Eπικαιρότητα



Date: Κυρ, 27 Δεκ 2020 στις 10:33 μ.μ.






Ευχές από τον Καθηγητή Γιώργο Πιπερόπουλο

Posted: 23 Dec 2020 10:30 AM PST

C:\Users\Georgios\Desktop\Καλα Χριστούγεννα.jpg
Ελπίζω να με συγχωρήσετε που χρησιμοποιώ στην ιδιόχειρη κάρτα μου μια δόση καλοπροαίρετου χιούμορ που τόσο μας έλειψε επί 10 μήνες καθώς εύχομαι σήμερα στο blog και στις φίλες/φίλους αναγνώστες του: 
 
Από "πάτο" καρδιάς (πιο κάτω ΔΕΝ πάει) Καλά Χριστούγεννα και είθε το Νέο Έτος 2021 να έχει ελαχιστότατα σχέση με το δραματικό 2020… 
 
Κλεισμένοι στα διαμερίσματά μας, με κλειστές όπως Πασχαλιάτικα τις Εκκλησίες μας εύχομαι φέτος η συμβολική γέννηση του Θεανθρώπου να μας φορτίσει με κουράγιο και να μας οπλίσει με ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ που χρειαζόμαστε εμείς οι Έλληνες και μαζί μας ολάκερη η Ανθρωπότητα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΓΑΠΗ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Posted: 23 Dec 2020 10:00 AM PST

Γράφει ο Δημήτρης Κ. Μπάκας
 
Γνωρίζουμε όλα σχεδόν που έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε. Φθάσαμε στο φεγγάρι.
Φτιάξαμε βόμβες που καταστρέφουν τον Πλανήτη μας ολόκληρο! Επικοινωνούμε άμεσα με όλους τους κατοίκους της Γης. Ξέρουμε ακόμη το πως δημιουργήθηκε η ζωή και επεμβαίνουμε μάλιστα σε αυτή. Αλλά δεν έχουμε ασχοληθεί, δεν γνωρίζουμε ούτε την αξία της και το χειρότερο δεν πιστεύουμε καν στην ανθρώπινη αγάπη, ούτε στη δύναμή της για επίτευξη κοινωνικής συνοχής. 
 
Γι' αυτό δεν την έχουμε εντάξει στις αρετές μας, εάν και έχει ταυτισθεί, ορθότατα, με το Θεό. 
Η Χριστιανική αγάπη είναι η αυθόρμητη και χαρισμένη δίχως κίνητρο, δίχως όφελος. Αυτό τη διαφοροποιεί σαφώς από τον έρωτα, που είναι πάντα άπληστος, εγωιστικός. Την διαφοροποιεί και από τη φιλία, που δεν είναι πάντα ιδιοτελής, αλλά ούτε εντελώς αυθόρμητη ή ελεύθερη. 
 
Ιεροί Πατέρες της Εκκλησίας, περισσότερο ρεαλιστές και ανθρώπινοι, μπόρεσαν να δείξουν πώς περνάμε από την αγάπη για τον εαυτό στην αγάπη για τον άλλο και στη συνέχεια από την ιδιοτελή αγάπη για τον άλλον στην ανιδιοτελή, στη φιλοστοργία και στην ευσπλαχνία. 
 
Για όσους δεν ακολουθούν τη θρησκευτική αγάπη, μία σημαντική ιδέα ανθρωπιάς, που,  ίσως, όλοι θα συμμερίζονταν είναι η αρχαιοελληνική φιλανθρωπία. Την όρισαν ως μια φυσική κλίση αγάπης προς τους ανθρώπους. Έναν κοινό τρόπο ύπαρξης που οδηγεί στην αγαθοεργία και στην ευμένεια απέναντί τους. Μιλάμε για μια διευρυμένη φιλία ανοιχτή σε όλη την Ανθρωπότητα. «Αγκαλιάζει όλη την οικουμένη»(Επίκουρος). 
 
Φως ιλαρό, γλυκό φως, που φωτίζει κάθε άνθρωπο, γνωστό , άγνωστο, κοντινό ή μακρινό, στο όνομα μιας ανθρωπότητας, μιας κοινής ζωής, μιας κοινής ανημποριάς. Πώς να μην αγαπάμε, έστω και λίγο, εκείνον που μας μοιάζει, που ζει όπως και εμείς, που υποφέρει όπως και εμείς, που θα πεθάνει όπως και εμείς; Όλοι μπροστά στη ζωή είμαστε αδέλφια, ακόμη και εάν έχουμε αντιθέσεις, ακόμη και εάν είμαστε εχθροί. Όλοι αδέλφια μπροστά στον θάνατο.
 
Μια αγάπη ως εάν αδελφοσύνη των θνητών!
Το «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν» είναι ανθρωπίνως δυνατό; Μάλλον όχι. Αλλά παραμένει ως οδοδείκτης. Μας δείχνει ότι δεν υπάρχει άλλος από το δρόμο της αγάπης. 
Φαίνεται αυτό σαν να «σκοτώνουμε» τον εαυτό μας! και όντως έτσι είναι. Τον στριμώχνουμε σε τέτοιο σημείο σαν να λέμε «ότι πρέπει να πεθάνει, όπως ένας σπόρος, για να απελευθερώσει την ενέργεια που εμπεριέχει», όπως διατύπωσε η Βέιλ. 
 
Θαρρούμε ότι η ελεήμων αγάπη είναι αρετή. Ακόμη και η φιλία είναι αρετή. Γιατί απαιτείται να αποκτήσουμε με τη θέλησή μας εσωτερική δύναμη, ώστε να τιθασεύσουμε τα κεντρομόλα, προς εαυτόν, ένστικτα, και να οδηγηθούμε πιο ομαλά πλησιέστερα στον στενότερο πνευματικό δεσμό των ανθρώπων. Δεν πρέπει, φυσικά, να αγνοείται ότι η ύπαρξή μας έχει αφετηρία την σωματική μας οντότητα με όλες τις απαιτήσεις για ζωή, όσο ταπεινές και εάν είναι αποτελούν στοιχεία επιβίωσης. Το πνεύμα δεν έχει τρόπο να εκφραστεί έξω από το σώμα. 
 
Η αγάπη στην ύπατη, χωρίς όρους, μορφή της υπερκαλύπτει όλες τις αρετές, αλλά δεν πραγματώνεται σχεδόν ποτέ και αυτός είναι ο λόγος που είναι οι αρετές απαραίτητες. 
Ο Πλάτωνας το είχε δει νωρίτερα ότι υπάρχει ένας ορίζοντας πέρα από τον έρωτα και τη φιλία. Μια περιοχή του πνεύματος, όπου τίποτε πια δεν λείπει και όπου τα πάντα αναδύουν ολβιότητα και χαρά. Αυτό ονόμασε Αγαθό και αργότερα ονομάστηκε Θεός, που δεν είναι τίποτε άλλο από την Αγάπη. Αγάπη στο μέτρο το ανθρώπινο, που βιώνουμε ή νιώθουμε, τουλάχιστο, στην απουσία της την αξία της και την αναγκαιότητα επιδίωξης. 
 
Η μεταρσιωμένη σε αρετή αγάπη οφείλουμε να καλλιεργούμε σε όλα τα πεδία της Παιδείας, γιατί συνιστά το αντιστήριγμα του εγωτισμού. Είναι η υπέρτατη αξία της ζωής. Η υπέρτατη αρετή ή μάλλον το αλφαβητάρι όλων των αρετών. Γιατί συνιστά ανάδυση από την αρμονική σύνθεσή τους. 
 
Ό,τι είναι το οξυγόνο για την υγεία του ανθρώπου είναι η Αγάπη για την ψυχική μας υγεία. 
 
Δημήτρης Κ. Μπάκας
Δεκέμβριος 2020 
 
Αντιστράτηγος εα  
Διπλωματούχος Πολ. Μηχ. EΜΠ  
Πτυχιούχος Νομικής ΕΚΠΑ  
MSc RCDS LONDON  
Επίτ, Πρόεδρος « ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΕ»

Project ID2020: Τι σχεδιάζεται για όσους αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο κατά COVID-19

Posted: 23 Dec 2020 09:00 AM PST

Η πανδημία και το εμβόλιο κατά του COVID-19 φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή ενός παγκόσμιου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας, το οποίο θα είναι στην ουσία ένα παγκόσμιο ψηφιακό αναγνωριστικό για την παρακολούθηση της κατάστασης εμβολιασμού για τον COVID.
 
Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο δηλώνουν τώρα πολύ ανοιχτά ότι εκείνοι που δεν θα κάνουν το εμβόλιο θα στερηθούν την πρόσβαση στην απασχόληση, σε διάφορες υπηρεσίες και στην κοινωνία στο σύνολό της.
 
Από συναυλίες έως αθλητικά παιχνίδια, "ομαδικές συγκεντρώσεις" γενικά, διεθνή ταξίδια, ακόμη και απεριόριστη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ως αρχή. 
 
Για να γίνει διάκριση των μη εμβολιασμένων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα είδος συστήματος το οποίο θα εξακριβώνει το ποιος έχει εμβολιαστεί και ποιος όχι.
 
Εδώ ένα παράδειγμα προτεινόμενου συστήματος υβριδικού χαρτιού και ψηφιακής ταυτότητας εμβολίου.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και διάφορες παγκόσμιες ΜΚΟ (μαντέψτε, ποίου...) προτείνουν ένα σύστημα αναγνώρισης για την παρακολούθηση της κατάστασης του εμβολιασμού.  
 
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους για περιστολή της ελευθερίας για διεθνή ταξίδια από μη εμβολιασμένα άτομα, το σύστημα ταυτότητας θα πρέπει να έχει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής. 
 
Όπως αναφέρει ο Κόκκινος Ουρανός το Project ID2020 φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, μια «συμμαχία ψηφιακής ταυτότητας» που επιδιώκει να πιστοποιήσει όλα τα συστήματα ψηφιακής ταυτότητας που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβατότητα μεταξύ των διεθνών συνόρων. 
 
Στα περισσότερα μέρη, ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός αυτός καθ' αυτός, αλλά θα είναι νόμιμο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εναντίον των μη εμβολιασμένων, όπως αυτές το θεωρούν κατάλληλο. 
 
Παρόμοια με το πόσα μέρη αρνούνται την εξυπηρέτηση σε πελάτες που δεν φορούν μάσκες, ακόμη και σε μέρη όπου δεν υπάρχει εντολή για μάσκα, πιθανότατα θα είναι νόμιμο για εργοδότες και επιχειρήσεις να αρνούνται αυθαίρετα την είσοδο σε οποιονδήποτε χωρίς την ταυτότητα απόδειξης εμβολιασμού. 
 
Είναι πιθανό οι επιχειρήσεις που αρνούνται την υπηρεσία ή/και την απασχόληση στους μη εμβολιασμένους να λάβουν ειδικά προνόμια από την κυβέρνηση με τη μορφή ασυλίας από εντολές για lockdown και χαλαρούς περιορισμούς στην λειτουργία τους και απαλλαγή από κανονισμούς, όπως υποχρεωτικές μάσκες, όρια στον αριθμό των πελατών στις εγκαταστάσεις και ενοχλητικά φράγματα από πλεξιγκλάς κ.λπ. 
 
Είναι επίσης πιθανό ένας από τους στόχους των ατελείωτων lockdown να είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να λειτουργούν μόνο μεγάλα εταιρικά καταστήματα και έτσι όλοι θα αρνούνται την είσοδο χωρίς απόδειξη ταυτότητας εμβολιασμού. 
 
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θέλει την παγκόσμια ταυτότητα να είναι αχώριστη από κάθε πτυχή της ζωής. Έχει δηλώσει ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί αυτή η ταυτότητα για οτιδήποτε στη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης στο διαδίκτυο και ακόμη και μεμονωμένων ιστότοπων. 
 
Εάν συμβεί αυτό, η ανωνυμία στο διαδίκτυο θα καταργηθεί πλήρως.  
 
Εάν κάποιος δημοσιεύσει τυχόν «λάθος σκέψη» στο διαδίκτυο, τότε πιθανώς μπορεί να τιμωρηθεί απλώς με το να σημειωθεί η ψηφιακή του ταυτότητα. 
 
Στη συνέχεια, δεν θα τους επιτρέπεται να περνούν σημεία ελέγχου όπου χρειάζεται να παρουσιάσουν την ταυτότητά τους, σημεία ελέγχου που πρόκειται να δημιουργηθούν σε όλη την κοινωνία αρχικά για να ελέγξουν την κατάσταση εμβολιασμού. 
 
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προωθεί επίσης την ιδέα ότι η ψηφιακή ταυτότητα μπορεί και να ενσωματωθεί στα ίδια μας τα σώματα και τα μέλη τους που προωθούν τον μετανθρωπισμό ισχυρίζονται επίσης ότι η τεχνολογία υπολογιστών και smartphone θα αρχίσει επίσης να συγχωνεύεται με το σώμα μας στο εγγύς μέλλον.  
 
Κυριολεκτικά θέλουν να μας «τσιπάρουν» σαν βοοειδή και θα πουλήσουν αυτή τη μετάβαση στις μάζες ως «ευκολία». 
 
Μια επερχόμενη «κυβερνο-πανδημία» θα ξεπεράσει τη ζημιά που έχει προκληθεί από την πανδημία COVID, σύμφωνα με το WEF 
 
Υπάρχει και κάτι άλλο που συμβαίνει επίσης: Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ασχολείται επίσης με το "Great Reset", την «Μεγάλη Επανεκκίνηση» που φαίνεται να περιλαμβάνει την κατάργηση των παλαιών οικονομικών και τραπεζικών συστημάτων ολόκληρου του πλανήτη και τη δημιουργία νέων παγκόσμιων συγκεντρωτικών συστημάτων διαφόρων ειδών. 
 
Οι ίδιοι άνθρωποι προειδοποιούν επίσης τώρα για μια επικείμενη "cyber pandemic", «πανδημία στον κυβερνοχώρο», που λένε ότι θα είναι σε μέγεθος χειρότερη από την πανδημία COVID. Έχουν «προβλέψει» ότι οι τράπεζες, η υγειονομική περίθαλψη και το σύστημα εφοδιασμού τροφίμων, μεταξύ άλλων, θα παραλυθούν από αδιάκοπες κυβερνοεπιθέσεις 
 
Πιστεύω ότι στόχος τους είναι να καταστρέψουν την παλιά μας ψηφιακή υποδομή με εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, στη συνέχεια να παρουσιαστούν σαν σωτήρες, προσφέροντάς μας έναν νέο τύπο τεχνολογίας για τη διαχείριση των συστημάτων μας. Η νέα τεχνολογία θα βασίζεται σε τεχνολογία blockchain και cryptocurrency και θα είναι πλήρως υπό τον έλεγχό τους. 
 
Θα διαγράψουν το παλιό τραπεζικό σύστημα και ίσως όλο τον πλούτο μας (επιτυγχάνοντας έτσι το "Great Reset") με αδιάκοπες κυβερνοεπιθέσεις και, στη συνέχεια, θα εισαγάγουν cryptocurrency (κρυπτονόμισμα) χωρίς μετρητά.  
 
Ήδη, προφανώς κατά τύχη, τα κρυπτονομίσματα έχουν εκτιναχθεί ως αξίες σε απίστευτα ύψη, χωρίς να υπάρχει καμία εμφανής δικαιολογία, όπως σημειώνει και το Bloomberg, 
Η Τράπεζα του Καναδά νωρίτερα αυτό το έτος ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ένα ψηφιακό νόμισμα "ως συνεχή ανάγκη".  
 
Τι άλλο θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει "συνεχής" εκτός από το απαραίτητο ψηφιακό νόμισμα σε περίπτωση καταστροφικής αποτυχίας του παλαιού τραπεζικού συστήματος; 
 
Η Τράπεζα του Καναδά δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι το κεντρικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να υιοθετήσει ψηφιακά νομίσματα το συντομότερο δυνατό. 
 
Για να έχουν λογαριασμό για να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο ψηφιακό νόμισμα, θα χρειαστούν οι πολίτες νέα ψηφιακή ταυτότητα. 
 
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ψηφιακά συστήματα αναγνώρισης εμβολίων που προτείνονται επί του παρόντος περιλαμβάνουν τη χρήση smartphone για την εμφάνιση ή τον προσδιορισμό της απόδειξης εμβολιασμού. 
 
Αυτό είναι ουσιαστικά ένα σχέδιο για ένα παγκόσμιο πλέγμα ελέγχου ελεγχόμενων πολιτών στο οποίο κάθε διαφωνία θα μπορεί να εξουδετερώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.  
 
Τυχόν «αντιφρονούντες» που θα εντοπίζονται θα σημειώνεται η ταυτότητά τους στο σύστημα και, στη συνέχεια, δεν θα μπορούν πλέον να εργαστούν, να αγοράσουν ή να πουλήσουν ή ακόμη και να κυκλοφορήσουν έξω.
 
Το ερώτημα είναι πώς και αν θα αντιδράσουν οι κοινωνίες σε αυτό που έρχεται... 
 

Για την Πατρίδα

Posted: 23 Dec 2020 08:00 AM PST

Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουν οι νεοέλληνες της τηλεόρασης και της ψευτοδημοκρατίας ότι η ελευθερία και η Πατρίδα μας χάθηκε, τόσο πιο γρήγορα θα υπάρξει η ελπίδα να ξεκινήσουν την αντίσταση.
 
Η αντίχριστη τάξη πραγμάτων κατάφερε μέσα από τους ελληνόφωνους σύγχρονους εφιάλτες και τα σατανοκάναλα να μας αλώσει Πνευματικά διασαλεύοντας την ψυχή των Ελλήνων.
Πνευματικά μας άλωσαν, Πνευματικά θα απελευθερωθούμε. Αυτή η μάχη είναι Πνευματική και μόνο Πνευματικά μπορεί να κερδηθεί... και θα κερδηθεί.
 
Δεν έχει σημασία αν είμαστε πολλοί ή λίγοι για να κερδίσουμε έναν Πνευματικό πόλεμο. Τα σύνορα των χωρών τα φτιάχνουνε άνθρωποι, τα Πνευματικά σύνορα τα φτιάχνει ο Θεός. Πρέπει να καταλάβουμε και ως εκ τούτου να μην απογοητευόμαστε ότι άλλο είναι το έλληνας πολίτης και άλλο το Έλληνας. 
Πολίτες του ελληνικού κρατιδίου μπορεί να υπάρξουν πολλοί, Έλληνες όμως λίγοι.  
 
Η προσευχή για την Πατρίδα είναι η πυρηνική δύναμη του Γένους μας. 
Η προσευχή μέσα από τα λόγια των Αγίων μας είναι σαν ένα ισχυρό τηλεφωνικό καλώδιο που ενώνει την Γη με τον Ουρανό.
Οι προσευχές μέσα από τα λόγια των Αγίων δεν είναι μαγικά λόγια. Είναι επικοινωνία με τον τρόπο σκέψης των Αγίων. 
 
Τα λόγια στον Ψαλμό 43 παρακάτω είναι για εμάς. Χρησιμοποιήστε το Ψαλτήρι στην προσευχή σας. Πάρτε την δύναμη στα χέρια σας και συμβάλετε στην Επ-Ανάσταση του Γένους και της Πατρίδας. 
 
 
Ψαλμός 43  
 
ΘΕΕ, ακούσαμε με τα αυτιά μας, μας το διηγήθηκαν οι πατέρες μας το έργο που έπραξες στις ημέρες τους, σε ημέρες αρχαίες. 
 
2 Εσύ, με το χέρι σου έδιωξες έθνη, και φύτεψες αυτούς· κατέθλιψες λαούς, και τους έδιωξες. 
3 Επειδή, δεν κληρονόμησαν τη γη με τη ρομφαία τους, και δεν τους έσωσε ο βραχίονάς τους· αλλά, το δεξί σου χέρι, και ο βραχίονάς σου, και το φως τού προσώπου σου· επειδή, ευαρεστήθηκες σ' αυτούς. 
4 Εσύ είσαι ο βασιλιάς μου, Θεέ, αυτός που καθορίζεις τις σωτηρίες τού Ιακώβ. 
5 Με σένα θα καταβάλουμε τους εχθρούς μας· με το όνομά σου θα καταπατήσουμε εκείνους που επαναστατούν εναντίον μας. 
6 Επειδή, δεν θα ελπίσω στο τόξο μου ούτε η ρομφαία μου θα με σώσει. 
7 Δεδομένου ότι, εσύ μας έσωσες από τους εχθρούς μας, και ντρόπιασες εκείνους που μας μισούν. 
8 Θα καυχώμαστε στον Θεό όλη την ημέρα, και θα υμνούμε το όνομά σου στον αιώνα. (Διάψαλμα). 
9 Όμως, μας απέβαλες και μας ντρόπιασες, και δεν βγαίνεις πλέον μαζί με τα στρατεύματά μας. 
10 Μπροστά στον εχθρό, μας έκανες να στρέψουμε προς τα πίσω· και εκείνοι που μας μισούν, διαρπάζουν τα πράγματά μας για τον εαυτό τους. 
11 Μας παρέδωσες σαν πρόβατα για φαγητό, και μας διασκόρπισες στα έθνη. 
12 Πούλησες τον λαό σου χωρίς τιμή, και από την πώλησή τους δεν αύξησες τον πλούτο σου. 
13 Μας έκανες όνειδος στους γείτονές μας, περίγελο και χλευασμό στους γύρω μας.
14 Μας έκανες παροιμία ανάμεσα στα έθνη, κούνημα κεφαλιού ανάμεσα στους λαούς. 
15 Όλη την ημέρα η ντροπή μου είναι μπροστά μου, και η αισχύνη τού προσώπου μου με σκέπασε·  
16 εξαιτίας τής φωνής εκείνου που ονειδίζει και βρίζει· εξαιτίας τού εχθρού και του εκδικητή.
17 Όλα αυτά ήρθαν επάνω μας· όμως, δεν σε λησμονήσαμε, και δεν αθετήσαμε τη διαθήκη σου· 
18 η καρδιά μας δεν στράφηκε προς τα πίσω ούτε τα βήματά μας ξέκλιναν από τον δρόμο σου· 
19 αν και μας σύντριψες στον τόπο των δρακόντων, και μας περισκέπασες με τη σκιά τού θανάτου. 
20 Αν λησμονούσαμε το όνομα του Θεού μας, και απλώναμε τα χέρια μας σε ξένον θεό, 
21 ο Θεός δεν θα το εξέταζε; Μια και αυτός ξέρει τα κρύφια της καρδιάς. 
22 Επειδή, εξαιτίας σου θανατωνόμαστε όλη την ημέρα· λογαριαστήκαμε σαν πρόβατα σφαγής. 
23 Σήκω επάνω, γιατί κοιμάσαι, Κύριε; Σήκω επάνω, μη μας αποβάλεις για πάντα. 
24 Γιατί κρύβεις το πρόσωπό σου; Ξεχνάς την ταλαιπωρία μας και την καταδυνάστευσή μας; 
25 Επειδή, η ψυχή μας ταπεινώθηκε μέχρι το χώμα· η κοιλιά μας κόλλησε στη γη. 
26 Σήκω επάνω σε βοήθειά μας, και λύτρωσέ μας χάρη τού ελέους σου.
 

ΕΛ.ΤΑ: 33 αυτοκόλλητα γραμματόσημα σε μία εβδομάδα

Posted: 23 Dec 2020 07:00 AM PST

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης
 
Λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς τα ΕΛ.ΤΑ μας επιφύλαξαν την έκπληξη.
 
Πιο συγκεκριμένα:  
 
16 Δεκεμβρίου 2020 Ένα γραμματόσημο ονομαστικής αξίας ενός ευρώ. Η παράσταση: Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίδει την μάχη κατά της πανδημίας. Επιγραφή «Σας ευχαριστούμε, σας στηρίζουμε». Η σχεδίαση και η προσαρμογή έγινε από την Ανθούλα Λύγκα. Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια των 10 γραμματοσήμων. Κυκλοφόρησαν 12500 γραμματόσημα, ήτοι 1250 τευχίδια. Διατίθεται μόνο σε πλήρη τευχίδια. Ετοιμάστηκαν και 500 φάκελοι 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Για αυτά και για όλα τα στην συνέχεια αναφερόμενα, τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν θέσει ως όριο πώλησης μέχρι 2 τευχίδια κατ' άτομο. 
 

17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση δυο γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Αναμνηστική έκδοση της 25ετίας από την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τις ανωτέρω παραστάσεις. Η σχεδίαση και η προσαρμογή έγινε από την Θεανώ Βενιέρη, όπως και στις ακόλουθες επτά. Τυπώθηκαν σε αυτοκόλλητα τευχίδια των 10 γραμματοσήμων, ήτοι 5 σειρές σε κάθε τευχίδιο (σε κάθετη διάταξη). Ποσότητα: 12500 σειρές (2500 τευχίδια) Διατίθενται μόνο σε πλήρη τευχίδια. Το πρώτο γραμματόσημο της έκδοσης εκδόθηκε σε 17500 επιπλέον γραμματόσημα. Δύο γραμματόσημα σε κάθε τευχίδιο των ακόλουθων επτά εκδόσεων. (2 Χ 7 Χ 1250).
 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ). Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια 10 γραμματοσήμων, ήτοι 2 τετράδες ΕΚΑΒ συν 2 γραμματόσημα Ν.1 Πολιτικής Προστασίας. 2500 σειρές, 1250 τευχίδια με τα ανωτέρω. 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ). Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια 10 γραμματόσημων, ήτοι 2 τετράδες ΕΛ.ΑΣ. συν 2 γραμματόσημα πολιτικής προστασίας Ν.1. Ποσότητα: 2500 σειρές, 1250 τευχίδια. 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Πυροσβεστικό Σώμα. Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια 10 γραμματόσημων, ήτοι 2 τετράδες Πυροσβεστικού Σώματος συν 2 γραμματόσημα πολιτικής προστασίας Ν.1. Ποσότητα: 2500 σειρές, 1250 τευχίδια.
 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια 10 γραμματοσήμων, ήτοι 2 τετράδες Λιμενικού συν 2 γραμματόσημα πολιτικής προστασίας Ν.1. Ποσότητα: 2500 σειρές, 1250 τευχίδια. 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης Γ.Ε.Ε.Θ.Α. – Ελληνικός Στρατός. Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια των 10 γραμματοσήμων, ήτοι 2 τετράδες Ελληνικού Στρατού συν 2 γραμματόσημα πολιτικής προστασίας Ν.1. Ποσότητα: 2500σειρές, 1250 τευχίδια.
 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Γ.Ε.Ε.Θ.Α. – Πολεμική Αεροπορία. Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια των 10 γραμματοσήμων, ήτοι 2 τετράδες Πολεμικής Αεροπορίας συν 2 γραμματόσημα πολιτικής προστασίας Ν.1. Ποσότητα: 2500σειρές, 1250 τευχίδια. 
 
17 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση τεσσάρων γραμματοσήμων ονομαστικής αξίας ενός ευρώ έκαστο. Θέμα: Γ.Ε.Ε.Θ.Α. – Πολεμικό Ναυτικό. Τυπώθηκε σε αυτοκόλλητα τευχίδια των 10 γραμματοσήμων, ήτοι 2 τετράδες Πολεμικού Ναυτικού συν 2 γραμματόσημα πολιτικής προστασίας Ν.1. Ποσότητα: 2500 σειρές, 1250 τευχίδια.  
 
22 Δεκεμβρίου 2020 Έκδοση δύο γραμματοσήμων, αναμνηστικών της 25ετίας από την ίδρυση του «Χαμόγελου του Παιδιού». Τυπώθηκαν εναλλασσόμενα σε αυτοκόλλητα τευχίδια 5 σειρών, 10 γραμματοσήμων. Όπως όλα τα ανωτέρω διατίθενται μόνο σε πλήρη τευχίδια. Τα σχέδια και η προσαρμογή έγινε από την Μαρίνα Λασηθιωτάκη. Ετοιμάστηκαν επίσης φάκελοι 1ης ημέρας κυκλοφορίας σε ποσότητα 500 φακέλων. Κυκλοφόρησαν 6250 σειρές σε 1250 τευχίδια.  
 
Για όλα τα ανωτέρω παρατηρούμε τα εξής:  
 
Οι ανωτέρω εκδόσεις κοινοποιήθηκαν με μία ανακοίνωση, σε μερικά αναφέρεται ως «ειδική εγκύκλιος» χωρίς έκδοση του καθιερωμένου προσπέκτους.  
 
Η κάθε ανακοίνωση ή εγκύκλιος αρχίζει με τον ίδιο τρόπο:  
«Σας πληροφορούμε ότι τα ΕΛ.ΤΑ…. …κυκλοφορούν Ειδική Αναμνηστική Σφραγίδα». Δηλαδή η έκδοση γραμματοσήμων, μείζον και κυρίαρχο θέμα, θάβεται κάτω από την σφράγιση με μία αναμνηστική σφραγίδα.  
 
Συνεχίζει πιο κάτω «Παράλληλα θα κυκλοφορήσουν τα ακόλουθα προϊόντα: Τευχίδιο Αυτοκόλλητων Προσωπικών Γραμματοσήμων».  
 
Το γραμματόσημο είναι αξιόγραφο και όχι προϊόν. Φέρει ονομαστική αξία και όλα τα στοιχεία κάθε αξιογράφου. Είναι το ταχυδρομικό τέλος των ταχυδρομούμενων αντικειμένων.  
 
Είτε το γραμματόσημο εκδοθεί σε φύλλα 25 τεμαχίων, είτε σε φυλλαράκια, είτε σε τευχίδια 10 γραμματοσήμων, τίποτα δεν αλλάζει. Παραμένει γραμματόσημο, παραμένει αξιόγραφο. 
 
Για αυτόν τον λόγο δεν υπάγεται σε ΦΠΑ όπως υπάγονται όλα τα προϊόντα.  
Ακόμα δεν είναι «προσωπικά γραμματόσημα» τα οποία ήλθαν στην Ελλάδα το 2002 μαζί με την τεχνογνωσία της Αυστραλίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.  
 
Τότε τυπώθηκαν κάποια γραμματόσημα σε φύλλα Α4 με λευκό χώρο της παράπλευρης βινιέτας για την εκτύπωση κάποιας φωτογραφίας ή λογότυπου που οι πελάτες των ΕΛ.ΤΑ. ζητούσαν. Τα ΕΛ.ΤΑ. τύπωναν και τυπώνουν με μία ψηφιακή μηχανή εκτύπωσης στην λευκή βινιέτα ότι ο πελάτης ζητούσε και για αυτή την υπηρεσία τα ΕΛ.ΤΑ. εισέπρατταν ή εισπράττουν περί το διπλάσιο της ονομαστικής αξίας. Είναι κατανοητό πως αυτές οι εκδόσεις είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Πωλούνται στην ονομαστική αξία, δεν έχουν παράπλευρη βινιέτα και είναι κανονικό τέλος που μαζί ή χωρίς άλλα γραμματόσημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταχυδρόμηση επιστολών, καρτών κλπ.  
 
Εξ άλλου οι διεθνείς κατάλογοι γραμματοσήμων τα συμπεριλαμβάνουν στα κανονικά γραμματόσημα της Ελλάδας.  
 
Η Ελλάδα, είναι μία χώρα μέλος της Ε.Ε. της οποίας τα γραμματόσημα, λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, των μνημείων κλπ, βρίσκονται σε ιδιαίτερη ζήτηση από τους φιλοτελιστές στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.  
 
Οι πολύ μικρές ποσότητες αφήνουν υποψίες κερδοσκοπικών παιχνιδιών, απογοητεύουν τους ανά τον κόσμο φιλοτελιστές και τους απωθούν από την συλλογή ελληνικών γραμματοσήμων.
 
Είναι διεθνώς παραδεκτό πως δεν μπορεί μία χώρα να εκδίδει εκατοντάδες διαφορετικά γραμματόσημα ετησίως χωρίς να υπάρχει τέτοια ταχυδρομική ανάγκη με σκοπό την κερδοσκοπία σε βάρος των συλλεκτών.  
 
Τέτοιες πρακτικές έχουν καταδικαστεί διεθνώς ως κερδοσκοπικές και καταχρηστικές. Φέρουν στους καταλόγους μαύρη κηλίδα (black blot issues).  
 
Στην Ευρώπη άλλες χώρες βέβαια δεν καταφεύγουν σε τέτοιες εκδόσεις γιατί θεωρούνται ανέντιμες και κάτι που δεν αρμόζει σε σοβαρές χώρες. Και μην αναφερθεί κανείς στην Γαλλία. Είναι κάτι πολύ διαφορετικό εκεί και σίγουρα είναι μέσα στα όρια της νομιμότητας. Οι καταχρηστικές εκδόσεις είναι κατά κανόνα εκδόσεις φτωχών τριτοκοσμικών χωρών. Σε αυτές τις χώρες η άγνοια του θέματος από τους αρμοδίους, ή ίσως και η διαφθορά δημιουργεί υπογραφές καταχρηστικών συμβάσεων. Έτσι αρχίζει ένα όργιο κερδοσκοπικών εκδόσεων. Για παράδειγμα τα ταχυδρομεία της Γουινέας Μπισάου εκδίδουν 360 σειρές γραμματοσήμων ετησίως με ελάχιστες ταχυδρομικές ανάγκες. Αυτό έχει καταδικαστεί διεθνώς και κανένας φιλοτελιστής δεν θέλει να πιάσει στα χέρια του γραμματόσημα αυτής της χώρας.  
 
Τα ταχυδρομεία κάθε χώρας και τα γραμματόσημα που εκδίδει αποτυπώνουν την πορεία της χώρας στον χρόνο. Τους πόθους, τα επιτεύγματα, τις ομορφιές της. Είναι τραγικό να βλέπει κάποιος κάποιες ταχυδρομικές υπηρεσίες να «εκπορνεύονται» για κάποια ελάχιστα αργύρια.  
 
Η χώρα μας με την πολιτιστική της κληρονομιά, το πλήθος των μνημείων, του φυσικού πλούτου και των μορφών του πνεύματος, θα μπορούσε να είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην προτίμηση των συλλεκτών. Όμως αυτό προϋποθέτει δουλειά και κυρίως γνώση. Δυστυχώς φιλοτελικά τουλάχιστον τα Ελληνικά Ταχυδρομεία μοιάζουν με καράβι χωρίς καπετάνιο.
 

Οι εννιά μολυσμένες πληγές του Ερντογάν

Posted: 23 Dec 2020 06:00 AM PST

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης 
 
Καθώς πολλές και σημαντικές ενδείξεις οδηγούν πλέον στο συμπέρασμα πως η εποχή Ερντογάν στην Τουρκία έχει αρχίσει την κάθοδο προς την συντριβή, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τις ήδη μολυσμένες πληγές που έχει ανοίξει ο συνασπισμός ισλαμιστών και φασιστών εκθέτοντας την Τουρκία σε πρωτόγνωρους, εδώ και εβδομήντα ολόκληρα χρόνια, κινδύνους:
 
1. ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ  
 
Το «μέτωπο» αυτό αριθμεί ολόκληρες δεκαετίες – αν όχι αιώνες. Απλά την εποχή των ισλαμοφασιστών της Τουρκίας οξύνθηκε επικίνδυνα με τον απροκάλυπτο υβριδικό πόλεμο που κήρυξε τον Νοέμβριο του 2019 η Τουρκία με σειρά προκλητικών ενεργειών: (α) υπέγραψε«μνημόνιο συνεργασίας»με τον «υπάλληλο» της στην διοίκηση της Τρίπολης Λιβύης σε μια απόπειρα πειρατείας ενεργειακού πλούτου άλλων χωρών, (β) επιχείρησε εισβολή άτακτων βασιβουζούκων μεταμφιεσμένων σε «πρόσφυγες» στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020,(γ) επιχείρησε (και επιχειρεί ακόμα) ανάλογη εισβολή σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου με χιλιάδες Σομαλούς που μεταφέρθηκαν στην Σμύρνη από τα βάθη της Αφρικής, (δ) μετέτρεψε χριστιανικούς ναούς – μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τεμένη, (ε)μετέτρεψε τις περιοδικές παραβιάσεις του εναέριου ή θαλάσσιου χώρου Ελλάδος και Κύπρου σε καθημερινές,(ζ) μετέτρεψε αυθαίρετα την Αμμόχωστο σε «τρόπαιο» και υιοθέτησε πολιτικές«ενσωμάτωσης» των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το ψευδοκράτος ανδρείκελων που εγκατέστησε με την βία στην κατεχόμενη Κύπρο κ.α. Οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις του τουρκικού καθεστώτος σε ένα ευρύ φάσμα νέων, μονομερών απαιτήσεων που συνεχώς «ανακαλύπτουν» οι παντουρκιστές, οι ισλαμιστές και οι φασίστες της Άγκυρας, επιχειρείται να επιβληθούν με θορυβώδη παραπληροφόρηση, λεκτικό «εκφοβισμό» υπόκοσμου και απειλή χρήσης βίας ενάντια σε κάθε έννοια κανόνων καλής γειτονίας, συμμαχικών υποχρεώσεων και καθολικά αποδεκτών κανόνων του διεθνούς δικαίου.  
 
2. ΣΥΡΙΑ  
 
Οι επικίνδυνοι σοβινιστές της Άγκυρας, μόλις μερικές εβδομάδες μετά το (δήθεν) πραξικόπημα του 2016, ξεκίνησαν τις διάφορες εισβολές στην Συρία – όλες με την «συμφωνία» Ρωσίας και Αμερικής, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Η πρώτη εισβολή ξεκίνησε με την παρδαλή ονομασία «Ασπίδα του Ευφράτη» στην Βορειοδυτική Συρία στις 24 Αυγούστου 2016 και ακολούθησαν η εισβολή στο Αφρίνστις 21 Ιανουαρίου 2018 και στην Βόρεια Συρία στις 9 Οκτωβρίου 2019 με τις ειρωνικές ονομασίες «Κλάδος Ελαίας» και «Πηγή Ειρήνης» αντίστοιχα, με αποκλειστικό στόχο τους Κουρδικούς πληθυσμούς της Συρίας. Πρακτικά ο βάλτος της Συρίας έχει αποδειχτεί πολύ αιματηρός για τον τουρκικό στρατό που υφίσταται τα πάνδεινα από το 2016 με συνεχή σαμποτάζ, καταδρομικές επιθέσεις, στρατιωτικές παρενοχλήσεις τόσο από τους Κούρδους πολιτοφύλακες όσο και από τον τακτικό Συριακό στρατό. Η ανθρώπινη, στρατιωτική και οικονομική αιμορραγία της Τουρκίας η οποία δεν ανακοινώνεται επισήμως ποτέ, έχει μετατρέψει την Συρία σε μια επικίνδυνα μολυσμένη πληγή για την Τουρκία. 
 
3. ΛΙΒΥΗ  
 
Η ανάμειξη της Τουρκίας στην εμπόλεμη Λιβύη με χιλιάδες μισθοφόρους, στρατιωτικούς συμβούλους και πλούσιο πολεμικό υλικό στοχεύει στην «ισχυροποίηση» του «μνημονίου – φάρσα» που υπέγραψε η Τουρκία με τον υπάλληλο της Αλ Σάρατζ στην διοίκηση της Τρίπολης, για την «νομιμοφανή» πειρατεία φυσικών πόρων άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Το «μέτωπο» αυτό έχει στοιχίσει στην Τουρκία πανάκριβα χωρίς όμως την στρατηγικής σημασίας κατάληψη του λιμένα της Σύρτης που θα της έδινε πρόσβαση στα πετρέλαια της Λιβύης. Οι (άγνωστες) ανθρώπινες απώλειες και οι μεγάλες καταστροφές πολύτιμου πολεμικού υλικού από την επίθεση αεροπλάνων «άγνωστης ταυτότητας» στην τουρκική βάση Αλ Βατίγια της Λιβύης το βράδυ της 5ης Ιουλίου 2020, προκάλεσαν ισχυρό σοκ στην υπεροψία των ισλαμοφασιστών της Τουρκίας, από το οποίο δεν έχουν συνέλθει ακόμα. Η έντονη κριτική που ασκείται στην Τουρκική ανάμειξη στην Λιβύη περιλαμβάνει τεράστιο κατάλογο οργανισμών και χωρών (Ο.Η.Ε, Ε. Ένωση, Αραβικός Σύνδεσμος, Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελλάδα, Κύπρος κ.ο.κ.) – ακόμα και την αντιπολίτευση των παντουρκιστών μέσα στην Τουρκία. Το «μέτωπο» της Λιβύης εξελίσσεται σε μια ακόμα μολυσμένη πληγή για την Τουρκία με συνεχή, άσκοπη θυσία ανθρώπων και στρατιωτικού εξοπλισμού στον βωμό της μεγαλομανίας του Ρ.Τ. Ερντογάν.
 
4. ΙΡΑΚ και Ιρακινό (Νότιο) ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ  
 
Το Ιράκ και (Ιρακινό) Νότιο Κουρδιστάν (ομοσπονδιακά αναγνωρισμένη, ημιαυτόνομη περιοχή του Ιράκ) αποτελούν διαρκή στόχο τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων με εισβολές και αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κουρδικών δυνάμεων ή με χρηματισμό και εξαγορά μελών της οικογένειας Μπαρζανί που ελέγχει πολιτικά την περιοχή. Οι έντονες και συνεχείς διαμαρτυρίες της Βαγδάτης σε υψηλούς τόνους για «επικίνδυνη παραβίαση της Ιρακινής κυριαρχίας», αγνοούνται επιδεικτικά από την Ερντογανική Τουρκία που δρα στην περιοχή σαν καουμπόι της αμερικανικής Άγριας Δύσης του 17ου και του 18ου αιώνα. 
 
Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά επιδεικνύει και σε δύο ακόμα από τις τρείς υπόλοιπες περιοχές του Μεγάλου Κουρδιστάν: Το Βόρειο Κουρδιστάν που σήμερα καλύπτεται από τις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας όπου μαίνεται, εδώ και δεκαετίες, ο άνισος πόλεμος άμαχων Κούρδων με τον πάνοπλο τουρκικό στρατό και το Δυτικό Κουρδιστάν (Rojava, διοίκηση βόρειας και ανατολικής Συρίας) όπου η εισβολή του 2018 δημιούργησε μια νέα, μολυσμένη εστία για την Τουρκία. Το αντίστοιχο «έργο» στο Ανατολικό Κουρδιστάν (περιοχές της βορειοδυτικής Περσίας) έχουν αναλάβει οι «φρουροί της επανάστασης»του Ιράν.Πέρα όμως από όλα αυτά, υπάρχουν διαρκώς καταγγελίες πως η Τουρκία εγκαθιστά στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ(που συχνά δέχονται επιθέσεις και σαμποτάζ) με στόχο όχι μόνο τους Κουρδικούς πληθυσμούς αλλά και τις πλούσιες πετρελαιοπηγές του Ιράκ.  
 
5. ΑΙΓΥΠΤΟΣ  
 
Η Αίγυπτος αποτελεί ένα ακόμα «μέτωπο» για τους ισλαμοφασίστες της Τουρκίας. Η Αίγυπτος απαιτεί μια «ζώνη ασφαλείας» μέσα στην Λιβύη (η οποία συμπωματικά περιλαμβάνει τον πετρελαϊκό πλούτο της Λιβύης), με την ίδια ακριβώς λογική της τουρκικής απαίτησης για «ζώνη ασφαλείας» μέσα στην Συρία, με την οποία η Τουρκία «δικαιολογεί» τις εισβολές της στην Συρία. Η Τουρκία βέβαια, πιστή στην ακόρεστη πλεονεξία των νέο-οθωμανικών της φαντασιώσεων εφαρμόζει την παροιμία «Και τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου» κατηγορώντας την Αίγυπτο για «παράνομες απαιτήσεις» επί της Λιβύης! Η συντονισμένη όμως κινητοποίηση της Αιγύπτου με την υποστήριξη ισχυρών χωρών, σε συνδυασμό με την συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην οποία κατέληξαν Ελλάδα και Αίγυπτος στις 6 Αυγούστου 2020, έχει βάλει φραγμό στις «πρωτοβουλίες» των ξένων εισβολέων στην Λιβύη. Η τουρκική υποστήριξη όλων των «εξεγέρσεων» της Αραβικής Άνοιξης και η απροκάλυπτη στήριξη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» μέσα στην Αίγυπτο (στην οποία θεωρούνται τρομοκράτες), έχει μετατρέψει τις σχέσεις των δύο χωρών σε μια ακόμα μολυσμένη εστία για το τουρκικό καθεστώς, με πάρα πολλές «παρενέργειες».  
 
6. ΡΩΣΙΑ και ΑΡΜΕΝΙΑ – ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ – ΑΡΤΣΑΧ  
 
Το «μέτωπο» της Τουρκίας με την Ρωσία υπάρχει ήδη από την σημαντική αντίθεση συμφερόντων σε διάφορα σημεία του κόσμου (Συρία, Λιβύη, Καύκασος κ.α). Στο ΝαγκόρνοΚαραμπάχ απλά συνέπεσαν, για διάφορους λόγους της κάθε πλευράς. Το αποτέλεσμα ήταν (ύστερα από πολεμικές επιχειρήσεις έξη εβδομάδων και «κέρδη» επτά περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ για το Αζερμπαιτζάν), η Μόσχα να επιβάλλει μια συμφωνία η οποία είναι σχεδόν παρόμοια με τον συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί μια δεκαετία νωρίτερα μεταξύ των εμπλεκομένων με διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα. Με την συμφωνία που εξασφάλισε η Μόσχα, εγκαταστάθηκαν 2.000 Ρώσοι κυανόκρανοι, μαζί με τον αναγκαίο εξοπλισμό, οι οποίοι θα φροντίσουν να εξασφαλίζουν ότι το Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) θα έχει μια προστατευόμενη από τη Ρωσία οδική σύνδεση με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μια προστατευόμενη από τη Ρωσία επικοινωνιακή και οδική σύνδεση με τον θύλακα στο Ναχτσιβάν. 
 
Η επίσημη Ρωσική στρατιωτική παρουσία τόσο σε Αρμενία όσο και σε Αζερμπαιτζάν επισημοποιήθηκε όπως και η εξάρτηση και των δύο χωρών από την Ρωσία. Τα «κέρδη» της Τουρκίας αποτελούν η προπαγανδιστική εκστρατεία γιγαντιαίων διαστάσεων για «θρίαμβο» στον Καύκασο, η αύξηση των τουρκικών εξαγωγών πολεμικού εξοπλισμού προς το Αζερμπαιτζάν κατά 600% και η άχρηστη πρακτικά αλλά πολύτιμη επικοινωνιακά, εγκατάσταση Ρωσο-τουρκικού κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, μακριά από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από το οποίο Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί θα παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός με τεχνικά μέσα.  
 
7. ΙΣΡΑΗΛ  
 
Το κράτος του Ισραήλ αποτελεί επίσημο στόχο των παντουρκιστών* της Άγκυρας από τον Ιανουάριο του 2009 όταν ο Ρ.Τ. Ερντογάν, από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, εξαπέλυσε μια προσβλητική και εμπρηστική επίθεση εναντίον του Ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες. Οι φανατικοί ισλαμιστές της Τουρκίας θεωρούν το Ισραήλ «Κράτος απαρτχάιντ» και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως «έχει παλαιστινιακό αίμα στα χέρια του».Τον Σεπτέμβριο του 2020 όταν υπεγράφη το καταστατικό του East MedGas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF), ενός μεγάλου οργανισμού με έδρα την Αίγυπτο και επτά ιδρυτικά μέλη (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη)- πρόσφατα προστέθηκε ένας παρατηρητής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα),η Τουρκία αποκάλεσε αμέσως το μεγάλο αυτό εγχείρημα «Συμφωνία του διαβόλου». 
 
Ο δικαιολογημένος αποκλεισμός της Τουρκίας από το φόρουμ EMGF, με την ενεργό και αποφασιστική υποστήριξη του Ισραήλ, κάνει έξαλλο τον Ρ. Τ. Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει μια διαρκή, θορυβώδη και προπαγανδιστική παράσταση «υποστήριξης» των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ. Ξαφνικά όμως, σαν να είδε κάποιο όραμα με πρωταγωνιστή τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή, διακήρυξε (Σεπτέμβριος 2020) πως «αντί Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να διαφωνούν για το ποιος κατέχει την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ, πρέπει και οι δύο να θυμούνται ότι ανήκει πραγματικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία!». Τέλος σύμφωνα με την τελευταία, οβιδιακή μεταμόρφωση του παρανοϊκού δικτάτορα** της Άγκυρας, το Ισραήλ καλείται να συνάψει συμφωνία ΑΟΖ με την Τουρκία, διαγράφοντας όλες ανεξαιρέτως τις συμφωνίες που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα!  
 
8. ΓΑΛΛΙΑ  
 
Οι «λογαριασμοί» Γαλλίας και παντουρκιστών έχουν πλούσιο ιστορικό το οποίο απλώνεται από την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων μέχρι το πρόσφατο (3 Δεκεμβρίου 2020) ψήφισμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με το οποίο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητου κράτους- με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία (188 ψήφους υπέρ και 3 κατά), μια εβδομάδα μετά από ανάλογο ψήφισμα της Γαλλικής Γερουσίας.
 
Οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας έφθασαν σε οριακό σημείο όταν ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε στον ισλαμισμό μετά τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό ενός καθηγητή γυμνασίου στο προάστιο του Παρισιού Κονφλάν-Σεντ-Ονορέ. Σαν αυτόκλητος δικηγόρος, ο Ρ. Τ. Ερντογάν έσπευσε να δηλώσει πως ο Γάλλος πρόεδρος «ανήκει σε ψυχιατρείο», θυμίζοντας έντονα την καμήλα που δεν βλέπει την καμπούρα της.Το μένος και η αφόρητη ενόχληση του Ρ. Τ. Ερντογάν απέναντι στον Γάλλο πρόεδρο εκφράστηκε και στις 4 Δεκεμβρίου 2020 στον ιερό χώρο της Αγίας Σοφίας: Ο Ρ.Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε τον Εμ. Μακρόν «πρόβλημα για τη Γαλλία», εκφράζοντας την ελπίδα «να απαλλαγεί από αυτόν!». Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα Γαλλίας και Τουρκίας σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλική υποστήριξη των κανόνων του διεθνούς δικαίου που δικαιώνουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις, η Γαλλική δραστηριοποίηση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να τιμωρηθούν πρακτικά οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις συμπληρώνουν, έστω στοιχειωδώς, την εικόνα μιας ακόμα μολυσμένης πληγής που έχει ανοίξει ο Ρ. Τ. Ερντογάν στην σημερινή Τουρκία.  
 
9. ΗΠΑ και ΙΡΑΝ  
 
Το «μέτωπο» των σοβινιστών της Άγκυρας με τις Η.Π.Α. κακοφόρμισε αιφνιδιαστικά στις 14 Δεκεμβρίου 2020 όταν η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Τουρκίας (με αφορμή την προμήθεια από την Ρωσία των S-400) οι οποίες πλήττουν καίρια την τουρκική πολεμική βιομηχανία. Οι αρχικά αμήχανες τουρκικές αντιδράσεις («ολέθριο λάθος», «ανεξήγητες», «άδικες») γρήγορα μετατράπηκαν σε κούφιους λεονταρισμούς(«Δεν συμβιβαζόμαστε» Χουλουσί Ακάρ 15/12/2020, «Σύντομα πάμε στο διάστημα – οι κυρώσεις δεν επηρεάζουν τις επιδιώξεις μας» Ρ.Τ. Ερντογάν 16/12/2020, «Σκοπός τους είναι να μπλοκάρουν τα άλματά μας στην αμυντική βιομηχανία» Ρ.Τ. Ερντογάν 17/12/2020, «Δεν εγκαταλείπουμε δικαιώματα και συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο», «Δεν θα υποχωρήσουμε για τους S-400», «Θα προχωρήσουμε σε αντίποινα», «Οι κυρώσεις αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», Μεβλούτ Τσαβούσογλου, 17 Δεκεμβρίου 2020. Εξ άλλου, ο Ρ. Τ. Ερντογάν, μέσα σε πελάγη ευτυχίας κατά την «παρέλαση νίκης» στο Μπακού κραυγάζοντας «Αύριο η Τουρκία παντού» (9 Δεκεμβρίου 2020), φρόντισε να θέσει θέμα Αζερικής μειονότητας μέσα στην πολυεθνική(όπως και η Τουρκία) Περσία. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και την έκταση της διπλωματικής πρόκλησης απέναντι στην Περσία, αρκεί να φανταστεί ένα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να διακηρύσσει την αναγκαιότητα αυτοδιάθεσης δεκάδων εκατομμυρίων Κούρδων που διώκονται καθημερινά μέσα στην Τουρκία!  
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ  
 
Η ευκαιριακή επιβολή τετελεσμένων και η εν συνεχεία επίμονη προσπάθεια νομιμοποίησης τους«με συνομιλίες», αποτελεί μια μονότονα επαναλαμβανόμενη «πρακτική» της Τουρκίας. Ο εκάστοτε ζητούμενος «διάλογος» στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην νομιμοποίηση τετελεσμένων που επιβλήθηκαν μονομερώς.  
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχίας της «πρακτικής» αυτής αποτελούν οι Η.Π.Α. που καλούντο υποκριτικά από την Τουρκία «σε συνομιλίες» προκειμένου να νομιμοποιηθεί το τετελεσμένο της αγοράς των Ρωσικών πυραύλωνS-400 αλλά απάντησαν με κυρώσεις– έστω και καθυστερημένα.  
 
Ας ευχηθούμε να αποτύχει και στην περίπτωση Ελλάδος και Κύπρου διότι η Τουρκία ζητάει επίμονα «διάλογο» και «διάσκεψη» για την Ανατολική Μεσόγειο με την «ισότιμη» συμμετοχή των ανδρείκελών της στην κατεχόμενη Κύπρο, με αποκλειστικό στόχο να «νομιμοποιήσει» τα τετελεσμένα σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των «συνομιλητών» της.  
 
Παλιότερα βέβαια, το «σύστημα» αυτό δούλευε αποδοτικά. Στις μέρες μας όμως κανένας δεν πιστεύει τις υποκριτικές «εκκλήσεις» της Τουρκίας για «διάλογο» από τον οποίο επιδιώκει αποκλειστικά και μόνο να πάρει.Άσε που όποτε υποχρεώθηκε στο παρελθόν να αναλάβει «υποχρεώσεις» τις περιφρόνησε επιδεικτικά πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της!  
 
Το τέλος του Ρ. Τ. Ερντογάν καθώς και των φανατικών ισλαμιστών και φασιστών που τον πλαισιώνουν, δεν φαίνεται ότι θα διαφέρει και πολύ από το τέλος του Σαντάμ Χουσείν, όπως έσπευσαν να τον προειδοποιήσουν οι Ιρανοί μετά την άκομψη προσπάθεια να επηρεάσει την κατάσταση μέσα στην σιιτική (και πολυεθνική) Περσία…
 
Πηγή: analyst.gr 

Η ιδρυτική πράξη του νέου κόσμου

Posted: 23 Dec 2020 05:00 AM PST

Ο αδελφός μου ο Δημήτρης, ραδιοφωνικός παραγωγός στον Athens Voice -παρουσιάζει μια εκπομπή με το όνομα «Διαστημόπλοιο»-, έχει ιδιαίτερη αγάπη στην τεχνολογία, στο περιβάλλον, στο μέλλον του πλανήτη. Διαβάζει από πιτσιρικάς -τότε που ηγούνταν του μουσικού συγκροτήματος χιπ χοπ Εύνους- βιβλία επιστημονικής φαντασίας. 
 
Από τον Μανώλη Κοττάκη
 
Αυτή είναι, ας πούμε, και η αιώνια «διαφορά» μας: Εκείνος λατρεύει να βλέπει τον κόσμο είκοσι χρόνια μετά, εγώ πρέπει να ξέρω τι θα γίνει αύριο το πρωί – άλλα συνεπώς τα διαβάσματά μου. Εκείνος όμως επιμένει! Προχθές με ρωτούσε πού μπορεί να βρει το «2048», το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη. Πριν από δεκαπέντε χρόνια -θα ήταν είκοσι, θα σας γελάσω- με προέτρεψε να διαβάσω ένα από τα αγαπημένα του βιβλία της εποχής, το «Πασίφικα» του Νόρμαν Σπίνραντ (1996). Ο συγγραφέας του περιέγραφε τον μελλοντικό νέο κόσμο στον πλανήτη Πασίφικα, με πολίτες του, αποίκους από τη Γη, απομονωμένους κατ' οίκον, κυρίαρχους της Γαλαξιακής Αγοράς και με πολίτευμα την ηλεκτρονική δημοκρατία: Αντί ονομαστικών ψηφοφοριών στη Βουλή, διεξάγονταν διαρκώς δημοψηφίσματα εκ του μακρόθεν. Με το κινητό. Το σενάριο -λογοτεχνία του φαντασιακού- προέβλεπε μάχη με εξωπλανητικές δυνάμεις για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.  
 
Μου είχε κάνει ισχυρότατη εντύπωση εκείνη την εποχή το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς ελλείψει των «έξυπνων» κινητών που κληροδότησε στον πλανήτη ο Στιβ Τζομπς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έρθει η μέρα που ακόμη και το δικαίωμα ψήφου -το ασκώ στην τάξη του δημοτικού μου σχολείου- θα το ασκούμε από το σπίτι μας. Ούτε πως θα κινδυνεύσει με ανατροπή το πολίτευμά μας εξαιτίας της τεχνολογίας. Κι ύστερα ήρθε η πανδημία. Και την τάση να κάνεις πράγματα από το σπίτι χωρίς να μετακινείσαι (όπως να κάνεις check-in για την πτήση σου ή να πληρώνεις λογαριασμούς μέσω του e-banking) τη γενίκευσε, την επέβαλε και την καθιέρωσε. Σίφουνας! Η πραγματικότητα υπερέβη τη φαντασία του συγγραφέα. Όλοι πλέον κλεισμένοι στα σπίτια μας, μπροστά από έναν υπολογιστή ή σκυμμένοι στην οθόνη ενός κινητού, τα κάνουμε όλα με ένα «κλικ»: αλληλογραφούμε, επικοινωνούμε, αγοράζουμε, πουλάμε, εργαζόμαστε, «πάμε» σχολείο, «πάμε» θέατρο, «πάμε» συνέδρια, πληρώνουμε φόρους, μισούμε, αγαπάμε, ερωτευόμαστε, παντρευόμαστε (βουλευτής παντρεύτηκε μέσω viber), έως και δειπνούμε από εκεί. Η εκ του σύνεγγυς ανθρώπινη επικοινωνία καταργήθηκε. Εντελώς.  
 
Στην πραγματικότητα η πανδημία έρχεται να ολοκληρώσει μια αλλαγή που ήδη έχει αρχίσει. Στις τράπεζες δεν βρίσκεις πλέον ανθρώπους, συναντάς μηχανήματα. Στα κινητά δεν γράφουμε για την αγάπη. Στέλνουμε σχήματα. Από τη γενιά του «e-motion» περάσαμε στη γενιά των «e-moticons», όπως θα έλεγε η φίλη μου Μαρίνα Δεληκωστοπούλου. Όσο για τα προσωπικά μας δεδομένα, συγκεντρώνονται όλα από το κράτος και τη Μάικροσοφτ, σε ένα μεγάλο «cloud» ελέγχου της ζωής μας. Με έναν αλγόριθμο, αν θες, μας φέρνεις όλους «βόλτα».  
 
Βλέπω την αλλαγή να ολοκληρώνεται και δεν μου αρέσει καθόλου. Χαζεύω στην τηλεόραση τα γκολ του Μαραντόνα και του Πάολο Ρόσι, και το βλέμμα μου πάει ασυναίσθητα στην κερκίδα, τότε που μπορούσαμε να καθίσουμε χιλιάδες, όλοι μαζί, δίπλα δίπλα ο ένας στον άλλον, χωρίς να μας ζητείται «rapid test». Παρακολουθώ σκηνές από παλαιές συναυλίες με γεμάτα γήπεδα, ανθρώπους ευτυχισμένους, αγκαλιασμένους, μεθυσμένους, εκστασιασμένους, ερωτευμένους και ρωτώ μέσα μου μελαγχολικά: «Θα τα ξαναδείς αυτά; Ή αποχαιρέτα έναν κόσμο που χάνεται, σαλπάρει, αναχωρεί;» Ρωτώ μέσα μου, επίσης, πανικόβλητος: «Μήπως θα βλέπουμε ύστερα από λίγα χρόνια αυτούς τους συνωστισμούς, τα πλήθη και τα πάθη, και θα φιλοσοφούμε με τη φράση "άλλα χρόνια τότε, δεν γυρίζουν πίσω, μάτια μου!", όπως έλεγε και η γιαγιά μου;»  
 
Καλή η τεχνολογία, δεν λέω! Κατήργησε στην ουσία την έννοια του χρόνου. Αλλά ταυτόχρονα αύξησε και τις αποστάσεις, στην ουσία μείωσε την ελευθερία. Ενώ, υποτίθεται, την προασπίζει. Εκτός από μετοχές σε χρηματιστήρια με ένα «κλικ» εξαερώνει και ανθρώπινες υποστάσεις. Το να αγκαλιαζόμαστε εικονικώς, ως φιγούρες, μπροστά από ένα Skype δεν είναι πρόοδος. Το να χρειαζόμαστε την άδεια του κράτους για να πάμε μέχρι το παρακάτω στενό, ούτε. Η τεχνολογία επί πανδημίας κατήργησε το άγγιγμα, τη ματιά, το βλέμμα, τις συναντήσεις των ανθρώπων, την ελπίδα την ίδια. Κατήργησε τη γραφή. Τους γραφικούς χαρακτήρες των ανθρώπων. Αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο της ταυτότητας ενός εκάστου. Και βεβαίως αντικατέστησε τα έθνη με τις διαδικτυακές κοινότητες και τους εκλεγμένους ηγέτες με τους Γκέιτς, οδηγώντας μας στον προθάλαμο της μεγάλης μοναξιάς και της μεγάλης μελαγχολίας.  
 
Μελαγχολικούς ανθρώπους φτιάχνουν αυτή η πανδημία και αυτή η τεχνολογία, και ελπίζω να έχουμε καταλάβει ποιο είναι το τραύμα που θα αφήσουν πίσω τους. Αν καταργηθεί όμως το άγγιγμα, η αγκαλιά, η συνάντηση, το χαμόγελο, η ανάγκη που έχουν οι άνθρωποι να είναι μαζί και αν επικρατήσει η αίσθηση ότι λαμβάνονται αποφάσεις δικτατορικώς -ιδέτε το σημείωμα του επιχειρηματία που αυτοκτόνησε στον Βόλο-, τότε στην πραγματικότητα πάμε σε ένα νέο κόσμο. Κόσμο προβλέψιμο, συγκεντρωτικό, αυταρχικό, χωρίς όνειρα. Η ιδρυτική πράξη του παλαιού κόσμου, του κόσμου στον οποίο μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε, καταλύεται. Ο κόσμος μας γεννήθηκε πάνω στην Κιβωτό του Νώε. Ξεκινήσαμε το ταξίδι όλοι μαζί. Αν ο νέος κόσμος γίνει το άθροισμα μοναξιάς ενός εκάστου ή μετατραπεί σε ανυπεράσπιστες αγέλες στα «cloud», τότε οδηγούμαστε σε επανίδρυση.  
 
Ήδη συλλαμβάνω τον εαυτό μου να κοιτά στον δρόμο παράξενα όποιον κυκλοφορεί με το πρόσωπο του ακάλυπτο. Ενώ λατρεύω την ιδιοπροσωπία. Το ίδιον του δυτικού ανθρώπου. Αμαρτία το ακάλυπτο πρόσωπο πλέον! Ένοχος όποιος κυκλοφορεί «ασκεπής». Η εξάρτησή μας από την τεχνολογία και από τους ειδικούς της πανδημίας είναι πλέον πλήρης, φοβάμαι και μόνιμη. Και από τον πανικό που προκάλεσε προχθές η παγκόσμια κατάρρευση του gmail φάνηκε ότι φτιάξαμε έναν πλανήτη όχι μόνο εξαρτημένο από την τεχνολογία αλλά και χωρίς εφεδρικό σχέδιο λειτουργίας. Που, αν πάει κάτι στραβά, δεν μπορεί να αντιδράσει. Και στον οποίο, αν κάποιος αποκτήσει το έλεγχο της τεχνολογίας και των δεδομένων, μπορεί να αποκτήσει και την εξουσία του. Χωρίς ψήφο.  
 
Αχ, Νόρμαν! Μπράβο, αδερφέ, που επέμενες. Όσο γράφω το σημερινό σημείωμα τόσο περισσότερο βουίζει στα αυτιά μου η ηχώ από τη φωνή της Ελένης Αρβελέρ στο προπέρσινο Συνέδριο των Δελφών:  
 
«Όλοι γνωρίζουν ποιοί εἶναι οἱ κίνδυνοι σήμερα τῆς τεχνολογίας. Θά πῶ μόνο ἕνα πρᾶγμα: ἡ ψυχολογική ἀπομόνωση, ἡ κατάργηση κάθε ἱεραρχίας ἐφ' ὅσον θά ἔχουμε ὅλοι τήν ἴδια πληροφόρηση, δέν ὑπάρχει πιά ὁ καλύτερος ἤ ὁ χειρότερος, ὅλοι ξέρουν τά ἴδια πράγματα, ὅλα ἐξαρτῶνται ἀπό μιά μηχανή. Ἀλλά δέν ὑπάρχει ἀλάνθαστη μηχανή οὔτε ὑπάρχει ἀείζωη μηχανή. Καί γιά νά θυμηθοῦμε τόν Σεφέρη καί τόν Καρυωτάκη, τούς δικούς μας: «Ἡ μηχανή -λένε- δέν ἔχει οὔτε ἦθος οὔτε ὕφος». Καί ἐφόσον δέν ἔχει ὕφος, ἐφ' ὅσον ὁ ἄνθρωπος εἶναι ἀκριβῶς τό ἦθος (…) ἄρα ἡ μηχανή εἶναι ἀπάνθρωπη. Καί ἐφ' ὅσον ἡ μηχανή εἶναι ἀπάνθρωπη, πρέπει ἀκριβῶς νά ξέρουμε μέ ποιό τρόπο μποροῦμε νά τήν κάνουμε ἀνθρώπινη. Γιατί, ὅπως ἔλεγαν καί οἱ ἀρχαῖοι, "χαρίεν ὁ ἄνθρωπος ὅταν ἄνθρωπος ᾖ". Καιρός, λοιπόν, νά μάθουμε στά παιδιά μας πάνω ἀπό ὅλα τήν ἀνθρωπιά. Γιατί ἡ ἀνθρωπιά εἶναι τό μόνο πρᾶγμα πού τό δημιούργημα τοῦ ἀνθρώπου δέν σκοτώνει! Τό μόνο. (…) Ὁ τεχνολογικός πολιτισμός πρέπει νά ὁδηγήσει στόν ψηφιακό ἀνθρωπισμό. Αὐτός ὁ ψηφιακός ἀνθρωπισμός πρέπει νά ἀσχολεῖται πρῶτον μέ τήν ἐπιτυχία – δέν μπορεῖ τά παιδιά νά μήν ἔχουν ἐπιτυχία σέ αὐτό πού προσπαθοῦν, ἀλλά πρέπει νά ἀσχολοῦνται, κυρίως, μέ τήν εὐτυχία». 
 

Στη Γερμανία της Merkel, Ξέσπασε Σκάνδαλο Κορονοϊού με το Τεστ PCR του Drosten (το ίδιο Tεστ χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα)

Posted: 23 Dec 2020 04:00 AM PST

Σχόλια