--Από: "ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ"Απεσταλμένα: Τετ, 15 Ιαν, 2025 στις 16:46Θέμα: Δ.Τ.: Κομματική επιλογή αντί εθνικής συναίνεσης: Το λάθος μήνυμα της πρότασης Τασούλα
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακοίνωση των "Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία" για την πρόταση του Πρωθυπουργού για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Κομματική επιλογή αντί εθνικής συναίνεσης: Το λάθος μήνυμα της πρότασης Τασούλα
Η απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον ακραιφνή δεξιό Κωνσταντίνο Τασούλα, νυν Πρόεδρο της Βουλής και μέλος της Νέας Δημοκρατίας, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί μια επιλογή που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την προσήλωσή του στις αρχές της πολιτικής συναίνεσης και της δημοκρατικής παράδοσης και ως προς την ικανότητά του να αντιληφθεί την πολιτική συγκυρία. Σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει σύνθετες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, η πολιτική συγκυρία επιτάσσει εθνική ομοψυχία, ενότητα και συσπείρωση όλων των δυνάμεων του έθνους.
Σε προηγούμενες περιόδους, η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συχνά αντανακλούσε μια προσπάθεια γεφύρωσης πολιτικών διαφορών, με την ανάδειξη προσωπικοτήτων προερχόμενων από τον άλλο χώρο από αυτόν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη αποδοχή και ενότητα. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προτείνει έναν στενό συνεργάτη του από το ίδιο κόμμα υποδηλώνει μια προσέγγιση που παραβλέπει αυτή την παράδοση, επιλέγοντας την κομματική ταύτιση έναντι της εθνικής ενότητας. Με τη Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί πολιτικά στην εκτελεστική εξουσία, είναι εθνικά δόκιμο και χρήσιμο ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Μια τέτοια επιλογή θα αποτελούσε σύμβολο ενότητας και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη προς τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Αυτή η στάση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχουν επιδείξει μια νοοτροπία επιβολής, προωθώντας νομοσχέδια χωρίς ουσιαστική διαβούλευση ή αναζήτηση συναίνεσης, υιοθετώντας μια λογική "take it or leave it". Αυτή η πρακτική υπονομεύει τον δημοκρατικό διάλογο και ενισχύει την πόλωση, αντί να προάγει τη συνεργασία και τη συνεννόηση.
Μια τέτοια απόφαση είναι κοντόφθαλμη και ενισχύει τις διαιρέσεις, την ώρα που η εθνική ομοψυχία είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
Η δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στις διαδικασίες και τις παραδόσεις που ενισχύουν την ενότητα και την πολυφωνία. Η παράβλεψη αυτών των αξιών θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2025
--
- Το ιστολόγιο μας : http://socialdemo.gr
- Η σελίδα μας στο Facebook : https://www.facebook.com/socialdemoGR
- Η σελίδα μας στο Twitter: https://twitter.com/SocialDemosGR ( @SocialDemosGR )
Ετικέτες
Ετικέτες
- Παιδεία - Εκπαίδευση
- υγεία
- αυτοδιοίκηση
- Δωδεκάνησος
- Πολιτική Προστασία
- ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- Anouncements
- Νότιο Αιγαίο
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
- εκπαίδευση
- Rhodes
- Δήμος Ρόδου
- Ο.Τ.Α.
- Χριστιανοσύνη
- εκκλησία
- Afantou
- music
- Δημοκρατική Συμπαράταξη
- ΚΙΔΗΣΟ
- Νέα Εποχή
- δήμοι
- Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νότιας Δωδεκανήσου
- Νότια Δωδεκάνησος
- επιχειρηματικότητα
- φωτογραφίες
- offers
- software
- ΑΣΕΠ
- Κοινωνική Συμφωνία
- Π.Σ.Ε.Α.
- Τεχνολογίες
- ξένες γλώσσες
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου