Ζητείται ισοτιμία (τουλάχιστον)


-
Θέμα: Δελτίο Τύπου: Ζητείται ισοτιμία (τουλάχιστον)
Ημερομηνία: Mon, 22 Jul 2019 06:51:20 +0000
Από: ELETAEN Press
Απάντηση: ELETAEN Press




Δελτίο Τύπου: Ζητείται ισοτιμία (τουλάχιστον)

ΕΛΕΤΑΕΝ 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ζητείται ισοτιμία (τουλάχιστον):
Οι θερμικοί σταθμοί απολαμβάνουν πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης από τα αιολικά πάρκα

Απαιτείται συστηματική δουλειά για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των Α.Π.Ε. αλλά και μερικές άμεσες ενέργειες που θα στείλουν τα ορθά μηνύματα 


 
Την άμεση κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής και την κατά προτεραιότητα επιτάχυνση των διαδικασιών τροποποίησης της αδειοδότησης Α.Π.Ε. που έχουν υπογράψει ΣΕΔΠ ή είναι υπό κατασκευή, ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ ως δύο βραχυπρόθεσμα μέτρα για το πλαίσιο αδειοδότησης των έργων Α.Π.Ε.

Το συνολικό αυτό πλαίσιο είναι πιο ασφυκτικό σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τους θερμικούς σταθμούς.

Μετά και τις πρόσφατες αδειοδοτήσεις νέων θερμικών σταθμών στην Ελλάδα, υπάρχουν 20 θερμικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 8.210MW που διαθέτουν άδεια παραγωγής και οι οποίοι δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ούτε κατασκευάζονται.

Οι 18 σχεδιάζονται με καύσιμο Φυσικό Αέριο και έχουν συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 7.300MW και οι 2 με καύσιμο Λιγνίτη με συνολική αδειοδοτημένη ισχύ 910MW.

Οι θερμικοί σταθμοί στην Ελλάδα έχουν πολύ πιο ευνοϊκό καθεστώς αδειοδότησης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Ενδεικτικά:
  1. Λαμβάνουν άδεια παραγωγής σε ελάχιστους μήνες. Ταχύτερα από το 1/3 του χρόνου που απαιτείται για τις Α.Π.Ε.
  2. Δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται να έχουν λάβει προηγουμένως περιβαλλοντική άδεια ΑΕΠΟ, όπως οι Α.Π.Ε.
  3. Για τη δέσμευση του ηλεκτρικού χώρου δεν απαιτείται η χορήγηση εγγυητικής επιστολής, όπως απαιτείται για τις Α.Π.Ε.
  4. Δεν φορολογούνται για τα χρόνια που καθυστερεί η υλοποίησή τους, όπως συμβαίνει με τους σταθμούς Α.Π.Ε. που υποχρεώνονται να καταβάλουν κάθε έτος το επαχθές τέλος διακράτησης άδειας παραγωγής.
Αν οι ανωτέρω 20 θερμικοί σταθμοί, υποχρεώνονταν να καταβάλουν αυτό το τέλος όπως και τα αιολικά πάρκα, θα είχαν ήδη καταβάλει 19,3 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ προσδοκά ότι η νέα Κυβέρνηση θα εργαστεί συστηματικά για την ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των Α.Π.Ε. Δεν υπάρχουν μαγικές και άμεσες λύσεις. Χρειάζεται συστηματική δουλειά σε πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τον κλάδο ώστε σε ελάχιστους μήνες να υπάρχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Χρειάζονται όμως επίσης μερικές άμεσες ενέργειες που θα στείλουν τα ορθά μηνύματα.

Ενδεικτικά:
  1. Να νομοθετηθεί  η κατάργηση του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής.
    Πέραν του γεγονότος ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται για τους θερμικούς σταθμούς, το σημαντικότερο είναι ότι το τέλος αυτό αποτελεί μια επαχθή φορολόγηση των επιχειρήσεων: Οι Α.Π.Ε. ποινολογούνται κάθε έτος, για όσο χρόνο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η αδειοδότησή τους, εξαιτίας -προφανώς- του περίπλοκου και αναποτελεσματικού αδειοδοτικού πλαισίου και του τρόπου που αυτό εφαρμόζεται από την Πολιτεία.

     
  2. Να δοθεί προτεραιότητα στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν τα πλέον ώριμα αιολικά πάρκα που έχουν υπογράψει ΣΕΔΠ ή είναι υπό κατασκευή, τα οποία στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης του σχεδιασμού πρέπει να τροποποιήσουν την αδειοδότησή τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διαδικασία τροποποίησης των υπογεγραμμένων Συμβάσεων Σύνδεσης που πρέπει να απλοποιηθεί ριζικά και να επιταχυνθεί.

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf ΕΔΩ
 
Πριν εκτυπώσετε αυτό το μήνυμα ή οποιοδήποτε από τα παραρτήματα του παρακαλούμε να βεβαιωθείτε ότι είναι απολύτως απαραίτητο. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη του καθενός μας. Έχουμε το δικαίωμα να το απολαμβάνουμε, αλλά και την υποχρέωση να το διατηρούμε. 
Before printing this mail or any of its attachments, please be sure it is absolutely necessary. Protection of the environment is everyone's responsibility. We have the right to enjoy it but also the obligation to preserve it. 
 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος και των τυχόν παραρτημάτων του έχει απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα χωρίς να αποτελεί σε καμία περίπτωση προσφορά, αποδοχή ή γνώμη δεσμευτική για την ΕΛΕΤΑΕΝ εκτός και αν το αντίθετο προβλέπεται ρητά σε ξεχωριστό έγγραφο που χορηγήθηκε από αρμοδίως εξουσιοδοτημένο πρόσωπο. Αυτό το μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στον προοριζόμενο παραλήπτη και μπορεί να περιέχει προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες. Η ΕΛΕΤΑΕΝ δεν θα αναλαμβάνει καμία ευθύνη ούτε θα εκτελεί εντολές που λαμβάνονται ή/και στέλνονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.        
DISCLAIMER: The content of the present communication, and its annexes, is for informational purposes only and does not in any case constitute a binding offer, acceptance or opinion for the HWEA unless so set forth in separate document subscribed by a representative of the association with sufficient faculties to do so. This message may contain private and confidential information and is directed exclusively to its addressee. HWEA will not assume any obligation, nor execute orders received or sent by electronic mail.
 
ELETAEN
ELETAEN
ELETAEN
ELETAEN
LinkedIn
ELETAEN

Copyright © 2019 ELETAEN, All rights reserved.
Λαμβάνετε αυτο το email γιατί έχετε εγγραφει στο mailing list της ΕΛΕΤΑΕΝ

Διαγραφή από την Mailing List.

Επικοινωνία: 
Τηλ.: 210 8081755
Email: info@eletaen.gr

Διεύθυνση: 
ΕΛΕΤΑΕΝ
Λεωφ. Κηφισίας 306, 2ος όροφος, (Σίδερα Χαλανδρίου)
Αθήνα, Χαλάνδρι 152 32
Ελλάδα


Σχόλια