Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21 ΚΑΙ Η ΡΟΔΟΣ



---------- 
Από: Spyros Katsouris
Date: Παρ, 12 Φεβ 2021, 14:20
Subject: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ 21 ΚΑΙ Η ΡΟΔΟΣ



Σκέψεις και προτάσεις για τον εορτασμό του ηρωικού 1821 και στη Ρόδο μας

Αγαπητοί συμπατριώτες, 

Όπως όλοι γνωρίζετε, φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ηρωική Επανάσταση των Ελλήνων του 1821, κατά της μακραίωνης σκοτεινής σκλαβιάς της Τουρκοκρατίας και αποτίναξης του δυναστικού Οθωμανικού ζυγού, με ποταμούς αιμάτων των Ελλήνων μαχητών αλλά και αμάχων πολιτών και γυναικόπαιδων. Σύνθημα κατά την ύψωση του Επαναστατικού Λαβάρου από τον Μητροπολίτην Παλαιών Πατρών Γερμανό, ήτο " Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία". 
Για να τιμήσουμε λοιπόν το ηρωικό 21 αυτό τον χρόνο, τόσον η επίσημη Πολιτεία όσον και η ανεπίσημη Εθνική Ομάδα "Τιμή στο 21" έχουν προγραμματίσει διάφορες δράσεις Πανελλαδικά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Το γεγονός αυτό δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον υπογράφοντα, που ως κτήτωρ και δ/ντής του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου, επιθυμεί να συμμετάσχει ποικιλοτρόπως σ αυτό το μέγα γεγονός, που μας χάρισε κι εμάς  αργότερα, την Ελευθερία και τον καθάριο Ελληνικό αέρα. 
Για το σκοπό αυτό, καλούνται οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ιερά Μηυρόπολις Ρόδου, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθηγητές ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, θεολόγοι, λαογράφοι, ιστοριοδήφες, καλλιτέχνες, το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου και μελετητές του Ελληνοροδιακού πολιτισμού, ενόψει των προσεχών Εθνικών Επετείων της 7ης και 25ης Μαρτίου, να προσέλθουν στο Πολιτισμικό Μέλαθρο Ρόδου, για να συζητήσουμε και καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για το τρέχον έτος, με κεντρικό θέμα: "Η ΡΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821". 
Συγκεκριμμένα:

1) Να δημιουργήσουμε έκθεση βιβλίων, μελετών και ιστορικών εγγράφων για το πως η Ρόδος συμμετείχε στον εθνικό ξεσηκωμό. 
2) Έκθεση πινάκων ή χαλκογραφιών της εποχής εκείνης
3) Έκθεση τοπικών ενδυμασιών της εν λόγω περιόδου
4) Ανοικτές συναυλίες και πανηγύρεις με χορούς παραδοσιακούς
5) Χάρτες της Ρόδου με Οθωμανικά τοπωνύμια.
6) Οπτικό υλικό των κατά την Επανάσταση Ορθοδόξων Εκκλησιών και Μονών τόσον εντός της πόλεως Ρόδου, όσον και στην ύπαιθρο και στα χωριά. 
7) Ροδιακά οχυρά κατά την εποχή της Επανάστασης. 
8) Μητρώο Ροδίων πολεμιστών (αν υπάρχει) και ηρώων, με σύντομο βιογραφικό τους.
9) Έκθεση Εκκλησιαστικών και Μοναστηριακών αρχείων, υποθηκοφυλακίων, δημοτικών και κοινοτικών αρχείων.
10) Ελευθέρα είσοδος στα τοπικά Μουσεία (ως ήδη πράττει το Π.Μ.Ρ.), με έμφαση στα ιστορικά εκθέματα, κ.λπ..
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορούν να γίνουν στον αύλειο χώρο του Πολιτισμικού Μελάθρου Ρόδου, στο θερινό Κινηματοθέατρο ΡΟΔΩΝ, στην Τάφρο, στο Καστέλλο, σε γήπεδα κλπ, όπου μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις των θεατών ,λόγω των Κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων του ιού. 
Καλούνται όθεν οι προαναφερθέντες φορείς και πρόσωπα, ως ελάχιστο Χρέος προς το ιστορικό 21 και τους μαρτυρικούς ήρωές του, να δηλώσουν συμμετοχή και να έλθουν εις επαφήν με το Πολιτιστικό Μέλαθρο , οδός Νικηφ. Βρεττάκου 17, Σγουρού, Ρόδος ΤΚ 85100, ΤΘ 1056 Τηλέφ. 6934897836, e mail:  anakreon.davlis@gmail.com , για έγκαιρο προγραμματισμό και κατάρτηση εκδηλώσεων. 
"Έργω δηλούσθαι τας τιμάς" και " Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης"
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ     ΡΌΔΟΣ 12-2-2021


Σχόλια