ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ





----------
Από: Σ.Εργ.Α.Δ.Α.
Date: Τετ, 8 Δεκ 2021, 12:38
Subject: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ





ΘΕΜΑ :  Ψήφισμα Γεν. Συνέλευσης για τις διώξεις συμπολιτών στην Σύρο.


   Στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου μας που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο την Παρασκευή 5 Νοέμβρη εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα: 


«Την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη εκδικάζονται αγωγές συνολικών απαιτήσεων 3.000.000 ευρώ, της εταιρείας ΟΝΕΧ εναντίον του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου  και συμπολιτών μας, επειδή δημοσίευσαν τις εύλογες ανησυχίες τους για την πιθανή ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης και ζήτησαν απαντήσεις από τις αρχές.

Δυο χρόνια μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης μεγάλων συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του καρνάγιου, καμία τεκμηριωμένη απάντηση δεν έχει δοθεί στις ανησυχίες όλων μας.

Η δε μελέτη που ανακοινώθηκε από τις τοπικές αρχές προκειμένου να  ελεγχθεί η ύπαρξη ή όχι  επικίνδυνων ρύπων, με χρηματοδότηση της εταιρείας που αντικειμενικά  βρίσκεται μεταξύ των ελεγχόμενων, προκαλεί πρόσθετα ερωτηματικά.

Ο Σύλλογός μας απορρίπτει κατηγορηματικά λογικές που θέτουν τον σεβασμό στο περιβάλλον σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα στην εργασία. Οι ημέρες πανδημίας που περνάμε αποδεικνύουν σε όλους ότι η δημόσια υγεία είναι υπέρτατο αγαθό. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας  του περιβάλλοντος και άρα της δημόσιας υγείας, αφορά όλους μας και  πρωτίστως στην προστασία της υγείας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις  που ασκούν, δυνητικά ρυπογόνες, δραστηριότητες.

Αποτελεί κοινή απαίτηση να δοθούν άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις για την ρύπανση στο λιμάνι και τον αέρα της Ερμούπολης με έρευνα που θα χρηματοδοτήσει η πολιτεία και όχι οι ελεγχόμενοι. Με ευθύνη του κράτους να συσταθεί   μηχανισμός διαρκούς  επιτήρησης της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην Ερμούπολη και συνολικά στην Σύρο. 

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας με ευθύνη και έλεγχο του κράτους με έμφαση στην  προστασία της υγείας των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. 

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογός μας  καταδικάζει την ποινικοποίηση της  έκφρασης αυτονόητων και εύλογων ερωτημάτων με την μορφή των εξοντωτικών απαιτήσεων και αγωγών και εκφράζει την συμπαράστασή του στους διωκόμενους συμπολίτες μας. Τέτοιες πρακτικές  ουσιαστικά σηματοδοτούν  φίμωση κάθε έκφρασης προβληματισμού. Για τους λόγους αυτούς, προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας για την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη και ώρες 9:00 πμ με 12:00 μμ, για τις υπηρεσίες της Σύρου, προκειμένου όσοι συνάδελφοι το επιθυμούν να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους διωκόμενους συμπολίτες μας.»


ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ Γ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ                                                                        ΣΤ. ΤΣΟΥΠΡΑΚΟΥ

---------




--
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
(Σ.Εργ.Α.Δ.Α.)

Επτανήσου 35, 84100 Ερμούπολη
ηλ.ταχ. : apdaigaiou@gmail.com
blog      : apdaigaiou.blogspot.gr

Σχόλια