ΕΠΕΙΓΟΝ: Θα χάσουμε τα σπίτια μας





---------------
Από: «Mary» απ' την Ουγκάντα με το Avaaz 
Date: Δευ 30 Σεπ 2024, 21:02
Subject: ΕΠΕΙΓΟΝ: Θα χάσουμε τα σπίτια μας

Φοβάμαι πάρα πολύ να δείξω το πρόσωπό μου. Μας δέρνουν και μας συλλαμβάνουν επειδή αντιστεκόμαστε.
Ανάλαβε δράση τώρα!
Φίλη, φίλε μου στο Avaaz,
Σου γράφω απ' την Ουγκάντα και φοβάμαι ακόμα και να δείξω το πρόσωπό μου.

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total θέλει να κατασκευάσει έναν απ' τους μεγαλύτερους αγωγούς πετρελαίου στον κόσμο. Θα διασχίσει δύο χώρες, καταστρέφοντας προστατευόμενα δάση, πάρκα άγριας ζωής και μικρές φάρμες όπως η δική μου.

Είμαι μια ανύπαντρη μητέρα και με ανάγκασαν να πουλήσω τη φάρμα μου για πενταροδεκάρες, ενώ τα αφεντικά των πετρελαϊκών ζουν μέσα στον πλούτο.

100.000 άνθρωποι θα χάσουν τα σπίτια τους και παρόλα αυτά μας δέρνουν και μας συλλαμβάνουν επειδή αντιστεκόμαστε. Αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να σταματήσουμε αυτόν τον καταστροφικό αγωγό.

Η υπόθεσή μας είναι έτοιμη να πάει στο Δικαστήριο Ανατολικής Αφρικής κι οι δικαστές θέλουν να ακούσουν τις μαρτυρίες μας. Η απόφασή τους μπορεί να βάλει τέλος στον εφιάλτη μας, αλλά το δικαστήριο είναι μακριά και πολλοί από εμάς δεν μπορούμε να καν πληρώσουμε το λεωφορείο για να παρευρεθούμε.

Τα μέλη του Avaaz μας έχετε στηρίξει απ' την αρχή. Σας ευχαριστούμε.

Τώρα, αν συγκεντρώσουμε αρκετές δωρεές μέσω αυτής της εκστρατείας, αγρότες όπως εγώ θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε μέχρι το δικαστήριο κι η νομική μας ομάδα θα μπορέσει να προετοιμαστεί για την ακρόαση. Μπορούμε να βοηθήσουμε δεκάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί για ειρηνικές διαμαρτυρίες, και το Avaaz θα μπορέσει να τραβήξει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης ώστε όλος ο κόσμος να δει τι μας συμβαίνει.

Για εμένα διακυβεύονται τα πάντα. Είναι το μόνο που σκέφτομαι. Αλλά κι όλος ο κόσμος κινδυνεύει από αυτόν τον αγωγό, γιατί η κλιματική κρίση επηρεάζει όλες κι όλους μας.

Είναι ένας αγώνα για τα παιδιά όλων μας, κι η συνεισφορά σου θα κάνει ουσιαστική διαφορά. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς, όσο προετοιμαζόμαστε για το δικαστήριο:
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 1€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 2€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 4€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 8€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 15€
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ

Αυτός ο αγωγός μήκους 1.440χλμ θα διασχίσει 200 ποτάμια και 12 προστατευόμενα δάση, και μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα μπορεί να δηλητηριάσει το πόσιμο νερό 40 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μπουλντόζες έχουν αρχίσει ήδη να καταστρέφουν το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Ουγκάντα, το οποίο φιλοξενεί καμηλοπαρδάλεις προς εξαφάνιση, ελέφαντες κλπ. Αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια ευκαιρία να βοηθήσουμε να σταματήσει.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η Ουγκάντα χρειάζεται πετρέλαιο για να αναπτυχθεί, αλλά αυτό είναι παγίδα. Το χωριό μου χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια εδώ και χρόνια. Ως αγρότισσα έχω ήδη δει πώς ένα θερμότερο κλίμα αλλάζει τις περιόδους βροχής και ξηρασίας, καταστρέφοντας τις σοδειές μας. Οτιδήποτε επιδεινώνει την κατάσταση δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι καλό για τη χώρα μας.

Σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή προσπάθησαν να σταματήσουν τον αγωγό. Ακόμα κι οι δικηγόροι μας χρειάστηκαν να προσλάβουν σωματοφύλακες για προστασία. Με τη στήριξή σου το Avaaz θα μπορέσει:
  • Να αντιμετωπίσει τον γιγάντιο αγωγό αργού πετρελαίου που διασχίζει τα εδάφη μας, φέρνοντας τις φωνές μας στο δικαστήριο και στηρίζοντας τις νομικές ομάδες μας όσο προετοιμάζονται για την επικείμενη ακρόαση στο Δικαστήριο Ανατολικής Αφρικής.
  • Να χρηματοδοτήσει μια επείγουσα ομάδα δικηγόρων που θα βοηθήσει να απελευθερωθούν ακτιβιστές, θα αποδώσει δικαιοσύνη για όσους κρατούνται άδικα και θα ανταποκριθεί σε μελλοντικές συλλήψεις.
  • Θα τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου σ' αυτές τις αδικίες, προσλαμβάνοντας ειδικούς στα μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν την ακρόαση, τις αρπαγές εδαφών και τις συλλήψεις, και θα δείξει στους δικαστές πως ο κόσμος έχει στραμμένο το βλέμμα πάνω τους.
  • Θα βοηθήσει την ομάδα εκστρατειών του Avaaz να συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα γης μαζί με τις αυτόχθονες κοινότητες, και τον αγώνα για την προστασία της ζωής στη Γη.
Μαζί μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς τους πετρελαϊκούς κολοσσούς και να αποδώσουμε δικαιοσύνη σε οικογένειες όπως η δική μου. Στήριξε τώρα με ό,τι μπορείς:
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 1€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 2€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 4€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 8€
ΣΤΗΡΙZΩ ΜΕ 15€
ΑΛΛΟ ΠΟΣΟ
Γνωρίζω ότι το Avaaz έχει νικήσει κι άλλους αγώνες χρησιμοποιώντας τη δύναμη του νόμου. Ήδη βοηθάτε να σταματήσει η εκδίωξη των Μασάι, κι η στήριξή σας ήταν κρίσιμης σημασίας για την ιστορική απόφαση για την προστασία πάνω από 200.000 στρεμμάτων τροπικού δάσους του Αμαζονίου απ' τις εξορύξεις πετρελαίου. Τώρα σας ζητώ να σταθείτε στο πλευρό αγροτών όπως εγώ στην Ουγκάντα και την Τανζανία καθώς αγωνιζόμαστε να προστατέψουμε τα εδάφη μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,

«Mary» κι όλη η ομάδα του Avaaz

Σημείωση: Τις επόμενες μέρες αφότου τραβήξαμε τη φωτογραφία της «Mary» η κατάσταση έγινε ακόμα πιο επικίνδυνη. Για την ασφάλεια της οικογένειάς της, χρησιμοποιούμε ψευδώνυμο κι έχουμε θολώσει τη φωτογραφία της. Γνωρίζουμε το λιγότερο 96 ανθρώπους στην Ουγκάντα που έχουν ξυλοκοπηθεί, απαχθεί ή συλληφθεί επειδή μίλησαν ενάντια στον αγωγό της Total στην Α. Αφρική.

Γιατί είναι σημαντική η στήριξή σου, αυτή τη στιγμή
  1. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη «βόμβα ρύπανσης». Αυτός ο αγωγός θα προκαλέσει κλιματικό χάος, εκπέμποντας 25 φορές τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Ουγκάντα και της Τανζανίας μαζί. Αλλά οι δωρεές μας μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες και τους αγρότες που αγωνίζονται να τον σταματήσουν.

  2. Είναι ένας οικολογικός εφιάλτης. Θα διασχίσει ορισμένα απ' τα σημαντικότερα καταφύγια ελεφάντων, λιονταριών και χιμπατζήδων στον κόσμο, κι όλα αυτά πριν καν τα γιγάντια πλοία μεταφέρουν το πετρέλαιο μέσα από μαγκρόβια δάση και πάνω από κοραλλιογενείς υφάλους. Κάθε αγωγός είναι μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα.

  3. Οι δωρεές μας θα κάνουν ουσιαστική διαφορά. Ενάντια σε μια απ' τις ισχυρότερες εταιρείες στον πλανήτη, μπορούμε να βοηθήσουμε τη «Mary» και την κοινότητά της κατά την πορεία τους στο δικαστήριο.


ΥΓ. Αυτή ίσως να είναι η πρώτη δωρεά που κάνεις στο κίνημά μας. Είμαστε ευγνώμονες! Το Avaaz είναι 100% crowdfunded. Δηλαδή βασίζεται εξολοκλήρου σε διαδικτυακές μικρο-δωρεές μελών του κινήματος, όπως εσύ. Δε δεχόμαστε δωρεές από εταιρείες, κυβερνήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα. Αυτό μας δίνει πλήρη ανεξαρτησία, ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Στήριξε μαζί με 1 εκατομμύριο ανθρώπους απ΄ όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει για να γίνει το Avaaz μια ισχυρή δύναμη υπεράσπισης του καλού στον πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες:Αγγλικά:
Το Avaaz είναι ένα παγκόσμιο κίνημα πολιτών με 70 εκατομμύρια μέλη που κινητοποιείται για να φέρνει τις απόψεις και τις αξίες των λαών στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών αποφάσεων. Η λέξη «Avaaz» σημαίνει «φωνή» ή «τραγούδι» σε πολλές γλώσσες. Τα μέλη του Avaaz βρισκόμαστε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ η κεντρική μάς ομάδα λειτουργεί από 18 χώρες και 6 ηπείρους, και χρησιμοποιεί 22γλώσσες. Μάθε περισσότερα για τις μεγαλύτερες νίκες του κινήματός μας ή βρες μας στο Facebook, το X ή το or Instagram.


Για να βεβαιωθείς ότι οι ειδοποιήσεις του Avaaz εμφανίζονται στα εισερχόμενά σου, πρόσθεσε το avaaz@avaaz.org στις επαφές σου. Αν θέλεις να αλλάξεις το email, τη γλώσσα ή άλλα στοιχεία σου, πάτα εδώ, ενώ αν θέλεις να σταματήσεις να λαμβάνεις ειδοποιήσεις πάτα εδώ για να διαγραφείς από μέλος.
Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με το Avaaz, μην απαντήσεις σε αυτό το email. Απλά γράψε μας μέσω του συνδέσμου www.avaaz.org/el/contact.
Avaaz.org
27 Union Square West
Suite 500
New York, NY 10003
facebook
twitter
instagram

Σχόλια