Η ΡΟΔΙΑΚΗ - Εμμανουήλ Χρύσης: Ο αντίκτυπος του ανεξέλεγκτου μαζικού τουρισμού

Γράφει o
Εμμανουήλ Χρύσης
BBA, MSc Ed., Πτυχιούχος Λογιστής -
Φοροτεχνικός Α' τάξης, Εκπαιδευτικός

Ο μαζικός τουρισμός, όταν ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, μπορεί να έχει σημαντικές και ποικιλόμορφες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Ας εξετάσουμε αναλυτικά ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις:

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Υπερβολική χρήση φυσικών πόρων: Ο μαζικός τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση νερού και ενέργειας, κάτι που συχνά επηρεάζει την τοπική παροχή.
Εμμανουήλ Χρύσης: Ο αντίκτυπος του ανεξέλεγκτου μαζικού τουρισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ  

Εμμανουήλ Χρύσης: Ο αντίκτυπος του ανεξέλεγκτου μαζικού τουρισμού

Rodiaki NewsRoom



Γράφει o
Εμμανουήλ Χρύσης
BBA, MSc Ed., Πτυχιούχος Λογιστής -
Φοροτεχνικός Α' τάξης, Εκπαιδευτικός

Ο μαζικός τουρισμός, όταν ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, μπορεί να έχει σημαντικές και ποικιλόμορφες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία. Ας εξετάσουμε αναλυτικά ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις:

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Υπερβολική χρήση φυσικών πόρων: Ο μαζικός τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση νερού και ενέργειας, κάτι που συχνά επηρεάζει την τοπική παροχή.

Μόλυνση και ρύπανση: Η αύξηση της κυκλοφορίας και των απορριμμάτων μπορεί να επιβαρύνει το περιβάλλον, ρυπαίνοντας τις παραλίες, το έδαφος και το νερό.

Απώλεια βιοποικιλότητας: Η ανάπτυξη υποδομών για τον τουρισμό, όπως ξενοδοχεία και δρόμοι, μπορεί να καταστρέψει φυσικούς οικοτόπους και να θέσει σε κίνδυνο την τοπική χλωρίδα και πανίδα.

Οικονομικές Επιπτώσεις
Αυξημένο κόστος ζωής: Η μεγάλη ζήτηση από τους τουρίστες μπορεί να αυξήσει τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών, κάτι που συχνά καθιστά δύσκολη την επιβίωση για τους ντόπιους.

Ανησυχία για τον βιοπορισμό: Αν και ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυτές συχνά είναι εποχιακές και χαμηλά αμειβόμενες, καθιστώντας την οικονομία της περιοχής ασταθή και εξαρτώμενη από την τουριστική σεζόν.

Κοινωνικές και Πολιτιστικές Επιπτώσεις
Αλλοίωση τοπικής κουλτούρας: Η μαζική εισροή τουριστών μπορεί να οδηγήσει σε μια τυποποίηση και εμπορευματοποίηση της τοπικής κουλτούρας και των παραδόσεων.

Πιέσεις στην κοινωνική συνοχή: Η αύξηση του πληθυσμού λόγω τουριστών μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις και αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Υποδομές και Δημόσιες Υπηρεσίες
Υπερφόρτωση υποδομών: Οι τοπικές υποδομές, όπως οι δρόμοι, τα συστήματα αποχέτευσης και οι υγειονομικές υπηρεσίες μπορεί να μην είναι σχεδιασμένες να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, οδηγώντας σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση: Η έντονη κυκλοφορία από τους τουρίστες μπορεί να οδηγήσει σε συμφόρηση και να δυσχεράνει την καθημερινή μετακίνηση των ντόπιων.

Προτάσεις για Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού
Ρύθμιση τουριστικής δραστηριότητας: Η θέσπιση ορίων στον αριθμό των επισκεπτών και η εισαγωγή συστημάτων κρατήσεων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του τουριστικού φορτίου.

Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού: Η ανάπτυξη οικολογικού, πολιτιστικού και αγροτουρισμού μπορεί να διασφαλίσει ότι ο τουρισμός είναι βιώσιμος και δεν επιβαρύνει την τοπική κοινωνία.

Επενδύσεις σε υποδομές: Η βελτίωση και επέκταση των υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των τουριστών, μπορεί να μειώσει την πίεση.
Ο μαζικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, αλλά όταν δεν διαχειρίζεται σωστά, οι αρνητικές του συνέπειες μπορούν να είναι καταστροφικές για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Η βιώσιμη διαχείριση του τουρισμού είναι κλειδί για την προστασία των τοπικών κοινοτήτων και των φυσικών πόρων.

Η περίπτωση της Μαγιόρκας
Απίστευτα σκηνικά εκτυλίσσονται στη Μαγιόρκα της Ισπανίας, καθώς οι ντόπιοι κάτοικοι έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους, προσπαθώντας να ανακτήσουν τον τόπο τους από τον μαζικό τουρισμό. Σε μια εντυπωσιακή επίδειξη διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι επιδιώκουν να απολαύσουν τις ομορφιές του νησιού τους χωρίς την παρουσία των τουριστών.

Η Μαγιόρκα, όπως και πολλά άλλα τουριστικά μέρη, έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από τον μαζικό τουρισμό. Οι κάτοικοι ανησυχούν για την αλλοίωση της τοπικής κουλτούρας και τη φθορά του φυσικού περιβάλλοντος. Η δράση αυτή των ντόπιων αποσκοπεί στο να αναδείξει αυτά τα ζητήματα και να ενθαρρύνει τις αρχές να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος.

Η ομάδα Grassroots Mallorca Platja Tour κάλεσε τους ντόπιους να καταλάβουν τον ειδυλλιακό όρμο – που κατατάσσεται στην 11η καλύτερη θέση στον κόσμο σε μεγάλη δημοσκόπηση.

Η γαλήνια γαλάζια ομορφιά του Caló des Moro έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα 4.000 επισκέπτες και 1.200 αυτοκίνητα να κατεβαίνουν καθημερινά στο δυσπρόσιτο σημείο προκειμένου να τραβήξουν μια φωτογραφία για το Instagram.

Στο προφίλ της συγκεκριμένης ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται: «Ποιος άνδρας ή ποια γυναίκα από τη Μαγιόρκα θα σκεφτόταν να πάει στο Caló des Moro μια καλοκαιρινή Κυριακή;».

«Είναι αδύνατον! Είναι γεμάτο από Instagrammers που θα πάνε μόνο για να βγάλουν μια φωτογραφία!».

Η καθιστική διαμαρτυρία στην παραλία Ocupem Les Nostres Platges -που μεταφράζεται ως «Καταλάβετε τις παραλίες μας»- ήταν η τελευταία σε μια σειρά διαδηλώσεων από ντόπιους κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα. Κατηγορούν τους αλλοδαπούς για την αύξηση των τιμών των ακινήτων κατά 250% σε μια δεκαετία, ενώ οι στάσιμοι μισθοί παραμένουν από τους χαμηλότερους στην Ισπανία, σημειώνει η Daily Mail.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει μαζικές συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Πάλμα, έχουν εκτοξευτεί απειλές για κλείσιμο του αεροδρομίου και έχουν δημιουργηθεί επιθετικά αντιτουριστικά γκράφιτι σε όλο το νησί.

Περισσότεροι από 750.000 επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο, ενώ το αεροδρόμιο της Πάλμα φέρεται αυτόν τον μήνα να διεκπεραιώνει περισσότερες πτήσεις σε μια ημέρα -1.600- απ' ό,τι το Gatwick του Λονδίνου.

Εμείς τελικά τι κάνουμε; Καταντήσαμε να είμαστε ντόπιοι και να ψάχνουμε ελεύθερη παραλία για να κάνουμε ήσυχοι ένα μπάνιο, δεν μπορούμε να βρούμε μια θέση στάθμευσης στο κέντρο της πόλης μας ενώ το κυκλοφοριακό έχει γίνει τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας του υπερβολικού αριθμού οχημάτων που κυκλοφορούν ταυτόχρονα... Σ' αυτά να προσθέσουμε τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που είναι σε έξαρση...

Είναι επιτακτική ανάγκη οι Αρχές να σκεφτούν άμεσα τι είδους τουρισμό θέλουμε ως προς την ποιότητα κυρίως αλλά και ως προς την ποσότητα που μπορεί να αντέξει ο τόπος μας, η Ρόδος και η Ελλάδα γενικότερα, πριν να είναι πολύ αργά...


Περισσότερα στο https://www.rodiaki.gr/article/514574/emmanoyhl-xryshs-o-antiktypos-toy-anexelegktoy-mazikoy-toyrismoy

Σχόλια