Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν φτάνει η επικοινωνία για την ακρίβεια στην αγορά. Απαιτείται πολιτική βούληση για ελέγχους και πάταξη της αισχροκέρδειας»



Από: Μανώλης Χριστοδουλάκης 
Στάλθηκε: Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 7:17 μμ

Θέμα: Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν φτάνει η επικοινωνία για την ακρίβεια στην αγορά. Απαιτείται πολιτική βούληση για ελέγχους και πάταξη της αισχροκέρδειας»
 

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δεν φτάνει η επικοινωνία για την ακρίβεια στην αγορά. Απαιτείται πολιτική βούληση για ελέγχους και πάταξη της αισχροκέρδειας»

Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης με την τροπολογία που κατέθεσε, δήθεν για πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά, ανέλυσε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης.


Ο κ. Χριστοδουλάκης στάθηκε στην επιμονή της κυβέρνησης για σταθερά υψηλούς έμμεσους φόρους, που λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα τους ενέχουν εκ των πραγμάτων στοιχεία κοινωνικής αδικίας. Στηλίτευσε την πάγια πλέον τακτική της κυβέρνησης να δίνει «δωράκια» και passes στους πολίτες, χωρίς ουσιαστικά να ενεργοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς να λαμβάνει τολμηρά αλλά αναγκαία μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τον «πληθωρισμό της απληστίας» και την κερδοσκοπία των λίγων και ισχυρών. Στάθηκε επίσης στην αδράνεια της κυβέρνησης για το κόστος στέγασης, αλλά και στην ανοχή στα υπερκέρδη που παράγουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση κλάδοι όπως οι τράπεζες και οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις Έλληνες ζουν στα όρια της φτώχειας και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση του τι μπορεί να σημαίνει αυτό, όχι μόνο για τους ίδιους τους συμπολίτες μας, αλλά και συνολικά για το πολιτικό μας σύστημα. Προέτρεψε, δε, την κυβέρνηση να τολμήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τους αναγκαίους ελέγχους στην αγορά και την πάταξη της αισχροκέρδειας.


Τέλος, αντέτεινε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τη διαφορετική του φιλοσοφία. Που προτάσσει τη γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, την εύρυθμη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, τη μείωση του κόστους διαβίωσης ώστε, εν τέλει, να μπορούν οι πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Κύριε Πρόεδρε,


Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνέπεια της κυβέρνησης. Αταλάντευτη συνέπεια στην κακή νομοθέτηση. Με τροπολογία που φέρατε για ακόμα μία φορά αργά το βράδυ, χωρίς να περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την ώρα που όλα τα μέσα ενημέρωσης εδώ και μία εβδομάδα γνωρίζουν το περιεχόμενο των μέτρων που εισάγετε. Αυτό είναι για ακόμα μία φορά, προσβολή στην κοινοβουλευτική λειτουργία και διαδικασία.


Συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή για το εργασιακό σας νομοσχέδιο. Και για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά από εσάς, τον έναν από τους δύο άξονες της κοινωνικής αξιοπρέπειας, που σήμερα δυστυχώς και πάλι αναζητούμε. Αυτόν της ποιοτικής και επαρκώς αμειβόμενης εργασίας.


Σήμερα, ερχόμαστε να δούμε τον δεύτερο. Αυτόν του κόστους διαβίωσης. Και τη νέα ταυτοτική διαφοροποίηση μας για την καθημερινότητα του νοικοκυριού και το κόστος ζωής. Supermarket, λαϊκές αγορές, κόστος ενέργειας, στέγασης, καυσίμων.


Όχι απλά ανεπαρκής αντιμετώπιση τους από την κυβέρνηση, αλλά πολύ περισσότερο και μικροκομματική τους εργαλειοποίηση. Γιατί;


Γιατί κρατάτε σταθερά υψηλούς τους έμμεσους φόρους που είναι οριζόντιοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και άρα κοινωνικά άδικοι. Με φορολογικά έσοδα αυξημένα λόγω υψηλότερων τιμών. Τους επιστρέφετε μέσα από τα διάφορα pass δήθεν με όρους κυβερνητικής γενναιοδωρίας για να χτίσετε εκλογικά αφηγήματα, για να πληρώσει τελικά με αυτά ο κόσμος τις σταθερά υψηλές τιμές του πληθωρισμού της απληστίας και της κερδοσκοπίας. Που δεν παρεμβαίνετε για να αντιμετωπίσετε, με πολιτική βούληση και ελεγκτικούς μηχανισμούς, για να κάνετε δώρο στους λίγους φίλους και εκλεκτούς.


Ανεμικές παρεμβάσεις στο κόστος της στέγασης, γιατί δεν σας άρεσε η πρόταση μας για την κοινωνική κατοικία. Βρείτε τουλάχιστον το θάρρος να καταργήσετε άμεσα την golden visa.


Καμία πρωτοβουλία για την στοιχειώδη φορολογική δικαιοσύνη, γιατί σας φάνηκε παράλογη η φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, την ώρα που θησαύριζαν μέσα στην κρίση, που κάποτε υποκριτικά είχατε εξαγγείλει και εσείς.


Και έρχομαι στο τώρα.


Στα λόγια όλοι συμφωνούμε ότι η ακρίβεια πλήττει περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους. Στην Ελλάδα ο ένας στους τέσσερις αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όταν η ακρίβεια καλπάζει οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα για την οικογένεια τους.


Το κατανοείτε αυτό κύριοι της Κυβέρνησης; Κατανοείτε πώς λειτουργούν αυτά τα προβλήματα για το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα, όταν αυτοί που έχουν ανάγκη είναι απροστάτευτοι; Αν ναι κάντε αυτό που πρέπει. Τολμήστε.


Ήδη τα πρώτα μηνύματα για νέες ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 100 κατηγορίες προϊόντων έχουν φανεί από τις αρχές Αυγούστου. Και η απάντηση του Υπουργείου; Η παρούσα τροπολογία, που έρχεται καθυστερημένα να μαζέψει ό,τι μπορεί. Η κριτική μας έγκειται στο ελλειμματικό και υποκριτικό της πρωτοβουλίας σας.


Προβλέπεται οριζόντια μείωση της τιμής των προϊόντων στα σουπερμάρκετ κατά 5% για διάστημα 6 μηνών με τιμή αναφοράς την τιμή του ραφιού πριν τις 20 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για εμπαιγμό. Γιατί η κυβέρνηση αποδέχεται ότι οι τιμές σε προϊόντα που αυξήθηκαν κατά 10 ή 20% και πάνω μέχρι τότε, θα μειωθούν μόλις κατά 5% για 6 μήνες. Το υπόλοιπο ποσοστό της αύξησης; Χάρισμα τους.


Και μάλιστα όταν μιλάμε για μέτρο που έχει δυνητικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα για προμηθευτές και supermarket. Επαφίεστε στον «πατριωτισμό» τους και τους δήθεν κανόνες του ανταγωνισμού της ελεύθερης αγοράς, και όχι στο δικό σας καθήκον να προστατέψετε τους καταναλωτές μέσω ουσιαστικών παρεμβάσεων και ελεγκτικών μηχανισμών.


Ως δια μαγείας, στην τροπολογία σας, ο έλεγχος του μέγιστου περιθωρίου κέρδους εφαρμόζεται και ισχύει μέχρι τις 31/5/2024. Κάποιος κακοπροαίρετος θα πίστευε ότι για ακόμα μία φορά η στόχευση σας είναι ξανά αμιγώς εκλογοκεντρική. Εμείς οι καλοπροαίρετοι, υποθέτουμε απλώς πως με τις ευρωεκλογές, με κάποιον τρόπο μαγικό, θα πάψουν και τα προβλήματα της ακρίβειας στην χώρα.


Και ο εμπαιγμός αυτός έρχεται να συμπληρωθεί από τις προβλέψεις για τον έλεγχο των ανατιμήσεων στα προϊόντα στο άρθρο 3 της τροπολογίας. Αντί το Υπουργείο Ανάπτυξης να ενισχύει την υποστελεχωμένη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, που εσείς ιδρύσατε το 2020, έτσι ώστε να διεξάγει τους αναγκαίους ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα, μεταθέτετε την ευθύνη στα ίδια τα σουπερμάρκετ μέσω της κοινοποίησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης των ανατιμήσεων στα προϊόντα. Και τελικά η ίδια υποστελεχωμένη υπηρεσία καλείται να ελέγξει τα στοιχεία αυτά.


Θέλετε όντως να πατάξετε την αισχροκέρδεια; Αξιοποιείστε τις φορολογικές αρχές για συγκριτικούς ελέγχους στα κέρδη των επιχειρήσεων σε βασικά είδη τροφίμων. Όχι μόνο στο ράφι, αλλά και στην παραγωγή. Οι φορολογικές αρχές μπορούν να βρουν ποιο μέρος των κερδών οφείλεται στον πληθωρισμό του συγκεκριμένου κλάδου και ποιο στην τυχόν επέκταση του. Το υπόλοιπο είναι η απληστία και η κερδοσκοπία, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σκληρά πρόστιμα και ποινές. Ο Ν. Ανδρουλάκης κατέθεσε ήδη το ολοκληρωμένο μας σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας.


Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχουμε μία εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Δεν πιστεύουμε στην ασύδοτη κερδοσκοπία των λίγων και ισχυρών. Δεν πιστεύουμε στην αποσάθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν πιστεύομε σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες με μόνο στόχο τις εντυπώσεις.


Πιστεύουμε στη γενναία ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Πιστεύουμε στην εύρυθμη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, που θα πατάξουν την αισχροκέρδεια και τις ολιγοπωλιακές πρακτικές. Πιστεύουμε στην ανάγκη να ρίξουμε το κόστος διαβίωσης των πολιτών. Πιστεύουμε στην ανάγκη να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Πιστεύουμε στην ανάγκη να αλλάξετε γραμμή πλεύσης.

Ομιλία στη Βουλή για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά - 27.09.2023

Μανώλης Χριστοδουλάκης

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής

Σχόλια