Νικητιάδης στη Βουλή: «Πρωταθλήτρια η Κυβέρνηση στις απευθείας αναθέσεις»



---------- 
Από: Giorgos Nikitiadis 
Date: Τρί 13 Φεβ 2024 στις 3:07 μ.μ.
Subject: Νικητιάδης στη Βουλή : «Πρωταθλήτρια η Κυβέρνηση στις απευθείας αναθέσεις»

Νικητιάδης στη Βουλή : «Πρωταθλήτρια η Κυβέρνηση στις απευθείας αναθέσεις»

 

Το θέμα των συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις για τη λειτουργία και την αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis φέρνει στη Βουλή με σχετική ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων ο Γιώργος Νικητιάδης, βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Σκρέκα και κατατέθηκε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.  Η εφαρμογή e-katanalotis δημιουργήθηκε το 2019 για να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων παρακολουθώντας την εξέλιξη τους, να αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, να συγκρίνει τις τιμές μεταξύ των βασικών καναλιών λιανικής και συμφώνως με δηλώσεις του τότε υπουργού Ανάπτυξης να εμποδίσει τη δημιουργία καρτέλ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης – Α.Κ.Ε. τέσσερα χρόνια μετά τη δημιουργία της «e-katanalotis» καμιά χρησιμότητα δεν έχει για τον μέσο καταναλωτή. Δεν μπόρεσε δε να κάνει ούτε τα ελάχιστα, ούτε την ενημέρωση για τη διαχρονική εξέλιξη της τιμής, ούτε την ουσιαστική σύγκριση τιμών μεταξύ των βασικών καναλιών λιανικής και την σύγκριση των τιμών  με  αυτές που επικρατούν στην Ευρώπη. Σήμερα η ίδια η Κυβέρνηση, προεξέχοντος του Πρωθυπουργού παραδέχεται τον πληθωρισμό ακρίβειας, παρά τα καθημερινά «μέτρα» που λαμβάνει με το μισθό των Ελλήνων να φτάνει μέχρι τις 19 του μήνα. Τα  καρτέλ υπάρχουν όπως ανέδειξε πρόσφατα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, τον Πρόεδρο της οποίας η Κυβέρνηση εξώθησε σε έξοδο.

Στο μόνο που η Κυβέρνηση πρωτοστατεί είναι οι απευθείας αναθέσεις σε τέτοιο βαθμό που το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια των απευθείας αναθέσεων, πρακτική που βλέπουμε ενισχύει περαιτέρω και για το e-katanalotis. Το δε Ελληνικό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έρευνα του για την διετία 2021-2022 υπολόγισε σε 314.006 απευθείας αναθέσεις συνολικού προϋπολογισμού 4.4 δισ. Ευρώ.

Αποκορύφωμα της «φιλελεύθερης» και «μεταρρυθμιστικής» πρακτικής η Κυβέρνηση, με «νυχτερινή» τροπολογία ανέβασε το όριο των απευθείας αναθέσεων για τις ανάγκες «αναβάθμισης» όπως λέει της πλατφόρμας «e -katanalotis», στις 135.000 €. Για την εν λόγω ρύθμιση μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε, δεν φαίνεται να έχει ζητηθεί η γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Ο Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο υπουργό πόσες συμβάσεις και ποιας αξίας έχουν γίνει αναφορικά με την λειτουργία και αναβάθμιση της, την λειτουργική υποστήριξη και την συντήρηση πλατφόρμας e-katanalotis από το 2019 μέχρι σήμερα; Πόσες από τις συμβάσεις αυτές έχουν γίνει μέσω απευθείας αναθέσεων και ποιας αξίας; Από ποιους φορείς, με ποιες συμβάσεις και τι έργα έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis;  Παραλλήλως ο βουλευτής Δωδεκανήσου αιτείται την κατάθεση όλων των συμβάσεων απευθείας αναθέσεων από το 2019 μέχρι σήμερα κι όλων των συμβάσεων που αφορούν έργα στο πλαίσιο αναγκών της πλατφόρμας e-katanalotis συνολικά από οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, από το 2019 μέχρι σήμερα.

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης – ΑΚΕ.

 

Σχόλια