σε λίγες μέρες -- ένωσε τη φωνή σου με χιλιάδες απ' όλο τον κόσμο για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις μας:

Σταματήστε να πετάτε πλαστικά στον παράδεισο

Το κίνημά μας έχει αγωνιστεί ενάντια στη μάστιγα των πλαστικών. Έχουμε βοηθήσει να απαγορευτούν οι πλαστικές σακούλες, έχουμε χρηματοδοτήσει προγράμματα καθαρισμού μολυσμένων ποταμών και έχουμε παραδώσει στον ΟΗΕ μια τεράστια έκκληση για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης. Τώρα πρέπει να συσπειρωθούμε ξανά για τις θάλασσές μας.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Risalat, Rewan, Bert, Iain, Σπύρος, Alex, Rosa και η υπόλοιπη ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εφιάλτης από… πλαστικό! Στοιχεία σοκ για τα πλαστικά σκουπίδια στην Ελλάδα (NewsIt)
https://www.newsit.gr/ellada/efialtis-apo-plastiko-stoixeia-sok-gia-ta-plastika-skoupidia-stin-ellada/2768843/

Χάος στην παγκόσμια βιομηχανία ανακύκλωσης-Ανέτρεψε τα δεδομένα η Κίνα (Κέρδος)
http://www.kerdos.gr/διεθνή/320567-χάος-στην-παγκόσμια-βιομηχανία-ανακύκλωσης-ανέτρεψε-τα-δεδομένα-η-κίνα

Στα Αγγλικά:

Χάος στην παγκόσμια ανακύκλωση -- να τι πρέπει να γίνει (Wired)
https://www.wired.com/story/the-worlds-recycling-is-in-chaos-heres-what-has-to-happen/

Η υποστήριξη της νορβηγικής πρότασης για εφαρμογή εμπορικών ελέγχων στα πλαστικά απόβλητα αυξάνεται (Resource)
https://resource.co/article/norwegian-proposal-place-trade-controls-waste-plastics-gains-support-12823

Ένας ειδικός εξηγεί το νέο πρόβλημα ανακύκλωσης των ΗΠΑ (Vox)
https://www.vox.com/the-goods/2019/4/2/18290956/recycling-crisis-china-plastic-operation-national-sword

Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με 51 εκατομμύρια μέλη
που κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η κεντρική μάς ομάδα λειτουργεί από 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 17 γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook, το Twitter ή το or Instagram.


Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.


Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.

Σχόλια